Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност

Опасенията са, че тръбата ще засили зависимостта от руския газ
Обновена: 27 яну 2018 19:46 | 27 яну 2018 19:44, Веселина Йорданова
321
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност
Снимка: БТА

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз.

"Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.
Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия, посочва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още по темата: Северен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 132Не знам дали падането на долара е политика на Тръмп. По скоро - не. Доларът не е просто една валута - той е резервна валута за много държави, както и валутата през която минава търговията на петрол, злато и много други стоки. Нестабилността на долара може да предизвика недоверие и отказ от него като еквивалент. Това ще нанесе много повече щети, отколкото ползи ще има за американската икономика от обезценяването на долара. Просто ще трябва да спрат печатницата за долари.
144
7
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 105,"Мантрите колко била лоша Русия вече не минават. На народа му се отвориха очите. Русия е велика европейска държава...". Дори географски погледнато само 1/10 от Русия е в Европа, другите 9/10 са в Азия. Такаче е доста спорно, Е ли е Русия европеска държава следа като не е в ЕС и дори не плаща някакви вноски като Швецария за достъп до единният европейски пазар.
143
1
 
1
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До бг смешки 2Имаш много голяма грешка и много малко мозък
142
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Португалия стана първата европейска държава, получила доставка на втечнен природен газ (LNG) от терминала за износ на енергийната компания Cheniere в Луизиана. Това е и първият случай, в който американски шистов газ достига до европейския пазар.Португалия стана първата европейска държава, получила доставка на втечнен природен газ (LNG) от терминала за износ на енергийната компания Cheniere в Луизиана. Това е и първият случай, в който американски шистов газ достига до европейския пазар."
141
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кaкво рaзбирa губернецa бaй Гaньо от товa, кое е добро зa Европa и кое не? ШЪЪЪЪТ ве чукундури, ЕС си знaе интересa ВИНAГИ със СAЩ и ВИНAГИ срещу руските тaтaри! Ми тъй си е от ВЕКОВЕ зa ВЕКОВЕ!
140
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг смешки 3 Крадат газ от окупираните страни и после американски . Като нефта . Щом има *** т и демокрацията долита на Томахоук .
139
6
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
ЦЕНАТА НА петрола се качва заради спада на долара ....драги всезнайковци ! от финанси разбирате нещо колко баба ми ......
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но първата партида руски втечнен газ беше доставена в САЩ, от Петронас!
137
2
 
17
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 133САЩ нито са на първо място по добив на газ, нито пък продават в Европа газ, в някакви не пренебрежимо малки количества. Няма и да продават освен на народи мазохисти с правителства продажни.
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък ко го пита. Да си гледа собствената кoчина там.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 133 Наредили се, кълбадури . Затова купуват газ от Англия ,докаран от Ямал. Зор ,зор .
134
4
 
14
 
! Отговори
бг смешки 3 преди 6 години
не разсъждавайте малки човечета ! не са ви ясни нещата ! не може да се плямпа наизуст .... САЩ нямат природен газ ....ввтечняват някъв и лъжат че може да е конкурентен на руския ....да ама не .... който им верва на лъжите е
133
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Португалия стана първата европейска държава, получила доставка на втечнен природен газ (LNG) от терминала за износ на енергийната компания Cheniere в Луизиана. Това е и първият случай, в който американски шистов газ достига до европейския пазар."
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦРУ ГЕРМАНИЯ е държава - на еднополовите бракове и третият пол .
131
2
 
12
 
! Отговори
ЦРУ 2 преди 6 години
опитахме се да прецкамае руснаците като им свалихме цената на петрола ама тоя път си прецакахме собтсвения си петролен бизнес ..... фалираха една камара компании ...опитахме се да ударум рублата 2014та ама сега се оказа че сме си ударили долара .... бати кво се случва напоследък не е истина .... тоя Путин не можем да и Да го убием ! ужас ......
130
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ се наредиха на първо място в света по добив на природен газ, съобщиха световните агенции. Те се позовават на данни от годишния статистически преглед на световната енергия за 2014 г. на "Бритиш петролиъм" (ВР). САЩ се нареждат на първо място в света с дневен добив от 328 млрд. куб.м. "Продължаваме с фактите. На среща нямате още нищо. Чакам цената на евтиния газ от Русия ? Колко плаща БГ.
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 127Русия се договори с ОПЕК и сега цената на петрола е стабилно висока 70 долара за барел, що се отнася до това, че долара загуби 20% от стойността си, това няма нищо общо с Русия. Тръмп девалвира долара за да направи американското производство по-конкурентно.
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен121 Кого лъжеш бе ,гендер ? 120 -130 . Да бе . Още малко и даром . И затова се продава англииски газ ,докаран от Ямал . Не можете и да лъжете ,нещастници .
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 121В цяла Западна Европа сигурно всички са и.ди.оти и затова купуват скъпи горива от Русия вместо да купуват на безценица от САЩ.
126
2
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
гЕРМАНИЯ е държава бе ! България е плюнка ....там е разликата ....ако не сте разбрали