Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
2
 
! Отговори
? преди 3 години
А аз си мислих,че ще е Серевна мък дония
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 5 Ф-16Каква демокрация те гони бе?Нищо не сме сменили през 1990г.още ли не си разбрал?Същите са на власт,няма демокрация,нама капитали нито капиталисти!Кьорав ли си?!
8
8
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Предлагам да съберем в Панчарево или Боровец световните сили, и да направим следния агриймънт, значи българския лев става резервна световна валута и нефта и газта започват да се търгуват само в левове, и който търгува в друга валута го убиваме! Какво ще кажете, а?
7
5
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
дисциплинирани са. Европа и САЩ е пълен хаос ...
6
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости,Китай в момента е най-водещата икономика и го доказаха с едни най-прости маски, да не говорим за 5 и 6 Джи.Цялото производство на света е в Китай.Нямат стигане!
5
9
 
24
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Оставете това, ами я кажете, след 30 години демокрация, свобода и целуване на американски ***, какво става с визите за САЩ?
4
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската икономика не може да изпревари икономиката на САЩ, защото САЩ нямат икономика, не произвеждат нищо и са затънали в дългове. Така наречената икономика на САЩ изцяло виртуална или се състои в рекетиране и мародерстване на жалки васали като България.
3
4
 
6
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Грантаджиите ще получат удар!
2
6
 
13
 
! Отговори
V преди 3 години
Оставете тва. Я да ва питам аз нещо. Ако долара се е обезценил спрямо други валути тази година с 12 - 15 % и си дал парите си на американското правителство срещу лихва от 0.8 - 0.68 % колко пари си загубил за една година за това че си ги дал на заем на САЩ ??? Точно сега е най неподходящият момент да се надупваме на САЩ и да купуваме ф16 на нереална цена .А защо го правим ? Те залязват. На 28 март можем да поправим тази скъпа за България грешка
1
10
 
26
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Те са и сега, кой ще чака 2028?