Иван Нейков: Икономически неактивните българи са по-малко от 330 хил.!

Много от въпросните хора просто работят по начин, който статистиката не отчита
Обновена: 9 ное 2017 21:23 | 9 ное 2017 21:23, Екип на Bloomberg
4
Иван Нейков: Икономически неактивните българи са по-малко от 330 хил.!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вероятно тези 330 хил. българи, които нито учат, нито работят, не го правят по нашата стандартна представа. Трудът се променя буквално всяка година и става все по-динамичен, все повече се отдалечава от този модел, който Международната организация на труда ни остави в началото на ХХ век. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria във връзка с скорошно изследване, показващо, че 330 хил. души в трудоспособна възраст в са демотивирани и нито учат, нито работят.

„Все повече хора работят не на пълно работно време, а напротив. Колкото е по-висока квалификацията, толкова е по-трудно да убедиш човека, притежаващ тази квалификация, да дойде при теб и да работи 8 часа“.

По думите му вероятно част от тези проблеми не са уловени от изследването, защото е сложена една традиционна рамка на учене и работа, в която да се поместят всички хора.

„Оказва се, че големият проблем на тези, които обявяваме за демотивирани, е че те нямат официално признание на квалификацията си, нямат документ. И това ги вади от белия пазар и всичките те влизат в сивата икономика“.

Според него това е групата от хора, която захранва сивата икономика.

„Те обаче са активни и мобилни. Те са готови не само да сменят работа всяка седмица, те са готови всяка седмица да си сменят държавата“.

Нейков смята, че те са потенциал за българската икономика.

„Бялото петно, което те сами не могат да решат, и тук държавата трябва да им помогне, е да им дадем възможност да си докажат квалификацията. На всичкото отгоре такава опция има. Това е т.нар. система за признаване на знания, придобити по неформален начин. Имаме и наредба, имаме и институция, която го прави, само че не съм видял жив човек досега да сме му помогнали да му се удостовери квалификацията“.

Вижте видео с целия разговор!

 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
аб преди 1 година
Ей този ще ни докара да се пенсионираме на 70!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признаването на квалификации не става чрез измислените тестове на министерството, живота ги признава най-добре
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, веднага да му платят 250 000 лв., за да напише 25 страници "анализ" по темата. Този живее богато, за да обикаля и да пише и дрънка простащини. На издръжка на Министерството на социала от 1992!
1
0
 
3
 
! Отговори
Asme преди 1 година
E kak ne si gi vidial ve ivane...bg ns i ms gamji ot takiva, deto mnogo sme im pomognali...da ne sa vkochaniasvat u tiah si, am da sa na toplo, na moabet i zaplata daje....