Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията

Евродиректива въвежда степени на допустими неизправности
132
Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията
Снимка: Булфото, архив

Прекратяват регистрацията на автомобили, за които се установи, че имат сериозни неизправности. За тази мярка, съобщи пред bTV началникът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Ще има степени на допустими неизправности и тези с най-сериозни ще бъдат спирани то движение, докато собственикът не ги отстрани. Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

Още по темата

Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка "Гражданска отговорност”.

Заради това от движение са спрени над 850 хиляди автомобила.

Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без свидетелства за управление, пияни са били или дрогирани.

След няколко месеца тази мярка ще се прилага и за колите, при  които са установени сериозни неизправности.


Причината за мярката е освен европейскта директива а и фактът, че състоянието на автопарка оказва съществено влияние върху пътните инциденти. А нашият е доста остарял.

Шофьорите одобряват идеята.

И докато контрола и санкциите спрямо шофьорите се увеличават, то според проф. Румен Миланов е време е да се обърне внимание и на пътищата. КАТ нямат данни колко от катастрофите заради лошата пътна настилка или други неизправности на пътя.

От години обаче се знаят участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Липсата на поддържка на пътя е огромен пропуск в каузата за пътна безопасност, категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
54
 
! Отговори
Нали така преди 6 години
Европейска директива за колите?! А директива за европейски заплати ще има ли???? Иначе никакъв проблем да караме само нови коли!
36
1
 
44
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 6 години
Докато закона се пише от КАТ, където експерти няма, все по-зле ще става, както е вече 29 години. КАТ трябва да изпълнява закона, а не да го пише. С сегашните си действия и най-вече бездействия КАТ е вреден за безопасността на движението в България и най-доброто решение е КАТ да се закрие. Един от многото примери за вредността на КАТ е напълно погрешната статистика на КАТ за причините за катастрофите, където най-често се пише несъобразена скорост, вместо истинската причина.
35
2
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Всъщност трябва да се направи обратното - да не се пуска в движение, който не е навършил 50 годишна възраст.
34
3
 
25
 
! Отговори
Гюнтер до 26 преди 6 години
Хехеее...ти на колко си бе?Знаеш ли колко бързо се,става на 50,само да се обърнеш.След 65 да се,явяват на медицински прегледи и проверовъчни!И на неграмотни никви книжки,и млад шофьор,йола максимум 1,4!За дупките по пътя не говорим изобщо.Всичко това е поредната герберска простотия за да не се,реши проблема.Като щрауси..Само скубане и скубане и пълнене на черни каси!
33
0
 
45
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Поредната глу-пост! За каква евродиректива говорите, като и сега в ЗДП е записано за кои повреди автомобила се спира от движение! Не се прекратява регистрация! Друг е въпроса кой и как извършва контрола. На трето място, КАТ, покажете ясно и точно, С ЦИФРИ, какъв е % на ПТП вследствие техническа неизправност на МПС! Не се хабете-пренебрежимо малък, клонящ към нула! Причините за висок % на ПТП НЕ Е техническа неизправност на автомобила и това всеки НОРМАЛЕН човек в БГ го знае. ИМИТИРАТЕ ДЕЙНОСТ!
32
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Без имеИ аз така. Ама....
31
0
 
34
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Голямата заблуда е, че поведението на водачите е първопричината за многото катастрофи. За съжаление доста хора се ловят на тази въдичка. Истината е, че поведението на водачите е пряко следствие от контрола от страна на КАТ за спазването на правилата за движение. Това много ясно се вижда при едни и същи шофьори (българи и чужденци), които в България правят нарушение след нарушение, защото КАТ не работи, а когато шофират в други държави, където има контрол, те не правят нарушения.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29:Комбинация от всичките е. Лошите пътища и градска инфраструктура те карат да предпочетеш да караш стара бракма, а караш ли стара бракма въобще не ти пука за нея и не я пазиш, оттам и безразсъдното каране.
29
1
 
53
 
! Отговори
Гений преди 6 години
Ако една найлонова торбичка се разгражда за 40 години, а българския асфалт за една зима, защо не правим пътища от найлонови торбички.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам- тез , с махнатите ауспуси, дето гърмят като мотор с кош по пътя, за тях нещо?
27
4
 
21
 
! Отговори
И преди 6 години
До Анонимен"Да се спира от движение всеки надхвърлил 50 годишна възраст!"----------------------------------------------------------------------------И на всеки под 30 годишна възраст. И на всеки без образование! :))
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-вата причина за ПТП е поведението на водачите. 2-рата са лошите пътища.
25
1
 
54
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Европейска заплата и си зарязвам трошляка на вторични сам. Директно отивам и си взимам нов автомоби направо от витрината.
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да ме спре карам ГОЛФА 2 ВЕЧНО!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение, в провинцията където живея , за 5-600 хил души имаш 2(ДВА) пункта за ГТП- занимават се само с това. Тези квартални , баджанашки истории като в БГ почти липсват.
22
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли някоя евродиректива за заплатите? Че нещо изоставаме в пъти...
21
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика държава, велик Вожд с името Винету, велики забрани. Нема такава държава, управлявана от такъв неграмотен ръб. Кой нормален човек ще кара неизправна кола, която първо е опасна за него, а после и за околните. Не съм богат човек, но регулярно посещавам сервиз на добър познат, проверява и казва, за смяна трябва това и това. Правя го веднага и с най-качествените части. Да не го правиш е престъпление!! Ходова част и гуми, нови. Внимавам, не пия, сложно стана в Сифия.
20
0
 
14
 
! Отговори
xXx преди 6 години
и за правене на змейки м/у колите с BMW и Audi трябва да измислите нещо ... там поне 10-15 год ефективно лишаване от свобода...
19
10
 
10
 
! Отговори
До:До: Ангел преди 6 години
Да трябва да те спрат от движение. Защото ако зимата нямаш парно като караш ще ти се изпотят стъклата и може да блъснеш някой човек без въобще той да е виновен че ти нямаш два лева в джоба да си оправиш парното.Ама на всякъде ходиш с колата защото ти е под нивото да ходиш пеш или с автобуса!
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За безопасността на пътя ефекта от тази глупост ще е нулева, но за джобовете на нЕкои значителен. Това си е направо поредната хранилка, а щели да се борят с корупцията ха-ха.

Спонсорирани публикации