Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!

Причината - безнаказаната корупция и безконтролно управление
Препоръчан материал | 12 май 2019 13:30, Петя Славова
219
Румен Радев: Диалогът ми с изпълнителната власт е труден!
Снимка: БТА

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев. Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава. "Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той, цитиран от БТА.

Още по темата

Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство, уточни държавният глава и добави, че ще бъде първият, който ще подкрепи кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор. Румен Радев отбеляза, че от своя страна премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяването на Висшето военновъздушно училище, който, по думите му, е изпълнил в кратък срок, за което му благодари. Според президента обаче такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на негова намеса.

Има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на ВВВУ не може да бъде цената на моето мълчание, подчерта Радев. "Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому - да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация, и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", коментира още държавният глава.

Радев призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Иначе, добави той, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие.

Според него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото.

Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки. "Затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и, разбира се, затвор за прегрешилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза още държавният глава.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик за обучения по турски език в училищата и ще вземе ли някакво отношение като държавен глава, Румен Радев каза: "Аз вече взех - вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език.

В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси". И добави, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани за празника.

Имиджова публикация

219
Още от Политика
ЦИК инспектира машините за гласуване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
1
 
! Отговори
уха ГЕРБ коли и беси преди 1 седмица
ГЕРБ провали живота на Плевналиев, Спокойствието на Цветанов и заличи потребността Борисов да е Султан PhD
180
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
prezident radev e ortodoks terorist.
179
4
 
6
 
! Отговори
Какво преди 1 седмица
Какво може да измисли един Физкултурник - сложен за пРезидент, човека който може да прави само коремното. Може само интриги .И понеже нищо не прави и не може да направи , започа да се хвали с това , което са свършили другите .
178
4
 
9
 
! Отговори
Работа преди 1 седмица
Ф-а-т-м-а-ш-к-а му работа
хвали се с успехите на другите при преговорите с Фолксваген
С чужда пита помен иска да прави.
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е кой да накаже корумпираните,като у тях е хляба и ножа.
176
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диалогът с изпълнителната власт е труден най-вече заради президента Радев и това той най-демонстративно го е показвал.

По-известните случаи: срещата на високо равнище във Варна (оказа му да участва след като е поканен и последващите му неадекватни коментари), приемането Нинова, за да изслуша "визиите й за България", но отказващ дори среща с управляващите и то при условие, че те са помолили за такава и т.н. и т.н..

Типично арогантно поведение от тип "крадеца вика дръжте крадеца".
175
6
 
10
 
! Отговори
Янко преди 1 седмица
Ох, за малко да ми стане жално, как червените амебчета се притесняват, когато никой друг не харесва техния непрезидент Румбата.
174
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога за червените тролове няма да гласувам, яли сме им попарата!
173
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ало журналистите...не ви ли е неудобно сайта да се използва от някакви платени герберастки *** да пишат всякакви простотии за президента...А може би така е по-добре...хората да видят какво е нивото на слугите на ГРОБ,същото като на началниците им...и да не гласуват за тях на 26 май...
172
5
 
13
 
! Отговори
Ицо преди 1 седмица
Румен е просто такъв шматарок, все се оплаква, все не може, не става такъв чичак за тази работа.
171
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На тоя все му е трудно и има проблеми за всяко решение. Така е, като слагат такъв човек на тази важна позиция.
170
7
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 седмица
Виновен е този дето е казал на Радев за завода на Фолксваген. Иначе нямаше и да знае. А Борисов и Плевнелиев работят цяла година по въпроса.
169
7
 
10
 
! Отговори
Африка чака помощ преди 1 седмица
Щом не се получава диалог, тогава с помоща на МОНОЛОГ и ТОЯьОГ джаста праста, тиквисти, пипоности апартаментисти, терасисти и тем подобни госто къщисти, джаста-праста и кое стаа за нещо да се изнесе като живо биологично месо в помощ на бедните и гладуващи народи в Африка и Азия. Там хората обичат тиква, и кратуни Зие лиебен, ънд пипонденен дей лайк олсо, майна.
168
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И диалога на народа с изпълнителната власт е труден.Дори невъзможен.
167
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не харесвам Бойко Борисов и Герб като цяло но ненавиждам БСП и ДПС повече. Бойко за момента е най-подходящ но дано скоро дойде някой много по добър и да не е от БСП.
166
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
радефф, радефф, бързите и успешни действия на Борисов (по думите на самия радев), показват как се управлява държавата. А не с дългочасови безплодни пленуми и конгреси.
165
11
 
25
 
! Отговори
изнервен преди 1 седмица
До 170. Брех, а дали да не почнем с офшорката а Елена Йончева, а?
164
11
 
19
 
! Отговори
герберски трол преди 1 седмица
До 164. Много ли сме, много сме я. Ами изкарайте вие повече бе, Нали радефф имаше "огромната" подкрепа на народа? Защо сте малко и защо 80% от коментарите са негативни за его? А? И между другото, мразим го безплатно - има за какво.
163
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Офшорки ще бъдат разровени ако изхвърлим комунистите от ГЕРБ !
Иначе както с Цветан Цветанов ще оправдаят и Бойко Методиев Борисов !
162
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя смешник Зеления чорап иска да си предпише заслугите на Борисов и Плевнелиев за евентуален строеж на завод на Фолксваген у нас!