Българите, работещи в чужбина, загубили ?3,2 млн.

Не са поискали възстановяване на данъците
36
Българите, работещи в чужбина, загубили ?3,2 млн.
Снимка: Pixabay

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците, които са платили там. Общата сума на непотърсените от тях пари през 2019 г. е около 3,2 млн. евро. Това показват изчисления на една от българските фирми за връщане на данъци, съобщи "Труд".

Основните причини българите да не се възползват от възможността да възстановят част от платините в чужбина данъци са липса на достатъчно информация, нежелание да минат сами през бюрократичната процедура и страх, че възстановяването на налозите може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.

Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци и възстановяването на част от тях е напълно законно. Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България. Можете да поискате парите си за 4-5 години назад. Всеки може сам да се свърже с данъчните в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си. Но можете да наемете и фирма, която да свърши работата. Осигуровки не се връщат и съответно не губите осигурителни права в съответната страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: данъциевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм доволна, точно с тях си върнах данъците
33
1
 
0
 
! Отговори
RT TAX преди 4 години
Кои 4 неща е задължително да знаят българите, работещи в чужбина, за да получат парите си1. Възстановяването на данъци е напълно законна процедура - може да получите обратно надвнесения данък върху дохода си.2. Можете да изискате парите си за последните 4-5 г.3. Можете да наемете фирма, която да свърши цялата бюрократична работа вместо вас - препоръчваме RT TAX.4. Можете да кандидатствате за пенсия или нова работа в чужбина ползвате спокойно всички социални гаранции на съответната страна.
32
0
 
1
 
! Отговори
Бай Благой преди 4 години
42 Процента, голям смях ,пълни глупости отново....
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук става въпрос за данъци, плащани в държава извън Европейския съюз, и то при пребиваване по-кратко от една данъчна година, иначе няма да има надплатен данък. Основно студентски бригади в САЩ, Канада, Австралия и т.н.Здравни и социални никоя държава няма да ви върне.
30
1
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
невярна информация- ако си работил по-малко от 5 години нямаш право на пенсия и можеш да си получиш вноските независимо дали си от Европейския съюз или от Уругвай...Провери преди да чаткаш минуси
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияТова не е вярна информация. Вече вноски за пенсия не се връщат когато става на въпрос за граждани на ЕС. Ако си от Бразилия или Уругвай може, ако си от България не. Преди десетина години промениха законите.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново непрофесионална публикация. Напишете за кои данъци става на въпрос, де?Както пишете осигуровки в ЕС вече не връщат. Какво връщат? Данък общ доход? На какво основание? Журналистите ги мързи да свършат каквото и да е. Само преписване и преводи.
27
4
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Поредният "платен репортаж" !!!!!Аз живея в чужбина и въобще нямам намерение да си връщам данъците в България,за да "потънат" в нечий джоб!!!!! Ако някои реши да си върне данъците в България после да не съжалява.........
26
0
 
1
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Смешна сума, бе Днес. БГ..... Това си е майтап, нали???!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но си губиш пенсията за която ти остават няколко години да взимааш по 500 паунда на месец а не 250лв...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България."Ето тук е уловката. Почти никой не се връща в България.
23
0
 
6
 
! Отговори
бивш преди 4 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
22
3
 
4
 
! Отговори
Спиро преди 4 години
Германската кал е някак си по-луксозна и по-малко цапаща. И в Германия има мизерия обаче е лъскава и в евро, докато нашата е в левове.
21
2
 
2
 
! Отговори
Спасов преди 4 години
Ето че и другите държави лъжат и мамят. Не е само нашата държава която скубе без особена причина. Обаче когато младите избягат кого ще скубе? Ще свършат и работливите ***. А работодателите искат да накарат хората да бачкат само чрез бой и заплахи.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияДа, ама не ги връщат - бюрокрацията ще ти отнеме поне 3-4години и пак може да не си ги получиш - мой личен пит
19
0
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Това може и така да е, но знам за безброй български фирми, които не си плащат данъците и осигуровките. Обявяват инзолвенц (фалит) и се измитат завинаги, оставяйки след себе си милиони задължения.
18
2
 
1
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
първата календарна година ,която работиш в Германия и си плащаш данъците те ги възстановяват като бонус.затова си задължен вече всяка година да подаваш данъчна декларация ,а от втората започваш да плащаш като поп. Също така имаш право да си възстановиш вноските за пенсия, които си правил при условие , че си се отписал от Германия и живееш повече от две години някъде другаде .Но губиш правото си на пенсия.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някаква фирма си търси клиенти чрез днес.bg, които са работили в чужбина, за да получи пари от тях !
16
0
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Разходите свързани с работата се спадат от данъка а не се връщат
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия се разход се приема лекарства, всички мед. разходи, част от застраховките, пътя до работа над оприделени км., компютър, книги ако е свързано с работата, работна облекло, допълнително пенсионно осигуряване....

Спонсорирани публикации