2017-а създаде нова ситуация на родния трудов пазар

Липсата на кадри се оказа основен проблем
1 яну 2018 18:41,
54
2017-а създаде нова ситуация на родния трудов пазар
Снимка: архив, БулФото

2017 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г."

Изминалата 2017 година приключва с изненадващо добри резултати за пазара на труда - рекордно висока заетост и почти рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с добри темпове.

Липсата на работна ръка се оказа основният дефицит, което се превръща в риск не само за трудовия пазар, но и за новите инвестиции и за икономиката като цяло.

Ефектите от посочените фактори не закъсняват - наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна има да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

Като цяло пазарът на труда през 2017 година продължи да създава работни места, безработицата в страната падна до нива под 6%, което е рекордно ниско равнище за последните осем години, доходите тръгнаха нагоре. В същото време остарялото трудово законодателство се превръща във все по-сериозна пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

2017 година показа, че ако досега конкурентоспособността на фирмите се измерваше с тяхното технологично обновление, тя вече ще се измерва с възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати. Предприятията, които не могат да генерират достатъчно добри печалби, няма да могат да си осигурят работна сила.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
анон преди 6 години
бг не е интересна - плебер в софтуерната индустрия харчи еврофондовете , да"нсе създават грижи на батковците на запад и супер плебер в "Оперативното звено" на АЕЦ - а бие плоча на посредствеността в страната. най - сериозната утечка от общите европейски пари е автомобилната индустрия - тя институционализира високия битов стандарт на амебите
49
9
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Страхил(50)Работи за повече тогава, кой ти пречи?
48
0
 
16
 
! Отговори
lol преди 6 години
за по малко от 6000 не ставам от леглото.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое е новото,че минималната заплата е равна на средната.Наистина всички ви желаят смъртта на вас и ще дойде време всичко ще ви застигне
46
5
 
20
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
Кой нормален човек работи за 500-800 лева джобни пари смърт за бг работодателите,смърт и пожелава целият български народ!!
45
0
 
40
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
В нашия град, известна Шведска мебелна фирма проучвала въпроса за даване поръчка на една частна фирма. Сроковете се видяли много изгодни на шведите, офертата-също.Почнали преговори за сключване на договор, и шведите поискали да видят ведомостта за заплатите на хората.Нашите не искали, ония заплашили че си тръгват, и нашите я дали. Били потресени от гледката, а като разбрали, че това са левове, не евро-щели да припаднат.Казали-искаме платени работници, да са доволни, че работят за нас ...
44
1
 
20
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
До Майстор Майксторе, това, което искаш, е похвално. Но е връщане къв практиките от 18-19 век, обучението чирак-калфа-майстор. Виждам всеки ден такива, обучени по този тертип.Когато питам, какво се прави, как се прави-обясняват ми, но като попитавЗАЩО-пълен блокаж.Просто някой така му е показал, без всякакви обяснения. А, моите уважения, при всичкия ти стаж, не вярвам да можеш да му обясниш всичката теория на специалността, както навремето в техникумите, и той да може и да мисли.Училища трябват
43
0
 
20
 
! Отговори
А!Еврика! преди 6 години
Ми то след кат' един билюк тикви е Бах а мамата на икономиката, калабалъка се разбяга по света - изведнъж се оказа, че някой трябвало И! да работи! Да, ама калабалъка вече не ще да бачка, ам' иска чалга и да краде! Е , и малко порно. Щото при управляващите е пълна порнография и всички зрители иска да са кат' тях. Що ш'а бачкат - бо-о-же! След кат' всяка тиква може да стане депутат и министър и да почне да се нагушва без да бачка - ний да не сме по-прости! Айде де...!
42
2
 
26
 
! Отговори
Майстор преди 6 години
Аз имам 39 години като " поддръжка и ремонт на всякакъв вид индъстриални машини" 17 в БГ и 22 във САЩ. Готов със СЕГА да се върна в БГ и работя за роботодател който ми плаща сегашната ми заплата $32 на час, при 40 часова седмица. В замяна Свен ежедневните ми задължения , ще му обуча безплатно кадри които са му необходими! Имам всички лицензи които изисква съвременното машиностроене .Предложения?
41
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля. По-скоро фирмите които плащат по 3000 лева заплати ще просперират и ще си подбират хората. Тези които разчитат че бизнеса им ще се крепи на евтин труд ще затъват.Както е казъл Роберт Бош "Не плащам високи заплати защото съм богат. Богат съм защото плащам високи заплати"
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих във фирма на смени по 12ч. 4г. си пазих графиците. След напускане се оказа,че в НАП нямам нито час нощен и извънареден труд. С още 4 колеги осъдихме фирмата и взехме по 5 000лв. Оказа се,че след напускането ни не сме отчислени от НАП 6 месеца. При напускане не ни дадоха заповеди за прекратяване на договора. Заведохме ново дело и осъдихме фирмата да ни плати осигуровките за 6 месеца. Фирмата бе глобена от НАП тъй като при напускането ни е длъжна да ги уведоми в 10 дневен срок.
39
0
 
39
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Проблема е в това че така нареченото "нещо" работодател у мамковината, не му е познато(дзифтари) кво значи да инвестира в квалификацията на служителите си. От времето на соца се надяват някакъв техникум да му подготви готови кадри без кинти!
38
3
 
44
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Единственият проблем е нежеланието на работодателите да приемат факта, че ще трябва да плащат поне по 3000 лева заплати, без да увеличават цените на стоките - просто ще печелят по-малко. Също така вече собствениците на фирми с под 1 000 000 лева годишен оборот ще карат коли втора употреба, а не нови скъпи лимузини и няма да живеят в къщи, а ще плащат 20 годишна ипотека за апартамент. Образно казано не е нормално да направиш 200 хил.лв год.оборот и да прибереш 100к печалба както доста правят сега
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДругарЕ бизнесмене, точно така се строй СоциализЪма! Браво на Вас!И нии вървим,вървим,вървим на татък, и няма край, и няма край!
36
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът не е в липсата на работна ръка, а в липсата на нормално заплащане на труда.
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правете роботи защото НОИ ще фалира. Другият вариант е внос на роби от Турция и Африка но те ще съборят ГЕРБ без заплати.
34
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как два милиона работещи за издържат още 5 милиона
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат заплати по 5 бона и нагоре а ГЕРБ със зор вдигнаха минималната на 500 лева.
32
0
 
29
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
За да имали поминак Банскалии трябвало нови лифтове и хотели и застрояване на 48% от Пирин.Банскалии отдавна нямат тоя проблем там ще инвестират мутро-олигарси и чужди експлататори на ресурси. Регистрирани в офшорки с нулеви данъци в България-пътриотично е да криеш данаци нале.Министара патриот заяви ,че няма да се строи без екооценка ,но тази екооценка ще я дава местния РИОСВ където заплатите са по 570лв.И въпросния екоинспектор дали ще каже не на мутрата решила да строи малка хижа с 200 стаи?
31
1
 
31
 
! Отговори
БББанкя преди 6 години
КОЙТО НЕ КРАДЕ, НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ !