Австрийският централен банкер: Да регулираме биткойна !

Новотни предлага и облагане с ДДС за криптовалутата
3 яну 2018 12:15, Бойчо Попов
36
Австрийският централен банкер: Да регулираме биткойна !
снимка: Ройтерс

Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни за пореден път призовава за регулации за биткойна, като този път поиска и данъчно облагане с ДДС за криптовалутата.

"Не може да допускаме това – да решим да спрем да печатаме банкнотата от 500 евро, за да се борим срещу прането на пари, да налагаме толкова строги правила дори за малките спестовни съюзи, за да гледаме безучастно след това как с биткойна се перат пари в целия свят. Има спешна нужда от действие", казва Новотни, който е член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред германския Süddeutsche Zeitung.

По думите му трябва да се заложат правила, каквито има и при други финансови сделки. "Всички участници в дадена трансакция открито трябва да показват идентичността си. По този начин биткойнът може да се срине", добавя той.

"Има нужда да облагаме биткойна с ДДС, тъй като той не е валута", твърди банкерът. 

През 2017 г. курсът на криптовалутата скочи с около 1 400 на сто. Една от причините за ръста е въвеждането на фючърсни сделки от две големи борси и навлизането на биткойна по този начин в класическата финансова система.

Във вторник един биткойн се обменяше на платформата  Bitstamp за 14 102 долара, лек ръст спрямо понеделник. В началото на 2017 г. цената бе около 1 000 долара за биткойн.

Това не е първият път, в който Новотни призовава за по-засилени регулации. "Европейският съюз трябва да се замисли за регулиране на биткойна", заяви той в началото на декември.

"Само заради мащаба със сигурност става все по-необходимо да се обсъди дали трябва да има регулации и под каква форма да бъдат те", каза тогава Новотни. 

Още икономически новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
e wtf преди 6 години
Оставете Биткойна, ами останалите 5000 валути? :()Те не могат да сканират блокчейн-а за адреси и ще им отнеме години пък си представете да направят схема кой кого е в мрежата...1 ип нищо не е
15
2
 
14
 
! Отговори
e wtf преди 6 години
Интересно как ще регулираш някой , който не знаеш кой е.
14
3
 
21
 
! Отговори
lol преди 6 години
ама банкерчо мил.. то цялата идея зад тези валути (monero bicoin пр пр пр) е да не може една мазна крава като теб ни да ги регулира, ни да ги монополира, ни да ги контролира.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...Така си мислиш, всички които не разбират тая валута така казват, че е пирамида а хартийките на тоя тролейбус са нещо много сигурно ? Ако беше преди 60 год ок щях да ти повярвам питай хората как работеха за 3 долара месечно, когато западните тролейбуси подкопаха лева и ни сринаха цялата икономика.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм вещ по въпроса с биткойните но мисля, че щом банкерите реват, значи се случва нещо добро. А иначе пари са се прали, перат се и ще се перат. Проблема е, че това ще става без участието на банките и досегашните играчи, правителствата също трудно ще упражняват контрол, следователно много назначени милионери ще останат без гарантираният до сега доход!
11
1
 
18
 
! Отговори
до Men преди 6 години
Болчкейн, дигитални революции и т.н. могат да виреят само в мирни и безгрижни времена. Аз ще ти кажа подготви се за война и смени биткоините (или поне половината) за злато или поне някаква конвертируема валута, защото като спре тока и почне стрелбата дигиталната ти революция ще се случи най-рано другия век а ти ще умреш от глад много преди това.
10
5
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе не съм съгласен с тоя дядка, но и Биткоина е нещо между пирамида, и търговия с парцели на Марс. Купуваш го от някой, който не го притежава в зависимост от това колко се натискат да купят парцела. В крайна сметка получаваш някаква виртуална собственост, която има някаква теоретична стойност, но с нея почти нищо не можеш да си купиш или да си я сложиш в джоба. В момента в който някой каже, че на Марс няма да се ходи, а ще се ходи на Юпитер, собствеността ти изчезва..нещо като нищо.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И лалетата, и лалетата регулирайте!Има ли лапане, има и банкери, а накрая и якане
8
1
 
20
 
! Отговори
Men преди 6 години
Пригответе се за дигиталната революция - много професии ще станат излишни и разни пиявици, които реално нищо не правят започват да изкачат от дупките защото усещат накъде духа вятъра. Блокчейн и смарт контрактите ще разбият монопола на банките върху парите, разбира се те няма да се дадат без бой..
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Той и Хитлер не харесваше банковите социопати!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин добре се оправяше със такива като тоя, СССР трябваше да устиска още 20 год и света щеше да се е прочистил от лихварите спекуланти Внесете си парите в КТБ моля хахахаха.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да има Нюрнбергски процес през 2008 и тези мародери щяха да си научат мястото. Сега продължават да безчинстват.
4
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е приноса на тоя брадат джихадист към биткойна, минирал ли е, копал ли е купувал ли е ? Какво ще стане ако тълпа миньори влязат в банката му и кажат че му облагат парите със ДДС и му вземат 20% от трезора ?
3
4
 
28
 
! Отговори
Експертно Становище преди 6 години
Банкерите и техните политически креатури изпадат шок! Биткойна и криптовалутите са свобода и свободен пазарен механизъм който не може да бъде спрян.Я по-добре ЕС да гласува никога повече да не дава помощ на банките както през 2008г. 1.4трлн. взети от европейските данъкоплатци за да не фалират банките!
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ахаа банките накупиха биткойни,спечелиха и сега искат да си гарантират вложението,или пък много ги е яд,че изпускат вложителите
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойна да не е на банкера, че да го регулира ? hека си купи биткойни и да си ги регулира, ние хората сме инвестирали пари биткойна си е наш и ще правим с него каквото си искаме. Aвстрийския *** събрат на Кончита Вюрст да си гледа гей парадите да не отнесе няколко ритника.