Готови ли сме да произвеждаме коли у нас? Властта казва да!

Експерти: Без политически спорове, може да повлияят
141
Готови ли сме да произвеждаме коли у нас? Властта казва да!
Снимка: архив, БТА

България има готовност да произвежда автомобили, каза икономическият министър Емил Караниколов по повод възможността у нас да заработи завод на "Фолксваген". Той изтъкна обаче, че всеки стратегически инвеститор трябва сам да обяви решението къде ще направи нови вложения.

Работниците и бизнесът в България стигнаха до ниво, когато могат да правят цели автомобили, допълни пред журналисти министърът след участието си в конференцията на Българската петролна и газова асоциация, предаде БТА.

Преговорите между България и автомобилния производител продължават. Решението на компанията къде да изгради бъдещия си завод в Източна Европа ще е ясно най-късно през октомври, съобщи изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер" арх. Любомир Станиславов пред БНР.

Още по темата
"Имаше създадено едно фалшиво усещане за това, че се очаква да има решение в рамките на вчерашния или днешния ден. Но, ако се следят много внимателно документите на самата компания, ще се види, че има процедура, която продължава. Преговорите с потенциалните локации всъщност тепърва преминават на завършваща фаза", коментира той.

По думите му решението къде ще бъде новият завод се очаква в периода от юни до октомври и всякакви спекулации с по-ранни дати или предварително одобрени или избрани локации са "меко казано неуместни".

Станиславов призова да се спре с говоренето по темата, което би попречило на продължаващите преговори. Той прогнозира, че в следващите години в страната ни ще бъдат изградени най-малко още 2 автомобилни завода.

За инвестицията се конкурират България, Сърбия, Турция и Румъния. Концернът търси място за новия си завод в региона още от миналата година за инвестиция на стойност 1,5 милиарда евро.

Заводът трябва да заработи през 2022 г. и да създаде 5000 работни места. Предвижда се той да произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата "Фолксваген". Терените, които са оглеждани у нас, са Индустриална зона "Раковски" и производствената площадка на "Кремиковци".

Сред изискванията на инвеститора е най-вече подходящата инфраструктура: индустриален ток, газопреносна мрежа и железопътен транспорт. Политическите спорове в последните дни обаче за приноса към инвестицията могат да компрометират страната ни и да повлияят на решението, коментираха експерти.

Тези дни настоящият и предишният президент Румен Радев и Росен Плевнелиев спориха задочно през медиите кой всъщност е довел германските инвеститори у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хафте бе къща за гооост дудурудуду, хаааапартааамент дудудурурурудуду...
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много приказки на празно,накрая очи пълни ръце празни.
22
12
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Кво значи ,,Готови ли сме да произвеждаме коли у нас?,, НИЕ СМЕ СГЛОБЯВАЛИ КОЛИ .При това с далеч по добър мениджмънт . При по голям обем на смяна с много по малко тичане по линията като тия . Въпроса е от къде смятат гербавите да им намерят хора ??? Те изгониха хората .Държавата наема много хора по хранилки без смисъл .Университети и не знам си кви други хранилки .А тия наистина имат нужда от много хора .Тука заплатите не са проблем ,а мениджмънта .Не могат да се справят като азиатците .
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биха избрали България заради най-евтината работна ръка в ЕС и до там, правете си изводите.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готови ли сме да произвеждаме коли у нас? Властта казва да!-------------------МАХНЕТЕ ГЕРБ, БСП И РАДЕВ И КОСМИЧЕСКИ СОВАЛКИ ЩЕ ПРАВИМСАМО НАОКОЛО ДА НЯМА НОМЕНКЛАТУРА
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властта казва да ! Къщи за гости и коли за прости !
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да произвеждаме, да знаете че е благодарение на онези дето луфтханзата не ги превози до екзотична дестинация
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми е тая.От сега е ясно, че България нищо няма да закачи от цялата работа, само софия. Нещо повече - остатъка от държава още повече ще се обезкърви защото доста хора ще се преселят в софия, че да обслужват завода.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Радев и Борисов наоколо - НЕ!
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ЕК на ЕС ни "обясниха" - Българите са обслужващ персонал! Точка!Ти специално какво обслужваш?
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно България може да произвежда автомобили.Но не и при власт като тази :)
13
10
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Отиде Фолксваген Груп на кино...
12
12
 
12
 
! Отговори
Аман от глу.пендери преди 4 години
Летящият Га.лош се изцепи по най-гламарския начин и от Фолксваген веднага реагираха като забавиха решениетоп с с година! нарочно го направи гламара му с гламар за да прецака ББ!
11
6
 
12
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Какви коли ние произвеждаме дрога и проституция.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та ние десетки пъти сме произвеждали коли у нас. В Пловдив Булгаррено, в Ловеч абсолютно българска кола Балкан-после Москвич Алеко, в Ловеч-Баховица китайски лекотоварни камиони. Я плювнaлиeв да не се прави на първооткривателя Колумб!
9
8
 
6
 
! Отговори
к.партизанка преди 4 години
лади ни трябват
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще работи тук? Младите избягаха на Запад, със заплати от по 700-800лв. трудно ще се намерят желаещи за този завод. 80-милионна Турция е доста по-добра за инвестиция, с младо население и демографски бум.
7
11
 
8
 
! Отговори
Корни Позитанска преди 4 години
Твърдо против, първо да платят такса спокойствие на партията майка, после нашите червени олигарси да застанат на вход и на изхода на завода, и тогава ще говорим.
6
5
 
22
 
! Отговори
НЕ преди 4 години
Ние произвеждаме апартаменти, при това луксозни.
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква промишленост в Бг!Никакво родно производство!От ЕК на ЕС ни "обясниха" - Българите са обслужващ персонал! Точка!