Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината Лукойл е американски. А ако желаеш да не купуваш газ от руснаците, купувай втечнен от гърците. По - евтино щи е ;))))))Простотията ходи по хората и украинцитем не по гората ;)))
204
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че е заплаха. А Щжен поток не е. Да се възстанови Южния и да се забрани северния! Един северен вече има. Южен трябва сега! ;)))
203
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците станаха много нагли, да се махат от Европа!!!
202
4
 
30
 
! Отговори
ахаххаххах преди 6 години
пък аз си мислих ,ч е американците ни изнудват - еееее нали бяха дошли 2-*** чичковци и хоп спряхме южен поток, спряхме белене , без малко да дадем АЕЦ-а на уестингхаус , пазим всякави санкции с/у русия , подкрепяме украйна/ сащ / в конфликта ,за тец 1 и3 да не говорим , и хиляди примери още -ама газпром ни били изнудвали не са ли смешни подобни изказания ????
201
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е един от водачите на третополовите ГЕРБаджии
200
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До как ???Газпром и Лукойл са монополисти в България. Ето как ни изнудват.
199
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До как ???Позаинтерисувай се да разбереш клаузите на договора и тогава задавай истерични въпроси.
198
17
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Защо Тилърсън говори само за СП2, а бъкел не обелва за Турски поток. Нима ТП няма да даде на джуджето милиарди долари за да прави с тях оръжия за масово поразяване? Почва да ми догнусява от янките, такива фурнаджийски лопати са като руснаците!
197
6
 
13
 
! Отговори
как ??? преди 6 години
До Анонимен 220Е как ни изнудват руснаците с газа ????как ???как???
196
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ни изнудват с тоя газ. Договорът който е подписан с тях е абсолютно неизгоден за България и за съжаление има още няколко години до изтичане на срока за който е подписан.
195
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-добре за Европа.
194
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комисарят Рекс отново издаде неразбираеми звуци. Долу лапите от Германия! Върнете й златния резерв и се омитайте от базите си там барабар цузамен с ядреното си оръжие!Немците ще се оправят и сами!
193
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом той го казва, значи е точно обратното
192
6
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Санкции>Купуват газ от Русия >препродават с надценка на туземните и васални европейци>чиста печалба ,търгаши са краварите не отричам!Всичко е кинти и интереси майната им на хората дето мрът в целия този цикъл
191
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма проблем. Нека ляхите си купуват газ от американците.На три пъти по - високо цена от руският газ. Това си е тяхна работа.Въпроса е иска ли ЗападнаЕвропа да купува на тези цени или не.30 % от Газпром по Северен поток е инвестиция на Франс Еликтрисифисите.Интереса клати феса. Накарайте Германия, Франция, Австрия, Дания и Италия и Испания да купуват газ на по - високи цени и ще видите средният им пръст!
190
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
207 Стига с този Южен паток бе , още ли не си разбрал че това си беше живо ужилване
189
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големите държави си гледат интереса.А ние изпълняваме техните изисквания.Натиснаха го Суджука за Южен поток с руснаците а самите те си договарят Северни потоци.Но така е когато ни управляват дърводелци.
188
6
 
30
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ вън от Европа!
187
3
 
24
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Най-са притеснени шатите за своите-доставки на втечнен газ а полша е само рупор на сащ така им нарещдът така говорят
186
4
 
25
 
! Отговори
ЕвроТролей преди 6 години
да седят на студено или да купуват двойно по-скъпо, за да е спокойна Америка. Да ама Германия не е България на продажния измикярин Боко.