Туристически потенциал имаме, а реализираме ли го?

Притеснително е фалирането на туроператор, коментира експерт
21 дек 2017 11:15, Петя Славова
8

1599 гледания   |  Още видео
За 10 месеца имаме 8 млн. туристи, а до края на годината можем да ги направим 9-10 млн. Това е половината от това, което можем да реализираме, посочи пред Bulgaria ON AIR почетният председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Според него над 20 общини имат желание да развиват зимен туризъм, а зимният турист харчел 3 пъти повече пари от летния.

Още по темата

"София има 20% ръст на туризма - пример, който се поема от Варна, Бургас и Пловдив", отбеляза Благой Рагин.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов поясни, че основният туристопоток се формира от местното население и вътрешните пътувания.

"В годишен план имаме около 17 млн. пътувания в страната и 5 млн. излизания", посочи той в "България сутрин".

Той определи като "притеснително и голямо разочарование за туризма" поредното фалиране на туроператор. Дни преди коледните празници фирмата провали екскурзиите на стотици клиенти, а нейният собственик все още не е издирен.

Според Румен Драганов европейска директива казва, че правителството трябва да създаде достатъчна гаранция у пътуващите, че техните пари ще бъдат върнати.

"Ако има някой виновен, това е Министерството на туризма", настоя той и добави, че ведомството е трябвало да създаде достатъчна гаранция, ако туроператор изпадне в несъстоятелност, а още днес парите да бъдат върнати. Също така да бъде създаден център за информация и да бъдат платени моралните щети на засегнатите.

Вчера депутатите решиха да бъде отложен с една година новият режим за концесии на плажовете, който ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това възмути вицепремиера Валери Симеонов, който написа във Facebook "Пак ни извъртяха!"

"Това е поредно доказателство за това какви удари търпи туризмът от корупция на висше ниво", каза от своя страна Румен Драганов.

Той е на мнение, че решенията в тази насока водят до загуба на конкурентоспособност и има редица концесии на безценица.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 11 месеца
Мила Родино,
ти бе(ше) земен Рай.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-дебилното нещо, което сътворихме през последните десетилетия, че насила превърнахме България в туристическа държава.
Сега младите хора учат за сервитьори и камериерки, вместо за физици и химици, които да работят в топ-индустрии, а през отпуските да ходят на туризъм в Испания и Италия!
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като туристическа дестинация преимуществата на България са универсални и съизмерими с тези на много други държави - вкл. база, персонал и т.н. Като човешки ресурс обаче имаме огромен неразработен пазар в тази сфера. Достатъчно е само човек да изгледа 2-3 предавания на "Господари на ефира".
5
3
 
1
 
! Отговори
Kray преди 11 месеца
България вади максимума от даденостите си
4
0
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 11 месеца
България е държава без правораздаване.Всеки може да си "продаде" фирмата на дебилен ,а после всички,вкл. и държавата да си чакат парите,като от умрял писмо.Моята фирма неведнъж е ставала жертва на тази схема,един от многобройните роднини на дългия инкасатор дори продаде фирмата на сръбски , Държавата не желае да ликвидира проблема, виновни няма, наказани също.
Единственото, което ни остава е да разчитаме на коректността на контрагента,да не се окаже престъпник защото държава няма
3
0
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 11 месеца
Какво стана със другаря Рагин ?!
Само плашеше, че ще се хвърли от високо....
Циркаджия униКАЛЕН ....
2
0
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 11 месеца
Докато се залага само на количество - качество в туризма забравете !
1
1
 
6
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 11 месеца
Махнете всичко! Оставете само заглавието и сложете снимка на министъра!
Това изчерпва темата и дава всички отговори!