Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Покупателната способност все още на добро ниво
119

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената, е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Не е риск, ами ясна тенденция. Аман от мошеници, които искат да пробутат торба цимент за 1000 евра.. Лошото е, че се намират балами да ги дадат!
29
2
 
25
 
! Отговори
Пенев преди 3 години
Доста несериозно и необективно мнение. Продавач на месо каза, че цената на месото няма да падне. От къде ще се появят тези купувачи сега, а това че банките затегнаха яко кредитирането заради кризата
28
2
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ей шопов не се наядахте
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека банките вдигнат с 1 % ипотечната лихва и да видим какво ще стане с търсенето .
26
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е същият дето иска 1,6 милиарда от нашите пари да бъдат дадени на техните фирми за саниране .
25
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам клиент, който работи при нотариус.За цяла седмица донесе има няма 5 документа. :))))))))А преди кризата бяха затрупани с работа. Даже сега в офисът служителите са в отпуска.Експертеее, готви се за най-лошото.Време е брпкерите да се върнат на село и да копат градинката. Колко народ одраха никой не може да ги преброи с надутите цени на услугите си.
24
1
 
27
 
! Отговори
Изумен преди 3 години
И дайте да спрем с глупавите поръчкови статии. Аз пък ви казвам че гравитация няма - това е измама на илюминатите. Повторете 3 пъти "гравитация няма" на обратно и яе можете да летите.:-)
23
2
 
29
 
! Отговори
Изумен преди 3 години
Ами то проблем имаше и преди COVID-19. Имаме презастрояване в доста гаргантюански мащаби... Дълго време покупката на жилище у нас се смята за сигурна инвестиция - и макар донякъде оправдано, това е грешна практика ако жилището не се ползва - това са затворени капитали които "не работят". Но това тепърва ще се осъзнава.Колкото до цените - преди 3 месеца бях на Канарите (точно преди кризата) и да ви кажа там цените са почти колкото тези у нас. А инфраструктурата и местоположението са по-добри.
22
2
 
39
 
! Отговори
ьааьаь преди 3 години
Все още има какво да ядат хората. Кто няма, вижте как се рупат тухли с цимент и бетон . Питайте Сирийците. Те знаят най-добре. Спокойно след 1 година ще говори друга песен този . Давам 3 стаен бартер за мазе с пълни буркани. А и колко офиси сгради и молове ще се направат на жилища и складове
21
1
 
36
 
! Отговори
Язека преди 3 години
Никакъв риск няма, ша знайш. Сега сме в икономически разцвет...
20
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости! Последните два месеца донадувате балона, алчни пиявици. Но цените неизбежно ще паднат.
19
19
 
20
 
! Отговори
Има криза преди 3 години
Цените ще паднат, но едва ли ще се сграмолясат. Няма как някой да си е закупил жилище за 150 000 Евро и за 50 000 да го продаде сега, защото има криза. Ако има такава сделка, обадете ми се. Свива се пазарът, няма да има търсене. Много строежи ще бъдат замразени. Както няма търсене, така и предлагането ще спре. Има хора печелят уж добре, все чакат да паднат цените, а животът си отлита и си живял все по квартири.
18
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставаше да каже, че има риск.
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо по 300% ще печелят по 100% и вместо по 3 любпвмоци. ще имат по 1, драмаааа
16
1
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
Зависи от търсенето и предлагането ,ама то пък зависи от наливането на пари и рефенансиране на банките. Ако наливат пари ще се продават по малко но на по големи цени имоти.В момента в който спре наливането идва реалността .Това все някой ден ще стане. Тогава искам да видя цените на имотите в Мюнхен. Има и монополи които влияят на цените .Но така или иначе ще дойде насищане на пазара без възможност банките да не продават.
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не иска да се примири с реалността, че е пред фалит с тези цени, но всичко ще си дойде на мястото, дори и този да отиде в психиатрията
14
1
 
13
 
! Отговори
ДО 12 преди 3 години
Вие обяснявате обикновена пазарна икономика. "Срив" е съвсем друго нещо. Предизвиква се винаги от проблем в друга сфера, привидно нямаща нищо общо с основният срив.
13
5
 
60
 
! Отговори
noname преди 3 години
Глупости на търкалета...то целият свят се срина, а некакъв си говори за цените на имотите. Банкерски фейк...Кризата отпреди 12-13 години срина цената на имотите с около 1/2. Сега може би ще видим рекорди.
12
2
 
46
 
! Отговори
JCB преди 3 години
Този предприемач го лансират в доста медик напоследък ,но явно не гледа банки какво правят от известно време затягат критериите за ипотечни и потребителски заеми ! Вече ще се навеждат и клякат тези като този господин !Време е и в България да се продават апартаменти само на ключ а не на шпакловка , замаска на трета плоча и всички други тънки хитринки ,който ги правят ! Малките строителни предприемачи ще фалират същото ще е и с търговците на стари коли .
11
5
 
23
 
! Отговори
До Жужу преди 3 години
Жужу това изобщо не е вярно. Срив се случва когато масата очаква да се случи, защото спира да потребява и да смята че дадено нещо е изгодно тоест очаква поевтинява. Обратното когато масата смята че нещо ще поскъпва бърза да купува за да получи увеличение на вложенията.

Спонсорирани публикации