Стабилно ли е икономическото възстановяване на Китай?

Мариана Трифонова от Института за икономическа политика
29 сеп 2020 01:00, Анисия Иванова
11
Стабилно ли е икономическото възстановяване на Китай?
Снимка: БГНЕС

Доколко икономическото възстановяване на Китай ще е стабилно зависи от пътя на пандемията и отношенията на страната с големи търговски партньори като САЩ и Европейския съюз. Икономическото възстановяване на Китай до голяма степен ще зависи от това дали ще има нова ескалация на напрежението на търговския фронт със САЩ. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Трифонова коментира причините, довели до бързото възстановяване на Китай след удара от коронавирусната пандемията. Сред тях тя посочи готовността на страната за навременна реакция заради по-ранния ѝ опит с подобни ситуации, както и лидерството ѝ в доставките на медицински продукти и оборудване.

"Пекин използва момента да катализира процеси за трансформация на икономиката, които вече бяха в ход”, изтъкна анализаторът.

"Високите технологии ще бъдат ключови за Китай оттук нататък", каза тя.

По думите на Трифонова фокусът на САЩ все още е по-скоро към технологичната война с Китай, а Европа започва да става все по-внимателна по отношение на стратегическите си връзки с азиатската страна.

"Китай все още разглежда ЕС като един много важен балансьор на отношенията си със САЩ", добави Трифонова.

По думите й преходът към зелена икономика също е от ключово значение за Китай, но страната не цели лидерство в това отношение, както Европа, а по-скоро да представи себе си като един добър и надежден партньор.

Целият разговор - във видеото.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 10
Не забравяй че Англия създадоха САЩ и винаги могат да ги унищо... хм, май не е точно така а?
И е така, защото Китай са:
- №1 износител на химикали за всичко
- №1 износител на хай-тех (през Хон Конг... упс, за това била борбата да го контролират)
- №4 ти по износ на храна
- №1 по производство и износ на стомана
- №1 по общ износ.
Та как смяташ ще ги унищожат, без да се самозатрият. Единственият начин е да вземат да върнат производствата по територии, но това ще е много бавно
8
2
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До Анонимен 8 Китай още не е №1 в света и няма да бъде. Ще се развиват толкова , колкото им позволи САЩ.Не забравяй че Запада и САЩ създадоха съвременен Китай и те ще го унищожат.
7
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 8 Този № 1 в света такова мамата на същия този свят.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай е номер едно в света и такъв ще бъде стотици години напред. Между другото какъв е тоя институт за икономическа политика ? Кой го финансира ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5 Анонимен
Ти си трагичен случай и доказателство , че където природата докосне и медицината е безсилна. А може би само си се надрусал в ранни зори което е по вероятно тъй като това е модерно сред софииските сороскигендари
4
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Анонимен, пишете анонимни Глупости :)
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР се напъваше и им думнаха Чернобил. Джапан каза, че ще произвежда електрички и им думнаха Фукушима. Сега Китай е на мерника на Великият Сатана! Великият Сатана обаче е много силен и лош, благодарение на наведените главички кесащи всеки и по цял ден на пейката пред панелката. Проблемът не е САЩ, а оръфляка пред блока. Всъщност САЩ, вероятно е извънземната цивилизация дето ни вкарва в правият път. Малко грубичко, ама явно друг начин няма!
2
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Ех, и какви работни места имало в България...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хле,бар,ките са обречени. Тръмп или следващият ще ги довършат.

Спонсорирани публикации