Внимание, фишинг! Файловете като хората, пренасят вируси

Работете в "облак", не сваляйте на компютъра, препоръчват експерти
9 дек 2020 13:58,
14
Внимание, фишинг! Файловете като хората, пренасят вируси
Снимка: БГНЕС

Фишинг кампании съществуват ежедневно, заяви експертът по киберсигурност Борислав Сестримски пред БНТ.

По думите му обаче те стават по-остри, когато има особен интерес – в случая COVID-19, ваксини или природно бедствие, за да може да се привлече вниманието на хората и да ги направи готови да бъдат съучастници в т.нар. фишинг.

"Сигурността е това да избираш между комфорт и сигурност. Колкото повече се движиш в зоната на комфорта си, ти си толкова по-несигурен. Всички мерки, които в момента физически се взимат, за да се опазят хората от Covid епидемията, ние отдавна ги налагаме в компютърния свят", каза още експертът.

"Когато говорим за отдалечен достъп, електронно обучение, работа от вкъщи, трябва да имаме предвид следното: има вече платформи, които позволяват работа в "облак". Не е необходимо да сваляме информацията на нашия компютър, за да работим с нея. Обикновено файловете пренасят вирусите, както хората пренасят вирусите. Може да сваляме всичко, което е позволено да сваляме от достоверни източници", препоръча Борислав Сестримски.

По думите му хакерите винаги са крачка напред, защото добре познават технологиите. И винаги търсят тази част на технологията, която ще им позволи да имат предимство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За компаниите е най-добре да работят в интранет среда, с тунели и собствени средства за споделяне.
11
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Бе то убаво, ама фишингът няма нищо общо с вирусите във файлове. Тоя експерт нещо не му се разбира добре кво дрънка. Точно тва дет съветва за работа в облак може да се подмени с фишинг облак и ви се откраднат данни и акаунти. Пишман експерти вече плещят небивалици.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците имат супер напреднал шпионски софтуер. За тях няма скрито покрито в мрежата. За да се скриеш от тях трябва да си наистина супер хакер. По добър хакер от тези които работят за службите.Прочетете за програмите XKEYSCORE и PRISM. и компанията Palantir Technologies.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големите вируси се разпространяват от правителствените организации и службите за "сигурност" на великите сили. Тези имат интегриран шпионски софтуер навсякъде. Във всички платформи, във всички мрежи, и всички устройства. Всички телефонни разговори се записват. Цялото съдържание в мрежата се сканира всекидневно. Имат директен достъп до всички потребители и техните файлове и кореспонденция както и до данни за геолокацията.Социалните мрежи също им снасят цялата информация която имат.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли че социалните мрежи крадат личната ни информация и я продават за милиарди долари? Знаете ли че анализират и следят вашите действия в мрежата и ви изготвят профил по който после манипулират съдържанието до което имате достъп? Също манипулират резултатите от търсачките и ви показват таргетирани реклами.И не си мислете че ако ползвате VPN можете да избегнете това. 99% от VPN мрежата е собственост на същите глобални фирми. Истинските защити са недостъпни за обикновен потребител.
7
1
 
8
 
! Отговори
менте преди 3 години
Експерт по киберсигурност препоръчва клауда ? Онзи същия клауд, който правителствата и банките не приемат, заради рисковете в сигурността или си правят свой, изцяло частен и регионален. Откъде са го изровили тоя накдърник ?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимавайте и с маковете, защото са македонски и те.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И облаците са ментета. САЩ пък следят вече всичко каквото правиш и те правят най-много вируси вкл. и чрез 10 прозорци, че даже и им плащаш.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то цялата седмица го дава облачно .Ама ши вали .По добре у къщи на компютъра ;)
3
3
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
що за тъпотия, и в облака да е нали пак си е на твоя акаунт и активира ли се пак ще си краде за квото е програмиран вируса, те в облака могат да си сканират колкото искат но добре направен вирус ше го хванат само за ... сложете си по един Линукс и няма да имате вируси...
2
2
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
моят комп е толкова стар, взех го от кофата, като с бастуна, успях да изпреваря един от избирателите на фъстъкова, запътил се към кофата, че никакви вируси не го ловят - няма съвременен вирус дето върви на такава машина. Бог да дава здраве, на богатите българи, които са го изхвърлили, че и аз на стари години да видя свят през мрежата. също на съседите с незащитени уайърлеси!
1
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
просто си купете някаква антивирусна дори и средна класа антивирус върши работа.Пиратките от торентите освен че бачкат с крак в който има вирус самите те са вирусясали.читава антивирусна е 30 лева на година или по 3 лв месечно