Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда

В Гърция тази трансформация вече е започнала, обясни експерт
14 авг 2020 15:24, Анисия Иванова
75
Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда
Снимка: БГНЕС

Така наречените енергийни граждани могат да бъдат новите производители на електрическа енергия. Това е бъдещето на енергийната система – гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда, заяви Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" – България, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"В Гърция тази трансформация вече е започнала, като такива процеси се случват и в други държави. В България също може да се случва. Хората трябва да пожелаят промяната, за да се случи", заяви Балинов.

Според него делът на възобновяемата енергия като част от енергийния микс ще продължава да расте.

"Важно е как правителствата по места решават това да се случи. Доста държави в Европейския съюз обявиха крайна дата за използването на въглища“, допълни той.

"Грийнпийс настоява до 2030 г. най-късно България да е излязла от употребата на въглища. Трябва обаче разговор в много широк обхват – общини, синдикати, министерства и изобщо да бъдат включени всички засегнати страни“, каза още Балинов.

По думите му е важно никой да не бъде ощетен от този преход. Според него България може да стане център на производство на възобновяема енергия с много добри показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Ядрената енергетика беше актуална в средата на миналото столетие. Технологиите се развиват стремглаво и ВВИ чукат на вратата, връщане назад няма!Алкашами чувате ли, няма!?
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 26"Истината е и че АЕЦ реално е зелена енергия, при правилна експлоатация, няма заплаха."Смяташ че отработеното гориво е по незамърсяващо околната среда от въглеводородите?
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 26Да се строят АЕЦ в днешно време е признак на изостаналост.
27
3
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Аз съм русофоб, смятам че колкото сме далече от Русия, толкова по-добре за България, но истината е само една, единствено АЕЦ към днешна дата може да задоволи нуждите от ел.енергия на човечеството. Истината е и че АЕЦ реално е зелена енергия, при правилна експлоатация, няма заплаха.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водорода е опция за ДВГ и бъдещето.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази мярка ще принуди русофилите да построят атомни електроцентрали "Сделано в Рассия" в домовете си, защото за тях друг начин за производство на електроенергия не съществува.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДАААНа теб койти пречи? Откачи се от електроразпределителната система и мини изцяло на своя перка и/или фотоволтаик? Какъв ти е проблема не разбарах? Обаче после да не ревеш, че не можеш да си гледаш мача защото било тъмно и не духало вятър, качваш се на покрива и правиш вятър.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много учени се опитват да възпроизведат студен ядрен синтез, ако има пробив в тази посока, ще има предостатъчно енергия. Перки и фотоволтаици не са решение, и двете технологии са ненадежни, от възобновяемите източници, единствено ВЕЦ е реално ефактивен.
22
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ГОСТАйде може без батериЙ и батариЙте !!!Иначе Ви е правилна забележката, че без Слънце, без вода и без вятър е трудно да се произвежда екологична енергия . Не знам к'во стана с онзи генератор, торисонния генратор ?!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извънземните, чиито технологии са на друго ниво, акумулирането на енергия от космоса е достигнало до такъв етап, че космическата енергия (вкл. слънчевата) се трансформира в двигателна директно. Имайте предвид че космическата енергия е около 85-90% от цялата енергия в космоса. За това са забелязани НЛО и през нощта, които излъчват ярка светлина!
20
2
 
5
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЕКО МИНИСТЕРСТВОТО ДА ГЛАСУВА ЕВРОПОМОЩИ/ПРОГРАМИ ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ И ВЕРОПЕРКИ ПО ПОКРИВИТЕ НА ХОРАТА, НЕ ДА ИМИТИРА ЕКОЛОГИЯ СЪС СТИРОПОР И ПР ИЗМИШЛЬОТИНИ ЗА ИЗОЛАЦИЯ! И НАЙ НА КРАЯ С ТОЗИ СИ АКТ В БГ ЩЕ СЕ РАЗДВИЖИ И ОСЪВРЕМЕНИ ЕНЕРГО ПАЗАРА, НЕ РАЗНИ МОНОПОЛИ ДА НИ СТРИЖАТ ДО КРЪВ. ЩЕ СЕ СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ЗА РЕАЛЕН ЕЛЕКТРО ПАЗАР, НЕ ГУШЕНЕ НА НАШИ ХОРА!!!
19
0
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Нямаш нито технология да уловиш слънчевата енергия, нито технология да я пренесеш - така че, тези глупости ги плямпай на съботната сбирка на екоталибаните.
18
2
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Електропреносната система има свойте ограничения, дори по магистралните далекопроводи на високо напражение, има огромни загуби по трасето. Ако подадеш напрежение от екватора, далеч преди да стигне до България, то ще е 0. Ето защо енергийната система е сложна и има електроцентралите в различни точки, а не са групирани. Така че неграмотнико, това което предлегаш е розова утопия.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 15% от слънчевата енергия,която достига до земята е достатъчна за да няма нито една друга централа АЕЦ,бългища,газ и т.н.и ще има ток за всички по света без пари.
16
0
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Във всяко домакинство и фитнес зала генератор и ***. Всеки да си върти колко иска, а и е полезно за здравето на нацията.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktФотоволтаиците не могат да задоволят нуждите нито на домакинствата, нито на бизнеса, те създават повече проблеми, отколкото решения. На фотоволтаик не можеш да разчиташ в нито един момент, тоест непрекъснато трябва да имаш резервни мощности които да балансират напражението в системата.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 10И как пренасяш сега ел.енергия до България и обратно?Където няма ще се направи мрежа,това ли е проблема?Проблема е в монополите.Няма как да ръководиш хора с независим ток и вода,а ако си изработват и храната им остава един данък за имота и автомобилите.
13
3
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
А когато има буря какво правим умнико? Как ще пренесеш ел. енергия от екватора до всички точки на света? Ще ги сложиш в туби ли? Като не разбираш си мълчиш.
12
4
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Тази идея вече се прилага в Германия, където 30%от домакинствата са на фото-волтаични панели. Като се има предвид бързото развитие на технологиите, няма да ме учуди ако това стане масова практика до пет години и у нас!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktАко АЕЦ аварира няма масивна експлозия г-н зелен треперушко, така става единствено при ядрени оръжия, но там технологията е съмсем различна от ядрен реактор.

Спонсорирани публикации