Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"

Еленко Божков коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 15:30, Екип на Bloomberg
88
Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: Pixabay

Шансът за проекта "Белене" е неминуем. Няма какво друга до се прави, освен да се строи централата. Това каза Еленко Божков, бивш член на КЕВР, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира темата дали е може да се говори за връщане на проекта за изграждане на втората ядрена електроцентрала в България - в Белене, след като вече излезе и докладът на БАН по темата.

"Спорът на компетентните експерти се пренася върху това къде да бъдат изградени новите блокове - дали в Белене или в Козлодуй. Споровете са за това основно каква инфраструктура ще трябва, колко ще струва, дали има смисъл и т.н.".

Опцията за продажба на оборудването е абсурдна, категоричен бе гостът.

"Електроенергията, произвеждана в Белене, ще бъде значително по-евтина от тази на АЕЦ Аккую заради финансирането и търсенето на преференциална цена. Вариантът АЕЦ Пакш е по-добър, в това няма спор. Да се финансира с дългосрочен заем с ниска лихва и със сериозен гратисен период с междудържавни гаранции".

Колко ще струва електрическата енергия, произведена от новите блокове в "Белене"? Какви са ключовите фактори, които се забравят в дискусията за проект "Белене"? Защо е най-изгодно за България да работи с Росатом? Реалистично ли е да се започне строежът на АЕЦ Белене до две години? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
13
 
10
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадът и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
40
5
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Истината е в 88 коментар.Когато фактите говорят, и боговете мълчат, само тролчетата подскачат , и казват, че по евтино от енергия от ТЕЦ и ВЕИ няма.
39
4
 
6
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 6 години
Мога да помогна с доклад за социалното значение за региона. Имам опит с огромни хидроинженерни проекти
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въпросният 'експерт' еленко божков е бивш строителен 'енженер' от соца и собственик на фирма за бира и кебапчета, само че е член на политическа партия. такива като него има около 20.000, все енергетици. и тоя беше шеф на кевр, цялата ни държава е 100% *** и никой свестен накрая няма да остане.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заробени сме не за кремълския, я за краварския ни господар.-----Ми що не си купуваш ток само от Козлодуй?
36
9
 
14
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 22 : "а защо никой не казва, че при сегашните изисления цената на тока от Белене ще е 70-72 евро за мегават, при положение че на енергийната борса цената е 44-45 евро за мегават"Ами наистина защо никой не казва че ще ние по изгодно да си купим ел. енергия отколкото да я произведем в Белене. Но как червените думбази ще могат да изнасят ток да печелят а разликата в цената да я плащат нашите деца и внуци.
35
7
 
9
 
! Отговори
Внимание грабеж преди 6 години
Досега ни откраднаха 3 милиарда , но им се виждат малко и искат да откраднат още 23 милиарда!И внуците ни ще плащат!
34
8
 
9
 
! Отговори
И кой дурачок преди 6 години
Иска да плаща пре скъпия ток на БеляНе само да пълни джобовете като на цитирания господин в статията?!
33
4
 
8
 
! Отговори
Като ще се строи, да преди 6 години
Ама отработеното гориво къде ще си го кътаме, щото си е консуматив и веднъж използвано трябва да поотлежи обезопасено поне няколко десетки или стотин хиляди години. Преди беше лесно, пращахме го в братския СССР, те да си го мислят. Ама сега сме в Европата и никой няма да ни разреши лангуркането нагоре-надолу на такъв ***. Уж с европари се строи някакво депо, ама като се вгледа човек в темповете и начина на усвояване, нищо чудно един ден да ни изненада оставено в чувалчета на брега на Дунава.
32
6
 
13
 
! Отговори
БеляНе преди 6 години
Е нужно само на червените милионери за да станат милиардериНародът кучета го яли....
31
10
 
12
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ОБИР преди 6 години
На кой,кога и за какво му е тази екологична бомба? Кой,взе решение българският народ да бъде ограбен отново и отново от Москва ?
30
7
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
В скоро време ще забравим за Мариците,заради екологията ще ни накарат и тях да затворим,тогава ще видим великия "икономист" Мартин Димитров какви ще ги говори...
29
8
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Ако чакаме две години и тогава започнем строителството на централата,веднъж ще се оскъпи и второ Турция ще бъде готова със своите атомни централи и вместо да й продаваме ще купуваме ток от нея,а защо не и руски газ на по-високи цени...Така,че Турция ще ни направи голям енергиен шлем,докато ни управляват лакеи,които не могат да защитят икономическите интереси на България в ЕС.
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали имаше референдум дето народа почти не се яви т.е. няма да се строи. Що мълчат по въпроса? Като трябва да ни изгърбят с още едни милярди стават супер единодушни. Друг е въпроса че един читав път не могат да направят а пък атомна централа... представям си!
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6По-демократично е да плащаме васален данък на вашингтонския и брюкселския императори!
26
9
 
18
 
! Отговори
88 преди 6 години
1АЕЦ Козлодуй ЕАД 54,92 лв/MWh2 ТЕЦ Марица изток 2 75,08 лв/MWh3 Ей и Ес 3С Марица Изток 1 ЕООД 168,66 лв/MWh4 КонтурГлобал Марица Изток 3 АД 106,76 лв/MWhТова са цените в момента. Заробени сме не за кремълския, я за краварския ни господар.Като чета коментарите по-надолу, започвам да разбирам за онези 80%. Мислите ли, че унгарците и словаците са по-глупави от нас, та да строят нови АЕЦ?
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакъв смисъл да се строи това абсурдно нещо.
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Козлодуй няма лицензирана площадка и няма да има, защото Румъния ще е против лицензирането. Има 30 км. зона за сигурност и тя попада на територията на Румъния. Кой е съгласен съседа да му ползва тоалетната?
23
13
 
13
 
! Отговори
Блеене преди 6 години
30 милиарда лева на 2 милиона плащачи = 15 000 лева на човек. Пардон, на глава.Честито!
22
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо никой не казва, че при сегашните изисления цената на тока от Белене ще е 70-72 евро за мегават, при положение че на енергийната борса цената е 44-45 евро за мегават

Спонсорирани публикации