АИКБ: Лесно се предлагат облаги за сметка на работодателя

Процедурата по обжалването на един болничен била неефективна
Обновена: 24 яну 2020 22:27 | 24 яну 2020 22:22, Анисия Иванова
22

3289 гледания   |  Още видео
2 дни повече отпуск за непушачите по преценка на работодателя, предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда. Законодателната инициатива е опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почивали нерегламентирано.

"Много е лесно да се предлагат облаги, които трябва да ги платят работодателите, всякаква логика липсва да се мотивира едно поведение с платен годишен отпуск. Целта е да се отнеме вниманието от по-важни проблеми", посочи за "Денят ON AIR" Добрин Иванов, изпълнитлен директор на АИКБ. 

Още по темата

"Голямата част от мерките за болничните, които се предлагат е за контрола върху тях. Трябва да бъде оценено въздействието. Оказва се, че анализът признава, че има проблем с болничните", каза още той.

Според него към настоящия момент не се прилагал никакъв контрол, процедурата по обжалването на един болничен пък била неефективна. Цялата система била на самотек.
По думите на финансовия експерт Мика Зайкова самият премиер бил изненадан от предложението на ВМРО.

"Има пушачи, които пушат по 1-2 цигари и те не излизат през 15 мин. Ако целта е да накараш пушачите да не пушат няма да стане. Това е недомислица, нещо казано и скалъпено набързо", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Има фалшиви болнични, но има и нещо друго - българинът е болен, има труден достъп до ефективно здравеопазване. Ако имаш пари, отиваш в качествена клиника, нямаш ли... Не може в този хаос в здравеопазването да твърдим, че хората получават качествено такова. Основното нещо, което трябва да се направи, е ефективен контрол за болничните", посочи още Зайкова.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички европейски статистики показват, че българската нация е най-болната и бедната, бизнесът е най-експлоатират работниците, властта е най-корумпирана.

Европейските препоръки са, да се намалява експлоатацията, да се увеличават доходите, да се намалява социалното неравенство, да се вкарват в затвора корумпирани бизнесмени.

Болничните и отпуските трябва да се увеличават, за да намалява експлоатацията, да се подобрява почивката и здравето на българската нация.
19
1
 
10
 
! Отговори
Контрол да, но преди 2 месеца
Защо Само за работниците и служителите? Да се започне по правилния ред- контрол върху работодателите и роднините им, назначени фиктивно-първо и основно върху счетоводството и дори личното им богатство и начин на живот във вечни екскурзии и.. Истината ще лъсне.
18
2
 
14
 
! Отговори
феодализъм преди 2 месеца
Какви облаги за сметка на работодателя, бе? Какво се е облагодетелствал работника от шефа? Големи заплати ли давате, извънредния труд ли заплащате, почивните дни ги направихте работни, платен и неплатен отпуск давате, ако си искате и когато си искате, заплати изплащате, когато си искате, нямаме право да се разболяваме, искате да работим през регламентираните почивки и още, и още... Синдикатите с вас, Инспекцията по труда с вас, държавата с вас, отнехте ни всички права...
Какви облаги???
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 2009 година се видя, че дебеловратите демократи карат работниците си да си взимат фалшиви болнични и затова промениха правилата и първите три дни от болничните започнаха да ги плащат работодателите. Някои имат много къса памет - само десетина години минаха от тогава.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това предложение трябва да подсети дебеловратите демократи-работодатели, че няма смисъл да назначават пушачи на работа, които пропиляват голяма част от работното си време в пушене на цигари.
15
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
До 10 Ванката
Според статистиката най-много КРАТКИ болнични използват изброените от теб военни, учители и т.н. Според статистиката в частния сектор средно на човек се ползват общо с близо 40% повече дни болнични в сравнение с държавния сектор. Един въпрос към теб:
Кои болнични са повече?
1/ 8 болнични листа за по 3 дни
2/ 2 болнични листа за по 30 дни
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вода за 13 стотинки. За другите - 3 лева.
13
0
 
0
 
! Отговори
Nona преди 2 месеца
До Анонимен 2

Асоциация на индустриалния капитал в България
12
5
 
11
 
! Отговори
Вълнаро преди 2 месеца
Потребител Факт, нищо не каза! Аз пуша, но не за сметка на работата ми. Пуша, когато може и на спокойствие. И аз мога да кажа "на непушачите само ядене им е в главата и само мислят какво ще обядват", нали? А иначе самото предложение е фарс, по-съгласен съм да има законова рамка работодателите по преценка да могат да намаляват отпуската на пушачите, защото е истина,че някои прекаляват с почивчиците.
11
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
Ако това пък стане задължително, някой замисля ли се, че работодателят няма да иска да назначава непушачи, защото 10 непушача ще му струват 1 месечна заплата + осигуровки.
10
4
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
До Анонимен 9
В грешка си - най-много болнични (според статистиката) ползват военни, държавна администрация и учители - в този ред. И чак на опашката са служители в частни фирми. Естествено, има и частници, натискащи работниците, но на фона на общото, са пренебрежимо малко. Не така стоят нещата с кухи фирми, които не плащат осигуровки, а само начисляват и ползват ресурс с фиктивни болнични.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фалшивите болнични са много малко и не са проблем. Тях ги има само в частния сектор по две причини. Първата е, че когато няма работа дебеловратите демократи-работодатели пращат работниците си да си взимат фалшиви болнични, за да не им плащат те. Втората причина е, че дебеловратите демократи трудно пускат работниците си в отпуск и на работника му се налага да потърси друг начин, за да не ходи на работа, когато му се налага. В държавният сектор няма такива проблеми и хората просто излизат в отпуск
8
6
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Това са опити за отвличане на вниманието от реалните проблеми, на първо място мизерното заплащане. Вярно е, че около 20-25% от работното време на пушача се използва за пушене. По принцип пушачът работи по-лошо от непушача, защото по-малко се концентрира - пушачът винаги мисли и за цигарата си. Всеки може да каже аз съм пушач/непушач и върша два пъти повече работа от непушача/пушача, но реалността е,че пушачът работи по-малко. Фалшивите болнични се взимат само в частния сектор по обясними причини
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То само в България се разделят нората на пушачи и непушачи !
Аз предшагам пушачите да работят по малко с един ден в седмицата !
Защото плащат данък Акциз на Държавата !
Пъх акцизните стоки са цигарите и алкохпла !
Тоя данък малко ли е на. Държавата питам !
Закво го плащам ?
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ма те пишман-патриотарите ли са измислили тая глупост ?
5
8
 
6
 
! Отговори
Николай преди 2 месеца
Здравейте,

Чета как се пишат коментари и т.н

Аз съм пушач и смея да твърдя, че върша доста повече работа от непушачите (има доста фирми, които дават по- висока заплата на непушачите), така че не откривайте топлата вода.
Стига с тези "фишек "новини!
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И бизнеса ни е псевдо,
като държавата - да ти е кеф като фалира.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фалшивите болнични са от бюджетните не от обикновените работници.Поне казвайте истината.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне веднъж в текста трябва да напишете пълното име, което се крие зад това АИКБ.
Как да позная какво е това?
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лесно се предлагат заплати по 400 800 лв трудно е да предложите по 2000 лв и пенсиите които давате са под 200 лв давайте като в Румъния Гърция и тнт до 10 20 години ще си останете само олигарсите