Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?

Владимир Сиркаров с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 19:22, Екип на Bloomberg
63
Защо минималната работна заплата е вредна за икономиката?
Снимка: Pixabay

Минималната работна заплата присъства като тема изключително често в обществените дискусии. Виждаме и за голямо съжаление сериозно политическо обвързване с темата, яхва се много съществено и здраво от редица партии. Възприемането й като доста социална мярка е основата за съществуването на минималната работна заплата, както и за непрекъснатото искане за нейното увеличение. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тезата на защитните на увеличаването на минималната работна заплата е, че тя осигурява един минимум, необходим на един човек, за да живее. Друг е въпросът дали тези 510 лева могат да гарантират този минимум, защото имаме сериозен регионален дисбаланс в България".

Този социален контекст е изключително лесно манипулируем от политиците, а тези, които казват, че минималната работна заплата се отразява негативно на икономиката се обявяват за неморални, а тяхната визия се рисува гротескно в общественото пространство - че защитават алчния капитал, който по всякакъв начин се опитва да използва и да манипулира трудовия пазар в своя полза. По тази причина темата е сложена на едно от първите места, когато става въпрос за икономическа политика, отбеляза Сиркаров.

Какви са вредите за икономиката от минималната работна заплата? Могат ли те да бъдат туширани, ако не може да се премахне? Възможно ли е минималната работна заплата да бъде изчислена справедливо?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Вредна е, защото е много малка! За да е полезна, трябва да е поне 1000 лв.!
58
0
 
7
 
! Отговори
san Diablo преди 6 години
Справедливо е 40 % от печалбата за работна заплата на работника, 60 % за чорбаджията.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами да види колко е минималната в Гърция и тогава да дава акъл
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-големи доходи , по-голяма покупателна способност която от своя страна води до по-голямо производство на стоки и услуги , по-голяма икономика и следователно повече приходи от данъци и такси в държавната хазна. т.е. мин.заплата наистина е вредна за икономиката.
55
0
 
11
 
! Отговори
До 48 ВВ преди 6 години
Има и други средни. Например така наречената медиана. Подреждаш хората според големината на заплатите и човекът, който е по средата на подредбата е със средната заплата. Колкото хора имат по-висока заплата от средната, толкова хора имат и по-ниска заплата от средната. Така определена вероятно средната заплата ще е около 600 лева.
54
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Вредни са ниските доходи. С ниски доходи се прави неефективна икономика с ниска производителност на труда. Точно затова трябва да има минимална работна заплата, защото иначе ще минем на изцяло ръчен труд без машини и с заплащане от 1 лев на ден. За да тръгне икономиката на България, трябва държавата по някакъв начин да направи човешкият труд изключително скъп за дебеловратите мутри-бизнесмени, като това не е задължително да е заплатата на работника, въпреки че и тя може да участва в това оскъпяв
53
1
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
Естествено че минималната заплата е вредна, само че тия дето говорят срещу нея пропускат едно много важно нещо. За да се премахне трябва да имаме реално работещи синдикати, а работниците да се научат да си отстояват правата и да не подписва неизгодни за тях условиа, а когато има нарушения инспекцията по труда наистина да работи. Тогава заплатите ще се качат по естветвен път, защото работодателите ще са принудени да се съобразяват - за справка вижте ИТ сектора.
52
3
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Естествено ,че със минимална заплата е по добре. Вижте ги тия западно европейци с минимума на час как се напълниха.със емигранти. Седи си беден нямаш проблем с пришълците. И валутния борд е айляк за тва.само ние седим с него
51
3
 
3
 
! Отговори
REVOLIUSION ISKATELI преди 6 години
DA SE ZABRANQT ZAPLATITE IZOBSCHTO KARAITE BEZ ZAPLATA TQ E VREDNA ZA KAPITALISTA ZAKRIVAI BULGARISTAN KOCHINA
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите все повече обедняват при управлението на суджуците
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо някой не ни обясни как се определя линията на бедност и защо минималната пенсия е под нея?
48
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
минималната заплата е създадена за да защити капиталистите от собствената им алчност , естествено подтикваща ги да искат хората да им работят без пари . За да се развива капитализма основната част от населението трябва да има някаква базова покупателна способност осигуряваща пазар за продукта произвеждан от капиталиста . За справка САЩ през голямата депресия и Германия в първите години на Хитлер . Разбира се за феодално-олигархичен бизнес като нашия , това винаги е трън .
47
1
 
24
 
! Отговори
BB преди 6 години
НЕ МИНИМАЛНАТА А СРЕДНАТА Е ВРЕДИТЕЛ НОМЕР 1 ЗАЩОТО ДАВА НА ЕДНИ ХРАНТУТНИЦИ КОСМИЧЕСКИ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАТИ.ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ НОВО НАИМЕНОВАНИЕ МАСОВА ЗАПЛАТА КОЯТО В МОМЕНТА Е 600 ДО 800 ЛЕВА
46
1
 
28
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Има решение на всички проблеми в България.Спрете да плащате данъци, ток, вода, застраховки, лихви по кредити, таксите за интернет и телефон.Спрете да плащате за винетки, лотарийни билетчета, гориво и прегледи при лекарите.Спрете да гласувате.Ако всички масово направят това, нещата ще се оправят.В момента, държавата ограбва бедните българи с данъци и такси. После разпределя ограбеното по сметките на партийните функционери и мафията.Оставете богатите да плащат сметката на държавата.
45
1
 
27
 
! Отговори
Защо се правите на.. преди 6 години
*** народ-лесно се манипулира.Политици и мутробизнесмени правят драматичен театър за прослужен клас,размер на МРЗ или за внасяне на евтини роби от чужбина.НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА Е АТАКАТА.Статуквото се запазва и работещите бедни все така получават и ще продължават да взимат 600-800лв.подаяния.Повръща ми се постоянно да чета и гледам мазни продажни журналисти като тоя който е написал тази помия и лицемерни анализаторчета като споменатия тук да ръсят тъпизими.Плащане на час като в Европа е истината.
44
1
 
29
 
! Отговори
Rock 85 преди 6 години
Вредна за коя икономика? За тази, която не може да плати 250 Евро на месец, от които 20% заминават в гушата на държавата? Не, мерси, благодаря! От такива фирми, които на всичкото отгоре искат отпадане на класа ми е писнало и да фалират час по-скоро!После защо емигрираме? Защото наред с културата и манталитета в тази държава, се и работи за мизерни пари при отвратителни условия и дишаме отровен въздух и висим в задръстванията за лудо!
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иван,Докато ЕС плащта, после, шалтера
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязва се тенденция,масово работодателите да не признават новата минимална работна заплата от 510 лева!!Оторизираните интституции да се самосезират,да извършват масови проверки,и да налагат санкциите предвидени в закона!!
41
0
 
8
 
! Отговори
Akaga преди 6 години
Oste li ne ste gi obesili tea vampiri sindikatite, ve?!
40
0
 
24
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Накрая ще останат около 100 хил. "квалифицирани" високоплатени специалист, които ще изхранват 2 мил. пенсионери, 1 мил. роми, корумпираната съдебна система, шайката безполезни депутати и безркуполните алчни капиталисти.

Спонсорирани публикации