България под наблюдение заради прекомерни икономически дисбаланси и през 2018 г.

Според нов доклад на ЕК няколко показателя продължават да не отговарят на допустимите прагове
22 ное 2017 19:00, Виктория Тошкова
12
България под наблюдение заради прекомерни икономически дисбаланси и през 2018 г.
Снимка: Reuters

България ще остане обект на мониторинг и през 2018 г. заради прекомерните икономически дисбаланси, които се наблюдават в страната. Това обяви Европейската комисия (ЕК) днес в Доклада си за механизма за предупреждение за 2018 г.

Комисията започна задълбочени прегледи на 13 държави членки, включително България, през ноември миналата година, с цел да анализира дали са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. Специалният мониторинг е насочен към ответните мерки на страните чрез по-активен диалог с националните органи, експертни мисии и доклади за напредъка.

Финландия отпада от мониторинга, но в процедурата остават Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Словения, Франция, Хърватия и Швеция. Според предоставената информация Комисията ще представи задълбочените прегледи в докладите по държави през февруари 2018 г.

Докладът припомня, че през февруари 2017 г. Комисията e заключила, че България преминава през прекомерни макроикономически дисбаланси, включително уязвимости във финансовия сектор в комбинация с висока корпоративна задлъжнялост и на фона на незавършени корекции на пазара на труда. Според актуализираните данни на ЕК няколко показателя продължават да не отговарят на допустимите прагове, най-вече нетните инвестиционни международни позиции и реалният растеж на цените на жилищата.

Отрицателните нетни инвестиционни международни позиции (НИМП) остават над прага, но продължават да се подобряват, докато текущата сметка се приближава към значителен излишък, коментира ЕК. Според доклада по-голямата част от НИМП са свързани с нетни задължения по преки чуждестранни инвестиции, което намалява външните рискове.

Частната задлъжнялост обаче продължава да е повод за тревога, особено за нефинансовите компании, където нивото на необслужваните заеми остава високо въпреки продължаващия процес на намаляване на задлъжнялостта.

Комисията допълва, че все пак са предприети стъпки за намиране на решения за уязвимостите във финансовия сектор. Въпреки благоприятната макроикономическа среда обаче функционирането на сектора все още е затруднено от продължаващите тревоги около слабото управление, качеството на активите и надзора.

В доклада се посочва, че продължава да се вижда и възстановяване на пазара на труда, като очакванията са безработицата да спадне дори под прогнозата. Непрекъснатите структурни проблеми, например високият дял на трайно безработните, както и несъответствието между уменията и квалификацията, са довели до недостатъчно развитие на човешкия капитал и натежават на заетостта.

В същото време се очаква разходите за заплащане и труд да се ускорят най-вече заради недостига на работна ръка в някои сектори и на плановете за повишаване на минималната работна заплата през 2018-2020 г.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Е как бе? Нали гербаджиите ни проглушиха ушите, че докладът е успешен, и даже са ни потупали по рамото, и са ни погалили между ушичките и този път, като послушно пуделче?
11
0
 
6
 
! Отговори
fojop преди 1 година
Е поне са отчели, че имотите нещо литнаха, а качество нула. Сега се надявам да се спрат платените брокерски статии за РЪСт и НАП да вземе да провери всички извършени тази година покупко-продажби!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте ся...гербажийте ше кажат, че доклада е положителен. Между другото ква е тая работа с финансовата стабилност ? Нал оревахме света, че сме бетонь във финансите. Пък доклада друго дума. Да не ви се карат, че сте го публикували ?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо ви
А пък всеки работник, работещ в България, продължава да строи "развитото социалистическо общество", щото бачка почти за без пари ...
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам Бойко и Цецо да обяснят положителното и в този доклад!
7
2
 
17
 
! Отговори
ай сек тир преди 1 година
Абе стига сте дирили кусури на сиромаха бе! Стопанство не ни оставихте, както и народ за раборна ръка за него! Ресурси що имаше ги прибрахте! Заеми до шия продължавате да ни натрапвате и заповядвате! Дисбаланс имало, ми как да има баланс бе?!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С колко ще се ускори заплащането на труда? С 25 евро?
Или 40% от средната РЗ? Което е още по-малко.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия май не слушат ББ , колко са прекрасни нещата у нас. Давайте пари за крадене и много не разсъждавайте.
4
2
 
17
 
! Отговори
Мучачос преди 1 година
А който работи в България издържа три патладжана шае шукарие...
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо ви

После западните бизнеси в България пращат парите извън България . Хем им робуваш хем им въртиш оборот и печалби.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са много стриктни към нас и не толкова стриктни към някои други.
1
0
 
24
 
! Отговори
Дядо ви преди 1 година
Каква икономика, какъв пазар на труда? Един българин работещ в чужбина издържа двама, или трима в България.