Българските вина Kabile на "Вила Ямбол" спечелиха 7 медала на конкурс във Франция

Серията е създадена в знак на почит към традициите на региона
Обновена: 6 мар 2020 12:02 | 6 мар 2020 11:56,
Българските вина Kabile на "Вила Ямбол" спечелиха 7 медала на конкурс във Франция
Източник: "Вила Ямбол"

Винената серия Kabile на "Вила Ямбол" спечели най-много медали за България от световния конкурс Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Тази година в състезанието бяха изпратени над 3000 проби от целия свят. Световни винени експерти, разделени в групи между 5 и 7 човека, дегустират "на сляпо" пробите. Конкурсът се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното).

Общо избата взе 9 отличия от 22 за български вина, като абсолютен рекордьор е серията Kabile с общо седем медала. Три от тях са златни - за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.

"Вила Ямбол" печели и шест сребърни отличия от конкурса. Четири от тях отново са за същата серия - за Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2016 и Kabile Розе 2019.

Другите две са за тероарните вина Vineyards Selection – за купажното вино от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от микрорайон Тенево, отлежало 16 месеца във френски дъбови бъчви и за сирата от микрорайон Тополица, отлежало 12 месеца във френски барици.

Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите "Стралджанска" и "Ямболска". Избата управлява над 10 000 дка лозя - около района на Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви. Друго голямото предимство за "Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Работи с най-популярните и обичани сортове в България, сред които Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

С пет отличия от Vinalies Internationales 2020 се прибра и родната изба от Съединение - New Bloom Winery. Овациите на журито спечели тяхното Шардоне от реколта 2017, което грабна златен медал в серията PIXELS и сребърен медал - в серията Face to Face. Същите марки на производителя взеха сребърни отличия и за своите розета 2019, а PIXELS Сира - за виното от реколта 2017 година.

Конкурсът Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 126 чуждестранни и френски винени експерта, които според правилата на конкурса са разпределени съответно 60 към 40 в полза на чуждестранните експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от