Държавата отпуска пари за стартиращи свой бизнес безработни

Помощта е в размер на до 4000 лева
43
Държавата отпуска пари за стартиращи свой бизнес безработни
Снимка: Pixabay

Агенцията по заетостта обявява актуалните възможности за финансова подкрепа на работодателите, които желаят да наемат безработни лица по различни програми и мерки по заетостта, реализирани в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2020 г. Възможности за финансова подкрепа се предлагат и на безработните лица, които искат да стартират собствен бизнес, вкл. и получавайки наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица.

Това става възможно за последните месеци на 2020 г., след като близо 2 900 000 лв. от бюджета за активна политика са преразпределени от програми и мерки, които до момента не се реализират в планирания обхват, към такива, за които в условията на продължаващата епидемична обстановка има интерес от работодатели и безработни от уязвимите групи, допълват от АЗ.

Преразпределението на средства за реализация на програми и мерки за насърчаване на заетостта през 2020 г., което се извърши по предложение на Агенцията по заетостта, е одобрено от Националния съвет за национално сътрудничество и утвърдено от министъра на труда и социалната политика.

Обявените средства, в рамките на които бюрата по труда могат да сключват договори с работодатели, са общо над 2 330 000 лв., чрез които може да се субсидира наемането на работа на още 3 000 – 3 200 безработни от уязвимите групи на пазара на труда. С други над 120 000 лв. може да се подпомогне бизнес старта на поне 40 безработни лица с предприемачески намерения. Така със средствата от държавния бюджет за 2020 г. се очаква да се субсидира заетостта на близо 18 000 безработни, както и участието в обучения на над 11 000 безработни и заети лица.

Работодателите ще могат да избират измежду 14 различни програми и мерки, в случай че наемат безработно лице до 29 г. или над 50-55 г., продължително безработен, лице с трайни увреждания, без квалификация или безработна майка на дете до 5 г., както и ако са микропредприятия и разкрият първите си работни места.

Преференциите са различни и по отношение на период, вид и размер на субсидиране, които са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. Така например периодът на субсидиране варира от 3 до 24 месеца, а размерът на предоставяните ежемесечно средства за основно възнаграждение – от 350 лв. до 650 лв., като в повечето случаи се предоставят и средства за допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя за всяко наето безработно лице по условията на съответната програма или мярка.  

По други 3 насърчителни мерки работодателите могат да получат субсидии за дуално обучение на безработни или обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, необходими за работа в съответното предприятие.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица с предприемачески намерения. Стартирането на собствена стопанска дейност може финансово да се подпомогне въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес, която през тази година вече е до 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях са до изчерпване на свободния финансов ресурс и са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те Дирекции „Регионална служба по заетостта” /ДРСЗ/ в подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.

Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Кьорфишек преди 3 години
Държавата ще подарява НАРОДНИТЕ ПАРИ на свпите любовници, роднини и крими съучастници, които с фиктивни фирми и проекти ще се нагушят с пачки по стотачки. Тия помощи трябва да се забранят, защото са развъдник за *** и унищожители на всеки кадърен и амбициозен!
32
0
 
2
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Отворих сайта...Има мерки само за работодатели..
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
30
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Демек ще стимулират избрани лица от *** електорат с до 4000 лева на калпак.После чакайте честни избори...
29
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
с 4000 лв -Купувате 20 буркана мед -купувате една масичка -купувате касов апарат -плащате тротоарно право за "сергийката" и осигуровки разбира се -И ставате "Бизнесмен" -ако медът не "върви" печете слънчоглед и го продавате на фунийки! Ако Бизнесът ви е неуспешен-Ако са ви останали едни жалки 1000 лв -бързо се ориентирате към Терминал 2 и повече никога не се връщате в БГ!! На заминаване минете през НАП да си платите "Успешното начинание"
28
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес, която през тази година вече е до 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса,Или казано -Ви дават всички Обезщетения накуп(вашите пари) или се отказвате от Обезщетенията и ви дават 4000лв ))) всъщност ТЕ (държавата) винаги Печелят)) Ако почнете работа(работник) - ще трябва да ги връщате)
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета.Оправдание за новия 2 млрд.заем,който ще си теглят.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе хайде тия от агенцията да напуснат добре платените си службички и да започнат бизнес с 4000 лв. та да видят безработните как точно става тоя номер.
25
0
 
12
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
С 4000 лв можете да стартирате супер успешен бизнес, като плетене на чорапи, шиене на гоблени, събиране на капачки (от предварително изпити бири) или печене на кекс. Такава излагация няма никъде, в Западна Европа толкова е месечната заплата или тримесечното обезщетение (не помощи, не социални, не подаяния) поради въвеждане на извънредно положение и ограничителни мерки на територията на държавата.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държвата откачи, безработен ще строй бизнес? Хайде моля ви се ... един бизнес се развива с години за да стане доходоносен, всеки учил в колеж ще ви го каже. А когато са безработни трябват пари на момента. Просто едни пари ще измезнат някъде и това е.Познавам един който стана пчелар че тогава даваха пари за пчелари. След няколко месеца вече не беше пчелар
23
0
 
15
 
! Отговори
ья преди 3 години
Още една ниша за обиране на хазната от чичовите фирми.... нико не става в тази тиня наречена Боколандия !
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия 4000 лв смятате, че ще стигнат хем за наем и данъци за помещение, хем обзавеждане съобразно типа бизнес, хем за заплати, и на всичкото отгоре биха покрили първите месеци, в които НЯМА да има оборот?Или сте тьпи, или сте едни нищоправещи калинки подиграващи се с народа.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подигравка с бизнеса !Аз имам бизнес план как държавата да краде пари от безработните !Първо се правят бюра по заетостта в които да има минимум 5000 служители детоДа не работят нищо . Обаче да взимат по три бона заплати !Същите да се подиграват с безработните и да не им дават пари за бизнес и ако можеДа крадат творческите им планове !Пенсионерите,болните и безработните да умират за да има пари за служителите на Герберасите .
20
2
 
4
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Аз вече имам бизнес план! Отивам да пусна няколко мача, после в казиното! Ако остане нещо пускам и тото и търкам талончета от лотарията! :))))) Якооооо!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С толкова пари можеше да се започне бизнес през далечната 1990а година... на "битака" в днешно време тия пари са за едни "наши хора" да си подарят по една почивка или друг "подарък". Дори за сергия със зеленчуци ще ти трябват повече от 4000лв... то толкова струва само рушвета да ти дадат да "работиш".
18
1
 
22
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Тези Бюра по труда са абсолютно излишна и безмислена структура. Работещите са едни нацупени и истерични "лелки", трудно се справят с компютъра, не е за разправяне.. Единствената им функция е да посредничат за обезщетенията за безработица срещу подпис в едни листи. Не случайно има десетки частни борси и интернет платформи, където се занимават като посредници. А 4000лв за бизнес-без коментар. 4000 е цената на хубав телевизор, много стара кола, или ремонт на баня....
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефят ме изразите "Националния план за действие по заетостта", "работодатели и безработни от уязвимите групи", "бизнес старта", "с предприемачески намерения", "дуално обучение", "ключови компетентности". Лети, лети, лети........ детски спомен жив
16
3
 
3
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Че язе ако имах 4 иляди лева немаше да съм безработен. Щех за си купя мерджанче.
15
6
 
2
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Със 4000лв може да се завърти успешен бизнес единствено в селското стопанство. Вземаш под наем няколко декара в някое село, инвестираш в една фреза, мотика и права лопата, напоителна система, качествени сортови семена и напролет почваш - копаеш, сееш, после плевиш и поливаш 3 месеца и към края на лятото продаваш продукцията на някой градски пазар на завишени цени като еко-био. Картофите, чесъна, лукът и подправките са добро начало. Скъпи са и са трайни. Чушките за печене също са добър вариант.
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтидотМного гледаш в канчето на другите.

Спонсорирани публикации