Най-големият празник на виното в Южна България организира "Вила Ямбол"

Избата представи резервите си от серията Kabile
Препоръчан материал | Обновена: 24 фев 2020 16:55 | 24 фев 2020 16:45, Мартин Иванов
Най-големият празник на виното в Южна България организира "Вила Ямбол"
Източник: "Вила Ямбол"

Традиционното отбелязване на "Празника на виното" в Ямбол тази година надмина всички очаквания. Наред с живите неравноделни ритми, зрелищни кукерски ритуали и апетитни ястия, проявата ще се запомни с отличното вино, което поля тържество. Над 5000 литра вино се изпиха по време на събитието и бяха отворени над 500 бутилки от ключовите марки на организатора - най-старата изба в Южна България - "Вила Ямбол". Допълнителна наслада за ценителите на "серума на истината" бе представянето на селекцията Kabile Reserve. Тя  включва три пленителни едносортови вина – мерло, сира и каберне совиньон, с впечатляващ плодов букет и фина барикова зрялост.

Най-големият празник на виното в Южна България организира "Вила Ямбол"
Източник: "Вила Ямбол"

С подкрепата на Община Ямбол събитието за пети пореден път обедини региона в радостно отбелязване на успешното начало на годината за лозаро-винарския бранш. Официалният старт на тазгодишния "Празник на виното" дадоха изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов и кметът на Ямбол Валентин Ревански. "Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам", сподели шефът на избата Красимир Аврамов.

Най-големият празник на виното в Южна България организира "Вила Ямбол"
Източник: "Вила Ямбол"

По време на събитието той се похвали още, че вината на избата от реколта 2019 са с превъзходно качество. "Мога да кажа, че годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви", допълни Аврамов.

Ансамбъл "Тунджа" представи традиционни танци от региона, кукерската група при Младежки дом "Георги Братанов" - Ямбол сложи край на зимата с маскарадните си ритуали, любимата певица на поколения българи Илка Александрова зарадва жителите и гостите на града с емблематични народни песни, а Катерина Евро допълни отличното настроение на гостите не само като водеща на празника, но и като вдигна всички на километрично хоро. Кулинарният екип на Ути Бъчваров също бе край сцената на надиграването с традиционна българска храна.

Най-големият празник на виното в Южна България организира "Вила Ямбол"
Източник: "Вила Ямбол"

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите "Стралджанска" и "Ямболска". Избата управлява над 10000 дка лозя - около района на Ямбол и Айтос. Освен международните признания, доказателства за успехите на родната изба са експортните ѝ постижения. "Вила Ямбол" реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. През годините винарната се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Канада, Германия, Англия, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и др.

Имиджова публикация

Още от