Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния

Центърът за демокрация препоръчва инвестиция във ВЕИ
31 окт 2017 10:16,
133
Анализ: Токът от "Белене" би бил двойно по-скъп от сегашния
Снимка: архив "Булфото"

Токът от АЕЦ "Белене" би бил на два пъти по-скъп в сравнение със сегашните цени на едро на електроенергията в Югоизточна Европа.

Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията за развитието на електроенергетиката до 2050-та година.

Още по темата

В него са описани три различни сценария за бъдещето на сектора.

"Според анализа на Центъра за изследване на демокрацията, който е базиран на модели на европейската комисия, в нито един от сценариите, макар цената да се покачва съществено, тя не достига равнища, които да позволят ефективното изграждане на нова енергийна мощност като АЕЦ "Белене", обясни Руслан Стефанов от Центъра пред БНР.

Той обясни, че по-ефективният вариант за страната ни би бил да се развият възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Те според него ще заместят въглищните мощности, които евентуално ще бъдат изведени от експлоатация.

Според Руслан Стефанов има опасност от разминаване между стратегическата ни европейска насоченост и краткосрочното фокусиране върху мегапроекти, което може да доведе до значителни загуби и рискове за енергийната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Picove...,niakoi po-osvedomen da kaze-tova NPO da ne e ot na Kostov i guruto mu/Sorosh/ metastazite...??
65
4
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
"Център за изследване на демокрацията" ... ясно
64
5
 
23
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 6 години
В България най-после трябва да се либерализира Пазара на Електроенергия .Да имаме свобода .Сега какво се случва - Половината Депутати имат Фотоволтаични Паркове , Другата Половина има Стълбовете и ВЕЦ . Хората се измамени и плащат висока цена на тока заради шуробаджанаци , снахи и зетьове .Няма как един Киловат да струва 20 стотинки .Тази Мафия трябва да се разбие и да лежи в Затвора .И всъщност ако АЕЦ Белене беше Работещ Проект щеше да наруши сегашната цена на тока - по-ниска да бъде .
63
5
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Дори и да е два пъти по-скъп от сегашния ще ни е най-малкия проблем, защото всички останали цени ще са 4 пъти над сегашните! Вижте например маслото в магазините в момента е 2,5 пъти по-скъпо отколкото преди 2 месеца! Тоест излиза че ако е 2 пъти по скъп ще е на сегашната средна цена на тока в ЕС!
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко пъти е по-скъп тока от ВЕИ?
61
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георги ЛамбуровЛамБуров, *** да се ламбурнеш в Дунава край Белене на по-дълбоко място. Говоренето на глупости в никакъв случай не означава че си компетентен по въпроса. Няма по-евтин ток от ВЕИ въпреки че първоначалните инвестиции са големи. След като се изплати инвестицията от там нататък токът от ВЕИ е десетки пъти по евтин от този от АЕЦ. АЕЦ е бъчва без дъно в която колкото и пари да наливаш файда няма да имаш, освен това бъчвата може да гръмне и да отнесе всички ви с квадратните глави.
60
5
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Много ясно, вие какъв очаквате да е резултата от анализа
59
1
 
15
 
! Отговори
До Г. Ламбуров преди 6 години
Само припомням:Още през 2012-та ние бяхме преизпълнили плана за препоръчителния % на ток от възстановими енергоизточници на ЕС с хоризонт 2020, по една съзнателно недообмислена изкупна цена и печалба, за която всичкото пишман-бизнесмен търсеше връзки и се буташе да върже тук едни перки и там няколко панела.Въпросът с радиоактивните отпадъци от дейността, които нито са безобидни, нито могат да се държат навсякъде. И генерират разходи, поне досега с неясно участие в цената на тока.
58
4
 
19
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Политиците отиват при медиите и казват. Абе тея тапаци ще земат да се усетят, че няма ефективно наказание за никой последните 27 години и, че крадем явно и нагло. Я пуснете им там още една статия за Белене, че да ги заглавичкаме тоя бонаци хахаахахах мале колко са прости...........
57
6
 
21
 
! Отговори
Дам, добре е преди 6 години
Да казват първо КОЙ ги финансира т.е. чии интереси обслужват !!! Щото май целта е България да стане бананова република !!! Мутрата се погрижи да няма газов коридор през нашата територия, нищо ,че след това се напъна и направи проект за газов хъб , за който вече никой дума не обелва !!Сега и евтин ток да нямаме и тогава какво производство ще имаме ???? Никакво ! За него трябват евтини суровини и работна ръка, а не магистрали / те са следствие , а не предпоставка !!/.*** на тиква как да го обясниш.
56
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
И за децата стана ясно кой кара влака... - и кой хвърля кюмуро в пещта...
55
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Центъра за изследване на демокрацията" - достатъчно е да видиш тва абсурдно име, да не говорим за идеологията и финансирането. Ако погледнем малко по-напред в бъдещето, енергиен източним никога не би бил излишен, особено ако се вземе в предвид развитието на автомобилната индустрия и електромобилите. АЕЦ е сравнително екологично чист и е най-евтин.
54
13
 
13
 
! Отговори
Та сега не преди 6 години
плащаме ли откраднатите от НЕК 4 милиарда за Белене от фирми на "русофили"? Те искат това да продължи и държавната НЕК да е дойна крава ....АЕЦ Белен просто не е нужна. Ел енергията е стока която не можеш да складираш и затваряш в буркани. Повече произведената енергия (и не използвана) е загуба ....и пак кой ще плаща?????
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гьолът и оборудването бяха спешно поръчани от продажните представители на руското лоби в България, за да могат сега да обикалят по медиите и да обясняват, че вече са "вложени" твърде много пари в този проект и трябва да го довършим! А иконимически анализи за ползата от Белене така и не бяха направени! Истината е, че АЕЦ Белене никога не може да се изплати! Хората, отговорни за това ограбване трябва да влязат в затвора! Първи в списъка е Р. Овч.! Или забравихте за него !?
52
5
 
14
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
И като се събуди краката ти отвити,а сорошките шорти напишкани.
51
12
 
8
 
! Отговори
пипи преди 6 години
Цял свят прилага вече соларни панели, ние ще се облъчваме с АЕЦ и ще плащаме двойно повече от цената за износ! Стига сте крали пари!
50
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите така и не разбраха, че главния агент на Русия в България е Бойко Борисов и, че именно той ще направи така, че да рестартира строителството на "гьола" , както по рано го наричаше и да загроби поколения наред да бъдат енергийно зависими от руската ***. Но понеже са много умни и плюят по "ГРОБ" и "Тиквата" и си искат АЕЦ Белене. Спокойно, Бойко ще ви го построии, но вие и вашите деца и внуци ще плащат за вашата и на Бойко любов към Русия. А жената на Кадиев и подобни нему ще печелят о
49
4
 
17
 
! Отговори
zombayo преди 6 години
Колко ток плащаш от Мариците бе хужо сплескан! Най-нерентабилните централи от "най-великата демокрация на света"! Да ти пиукам на чичото..
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то е ясно че е набутвация и далавераджийска схема.ако беше икономически обоснован проект щеше да има върволица първокачествени инвеститори и никой нямаше да иска държавни гаранции за изкупуване на ел на монополно завишени цени
47
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма защо русофилите пyтлеpисти да се хабят. Белене няма да има. Както няма да има нито Северен поток2 нито Турски поток. Индия се отказа от съвместна работа по СУ57 и закупуване на руски самолети Миг, дори си поиска обратно парите за 57 Мига предварително заплатени. Турция вече се отказа от С400. Всичко това е следствие от наложените американски санкции върху руската военна и нефтогазова промишленост. Никой не желае да яде тоягата на чичо Сам заради руски интереси.