Рецесия през 2020 г.? Шансовете са нулеви

Eксперт: Глобалният икономически растеж ще се забави още малко
10 яну 2020 09:54, Красимир Ангелов
6
Рецесия през 2020 г.? Шансовете са нулеви

В понеделник пазарите на акции в почти цял свят регистрираха спадове след убийството на иранския генерал Солеймани и последвалите удари на Техеран, отбеляза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Eкспертът обяви, че очаква глобалният икономически растеж да се забави още малко и да намери дъно през 2020 г. до 2.5%.

"Шансовете за рецесия и инфлацията да се върне на нива от над 2% са нулеви. За момента основните фактори на пазарите са търговското споразумение между САЩ и Китай. Предстои да видим дали ще бъде подписано и обещаното ще се случи", добави още той.

Според него евентуална фаза 2 на търговското споразумение между САЩ и Китай ще успокои пазарите изключително много и индексите ще тръгнат нагоре.

Райков коментира, че основен риск представлява и корпоративната задлъжнялост на световно ниво.

"Това е свързано пряко и непряко с монетарната политика. Инвестиционните рейтинги слизат все по-надолу. Дългът все повече влошава структурата си. Това тежи на всички икономики. САЩ забавят растежа си до 2.3%".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма причина да има спад в дълосрочен планИкономически растеж с 3% при лихва от -0,5%, обаче няма причина за безпокойство.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ме забавляват разните му там "експерти", родени след 2000г., "трупали" опит в Уикипедия и Гугъл.
4
2
 
2
 
! Отговори
Финансов Анализатор преди 4 години
Аз самия работя финансов анализатор и това, което е важно да се каже е че икономически катаклизъм/криза и т.н. няма кой да го предскаже. Ако някой можеше- то той би бил милионер. Икономиката подлежи на цикли. Ресецията е част от този цикъл и е естествен процес. Спадова и увелечение са характрерни за всички пазари, истината е че в момента няма причина да има спад в дълосрочен план, най- малкото защото растежа е сравнително от скоро- 2015/6- 5 години. По- скоро се намираме в средата на тренда.
3
2
 
7
 
! Отговори
Банкер преди 4 години
Това, което експерта пропуска да спомене, е че икономиката боксува дори при отрицателен лихвен процент, а банките са силно задлъжнели и трябва да плащат лихва за влоговете на вложителите на централната банка. Отгоре на всичко това, поради PSD2 регулаториката на ЕС, банките вече имат директен конкурент в онлайн банкирането в лицето на нови тек стартъпи, които предоставят по-добри и гъвкави услуги.
2
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Този учин *** е вегетарианец. Не се интерисува от свинско. Остава да избият и пенсионерите и ще улекне на ***.
1
2
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Пак ли сте опуснали някакви млади ,плещещи само глупости ,само и само да са в София,а да не се приберат в прованса?Какво значение има Рецесията с това,че 2020 в България ще стане още по-тежко и непоносимо за живеене...Всичките ще ги върна да копат на село!!!!Сега Тол таксата ще оскъпи с 30% всичко!!Добараха,че са пропуснали да изтрепят някъде прасета,откриво се говори,че умишлено с фуража ги заразяват,вие пак ми пускате някакви безлични "умници" да говорят!!!