Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
9
 
19
 
! Отговори
Салим преди 6 години
САЩ са въздух под налягане. Турция има армия, сила и воля да им се противопостави. Затова не смеят да се опънат на Турция и Ердоган. Втората най-силна армия в НАТО е турската!
164
6
 
24
 
! Отговори
Осман преди 6 години
САЩ представляват опасност за целия свят. Много по мощен аналог са на хитлеристка Германия. Заличаването на САЩ от картата на света ще допринесе за спокойствие и стабилност на планетата. Ционисткия режим в САЩ представлява опасност за цялото Човечество.
163
1
 
6
 
! Отговори
К преди 6 години
***
162
6
 
24
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Руснаците ще измрат от глад ама европейците ще умрат от студ. Абе евроатлантици, я кажете кога ще пуснат газта от катар? И Роската кога ще нападне Русия.
161
0
 
8
 
! Отговори
Шалом преди 6 години
Крайно време беше американските войници да подобрят генофонда на полякините че там са я закъсали само руси скумрии има!
160
4
 
10
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Хайде зомбитата от Козяк плъзнаха да пикаят евтин шистов газ из форума.Един шоруш на 10 компютъра като социалистическа тъкачка на 100 стана, копа центове тук.Хайде лека нощ, аз с удоволствие ще се топля другата зима на евтин американски газ... не знам обаче защо не ми се вярва:)
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израел вече подписа споразумение с Кипър и Гърция за транспортиране на газа в направлението към Европа. По първоначални оценки реализацията на проекта за нов газов триъгълник в Средиземно море ще коства около 5,7 млрд. долара.Според експерти запасите на Египет са около 850 млрд. куб. метра. Кайро вече започна да търси маршрут за своя газ и един от тях е Европа отново през територията на Гърция.
158
0
 
7
 
! Отговори
Геша преди 6 години
До АнонименСъгласен съм, освен това проблема е не че ще зависи европа от РФ, а че това ще донесе милиарди на РФ :)
157
6
 
18
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Do 154Щатите са най големия производител на терор и войниТова произвеждат щатите. Насилие, арогантност, бруталност, намеса във вътрешните работи на десетки страни, убийства, бежански поток и т.нтИ филми. Печатат и долари
156
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският газ е отрова за Европа !
155
17
 
6
 
! Отговори
САЩ са прави преди 6 години
Глупаво е Европа да купува ресурси от терорашка, защото парите отиват за създаване на нови руски оръжия насочени срещу Европа
154
4
 
20
 
! Отговори
А преди 6 години
Общо взето картината е следната, Американците не искат европа да купува газ от Русия защото руснаците щели да спечелят милиарди и да финансират въоръжените си сили и щяло да бъде опасно, но дай те Американците да продават газ на Европа взимайки същите милиарди за същите военни цели щото щяло да бъде по безопасно. И сега Полша е полу окупирана от Американци под предлог че я пазят.... И уж Руснаците са лошите, само че не Руснаците палят войни по целия свят и унищожават държави!
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 151Абе ти да не живееш в паралелна реалност? Какво най-голямо находище на газ са намерили Израел, къде, да не е на Марс? На Балканите американски газ никога няма да има, в частност у нас, защото колкото и да е продажно правителството и готово да угоди на САЩ, то кой после тук ще купи този газ.
152
3
 
5
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
много ..... много нещо в тая държава ! САЩ нямат природен газ .... втечеНИЯ не е природен и е много по-скъп .... не знам кво коментирате изобщо ...ценАта на долара е в пряка зависимост от цената на петрола ....
151
5
 
4
 
! Отговори
Що си мислите преди 6 години
Ще петролът се покачи на борсите? Заради *** ли ?Ами не - целта беше да стане рентабиле шистовия петрол и САЩ да станат износител:)
150
7
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 6 години
И Приятелят наПутин, Тилърсън заби нещо си в на Путин задния дворЩе се купува американски шистов газ в Европа- решено е
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече 30мин никой от отворковците , не показва цената на която БГ купува Газ ??? Защо ли :))) Да не би да е ппвече от 130 долара на скъпия газ от САЩ :))
148
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В МОМЕНТA ЩAТИТЕ СA НAЙ- ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НA ГAЗ В СВЕТA, ТAЗИ ГОДИНA (2018) ЩЕ ИЗПРЕВAРЯТ И ПО ДОБИВ НA НЕФТ СAУДИТСКA AРAБИЯ И РAШИСТAН! ДA ИМ Е ЧЕСТИТA НОВAТA ГAДИНA НA ПУТИН, МУТИН И ЧУТИН ИЛИ ТAМ КAКТО СЕ КAЗВAТ КРЕМaлците хaхaхa
147
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С приятели като Щатите, една държава няма нужда от врагове.
146
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро подписаха договора за доставка на шистов газ до Александрупилис /гърция/. Над 20 танкера ще захранват от САЩ . Като ще се включат и Израел и други играчи. Съвсем скоро на Балканите, ще блика газ . И точка. Дрънкайте си , колкото искате.Израел намериха най-голямото находище на Газ. И са на една плюмка от Гърция.