Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом

Доклад на Световната банка отчита обаче голям брой свободни имоти
2 ное 2017 11:19, Миглена Иванова
72
Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом
Снимка: Pixabay.com

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка.

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
30
 
! Отговори
Богат vs Беден преди 6 години
Тези многоимотните са мафията и кръговете около политиците на прехода. Чакат наемателите, но ще има да чакат. Необитаваните ще са все повече, а гетата все по-големи. То не може на 10-15 години да обираш народа по шушка - я инфлация, я КТБ, а после да чакаш на тях. Новата мантра е: Панелките ще се съборят, теглете кредите и купувайте новото. Банкстерът сит едни 30+ години, мутрата наяден, брокерчето също. Да ама май пак надуха балона и сега тези тримата са в ужас. Мирише силно на 2008г.
38
6
 
15
 
! Отговори
. преди 6 години
От "градината на Европа" през 1939г България се превърна в "нужника на Европа" през 2015г. Фала на БКП!
37
9
 
9
 
! Отговори
до анонивен преди 6 години
в София доходите вече са толокова високи, че повечето хора спокойно могат да си купят ново жилище за около 2 години.-------Означава ли това, че населението на цяла Бг трябва да се пресели да живее в София???
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкер, финансист и икономист не ми хвалете. Последния е виновен за глобалната кстастрофа(Икономия: МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА)
35
1
 
1
 
! Отговори
Пак да попитам преди 6 години
Къде по-точно в Скандинавия
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки трябва да подари собствения дом на олигархията и да се почувства свободен европеец.
33
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в София доходите вече са толокова високи, че повечето хора спокойно могат да си купят ново жилище за около 2 години.Много софиянци вече имат по 2-3 апартамента, които отдават под наем.
32
0
 
18
 
! Отговори
До до 28 преди 6 години
...иначе имаме сграден резерв.----Прав си колега, имаме сграден резерв, но ние губим най-важното - Човешкия ни резерв, звучи цинично, но истината винаги е цинична!
31
2
 
22
 
! Отговори
Платена публикация преди 6 години
Брей, 2/3 от младежите си купуват жилище без проблем, значи. Че ние сме задминали Европа отдавна, тогава. Там повече от половината са под наем. На 20-25г. да си заделил едни 100 К евро е невъзможно. Значи списващите смятат от хилядата лева от кол центъра да клъвнеш да заделяш половината, едни 25-30 години на банкстерите. А и за мутрите да помислиш, да не фалират със строежите. Да, ама младите предпочитаме да живеем с мама и тати и ако остане нещо да се изкефим и да си купим едно беемвенце.
30
3
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Не толкова е до държавата ,а до хиперцентрализирането.Виж Лондон ,градът се е прострял на половината площ на Англия ,даже стига до Уелс.Цената за сити е по-висока от цената за провинция в цял свят.Виртуалните пари ,не могат да заменят реалната работа при изграждането на сграда ,инфлацията е естествена,все по малко има трудещи се, материално в сектора,а това свива производството на кв.м. и повишава цените.Проблема тук е добрата работа и липсата и в цели области ,иначе имаме сграден резерв.
29
1
 
20
 
! Отговори
До до 1 Глупости преди 6 години
Тогава в селата имаше ТКЗС-та и АПК-та, а днес?Малките градове се обезлюдиха защото са закрити производствата, населението на Бг е под седем милиона, а ръста на безработицата и емиграцията расте.Населението ни е концентрирано в няколко големи градове, а провинцията се обезлюдява.А, какво ще бъде бъдещето на нацията ни след 20 години с тази ниска раждаемост, висока смъртност и емиграция???
28
1
 
25
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Ама то не само младежите ами и хората надхвърлили 35 год. не могат да си купят апартамент. Във Варна новите жилищни комплекси квадрата започва от 890 евро. А кажете ми как да си купи който и да е жилище.
27
1
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
По времето на ББ ти можеш ли да си позволиш жилище?
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дни прочетах статия в западния печат,че въпроса за жилищата убива средната класа в САЩ, Англия и др. западни страни. Невъзможността младите да си купят собствено жилище и живеят при родителите си убива средната класа.В Китай, Индия и Русия имащите собствено жилище са 84-90% и той се увеличава, но в западна Европа, САЩ и Англия този процент спада. Става трудно дори да се купи или наеме жилище в предградията.
25
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Чак сега разбирам ,че всички тези градове и блокове са се строили за да стоят празни до 90та година.Благодаря ,че ми отвори очите ,че всички сме слепи и не виждаме 90% от сградния фонд чие дело е.Само за информация ,един пенсионер в момента бил ли е младеж в "окупацията".Знаеш ли какво е Доминион ?На чии ТКЗС та работят младежите ни в момента ?
24
8
 
27
 
! Отговори
"-" преди 6 години
По времето на "диктатора" Т.Живков населението на Бг беше Десет милиона.Имаше безплатни детски ясли, детски градини, предучилищни градини навсякъде с високо квалифицирани педиатри и зъболекарски кабинети - и в училищата, и в заводите.Нямаше безработица, почти нямаше детска и улична престъпност, харата бяха сигурни за своето и на децата си бъдеще. Бяхме една от най-силните социални държави...Да, имаше и минуси, но плюсовете бяха повече!А, днес?Огледайте се и ще се ужасите от деградацията!
23
1
 
16
 
! Отговори
до 1 Глупости преди 6 години
Това, което говориш ТИ са глупости всъщност. Тея села дето къщите са по 1000 лв може само богаташ да си позволи да живее. Нормалните хора ни трябва препитание, а в това екстремно евтино село както сигурно се досещаш такова няма.
22
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунизма при диктатора Тодор Живков през 45 годишната руска окупация на България 99% от младежите не можеха да си позволят собствен дом и бяха пронуждавани насилсвено да работят в ТКЗС-та, но комунистическите медии тогава не го отразяваха.
21
2
 
22
 
! Отговори
депутатски апартамен преди 6 години
Стана като в Южна Африка няма средна класа или са мулти милионери олигархия или тъмни в колиба бедняци , средно положение няма и средната класа емигрира в САЩ Европа и т.н.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обратното е! Но така е при демокрацията....

Спонсорирани публикации