Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елементарно - вероятността от навлизане на електромобили в автопарко е 100%. Да не се окаже само, че Белене няма да е досстатъчна
91
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като построим Белене ще затворим скъпите Марици и Веита
90
5
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
Заради замърсяване на околната среда.
89
5
 
24
 
! Отговори
аз преди 6 години
Заради замразяване на околната среда Европа иска да затвори тецовете ни,а те дават около 40% ел.енергията.Двата реактора в Козлодуй им остават малко и какво ще правим след това.Правителството иска да забрани отоплението на дърва и въглища,защото замърсяват въздуха,а това означава отопление на ток или газ.Е не искаме Южен поток и Белене.Накрая от износители ще внасяме ел.енергията,но изглежда това е стратегията.
88
9
 
30
 
! Отговори
don преди 6 години
На тоз севдо експерт колко му е платено да изказва едно такава мнениеФранцузите от 27 години се борят да ликвидират българската енергетикав България нищо не трябва да се произвежда ние трябва да сме роби на ЕС
87
15
 
18
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), фъфльото Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо.
86
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако рашки те построят централата, като ремонтираха двигателите на МИГ-овете ще светнем всичките.Пияните колхозници и те стават все по-зле, като материал, доста от тях са се спасили на запад.
85
28
 
15
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток(с тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син) от комунистическите правителства.
84
10
 
16
 
! Отговори
в тоя форум преди 6 години
Е пълно с коментари на *** на Бай! Ще отговоря на всички простотии - като идва зима, договорите за износ се пишат така, че да поемат натоварването в дадена страна-не и в БиДжи. ЦЯЛОТО вътрешно потребление е около 30% на средна годишна база.Белене е измама. Износът се държи от Гоце, Р.Овч., Агент Сава, Бисеров и Цонев и няколко групи от ГЕПИ. Белене е кражба в чист вид. В програмата за саниране крадяха по 80%. Спряха санирането, за да не стане очевидно, но откраднаха почти 1,6 милиарда лева.
83
10
 
9
 
! Отговори
До 86 преди 6 години
Баѝ Бахур, как ставаш независим, като купуваш оборудване и гориво от един и същи и единствен доставчик ?Личи си, че мозъкът ти е от бахурни гънки
82
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На базата на кое един преподавател се нарича експерт. Прочел много статии, сътрудничи с фирми в областа на енергетиката или проста за тежест на мнението се нарича експерт. Завряният зет един долар не е спечелил от финансовите пазари, иначе експерт по финанси. Даже в чужда къща живее "експертът"
81
10
 
30
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ей заради такива като този няма и юп. Защото не бил изгоден. В големите национални проекти икономиката е на втори план. Утре като затворим трите въглищни теца, аз ток от румъния и турция няма да купувам, а ще го изсмуча от твоя предателски г з. То и нато щеше да ни пази, за това останахме с пилоти без самолети. Този знае ли че ако ел коли станат масови ел мощности трябва да се удвоят??? ***
80
10
 
29
 
! Отговори
Бахур преди 6 години
Белене (както и Южен Поток) означава енергийна независимост за България !ето за това всички еврейски *** са мобилизирани да торлявят срешу Белене !!!
79
8
 
14
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
До Защо пък руска?Руснаците са по-добри в ядрената енергетика, затова руска!!
78
13
 
7
 
! Отговори
Защо пък руска? преди 6 години
Западните технологии работят с уран с ниско съдържание на уран 235. Това прави горивото по-ефтино, а ядрената централа по-безопасна. След това отработеното гориво пак е по-безопасно.
77
8
 
16
 
! Отговори
Любопитно преди 6 години
След като има толкова излишна електроенергия защо през миналата зима никой не ни продаде а се наложи ТЕЦ 2 да спре износа а след това да плаща неустойки?
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ЕДНА ДУМА "ПЛАЩАЙТЕ", ЦЕНИТЕ НЯМА ДА ПАДАТ.
75
10
 
18
 
! Отговори
Красимир Лозанов преди 6 години
Не се ли случи миналата зима, при съвсем нармален студ от минус 10-15 градуса, да се окажем на ръба? Спомням си, че тогава трудно намерихме откъде да внесем. И никой не споменава, че "радпределетелите" редовно свалят напрежението. Това, освен че ни удря по джоба, не говори за резерви от мощности. Господин експертът от НБУ май политиканства.
74
9
 
21
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Трябва да се затвори НБУ-университета, финансиран от Сорос!!!
73
28
 
14
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Аз по принцип съм за Ядрената енергетика, но Против руска такава. Причината е че техните проекти се реализират с политически добавки, а и технологично са опасни поради общото технологично изоставане на русия.

Спонсорирани публикации