2020 година завършила с 6.7% безработица

Това е най-ниското ниво след края на извънредното положение
20
2020 година завършила с 6.7% безработица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6.7% е равнището на регистрирана безработица в страната през декември. Данните са от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г.

Спрямо месец ноември няма промяна в стойността на показателя, а спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 процентни пункта.

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда са били 220 292, което е с 1 452 души повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 лица.

През декември броят на започналите работа безработни достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8.2%.

81.2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията - с 17,1%, държавното управление - 6,8%, строителството - 4,7%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 2 309 безработни от рисковите групи - 462 по програми и мерки за заетост и 1 847 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Схемата "Заетост за теб" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която започна през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 8 335 лица, като само през декември са сключени трудови договори с нови 751 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като 60/40 осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети от май до края на декември.

Мярката "Запази ме" за компенсиране на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури само за месец от старта си гарантиран минимален доход на 14 544 работници и служители в над 3100 фирми.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки, са включени малко над 15 300 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40.0%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%), строителството (7.8%), административните и спомагателните дейности (7.7%), държавното управление (7.6%) и финансови и застрахователни дейности (5.1%).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др.                            
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Хм !? преди 1 месец
Сега следва Методиев Борисов да изгони в чужбина и тези 6.7% безработни и ще ликвидира безработицата...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости!Стотици хиляди хора останаха без работа.Цифрата е поне два пъти по-висока.Лъжат ни.Абсурдно е при толкова изпаднали бизнеси,завръщащи се в страната останали без работа в чужбина и локдауна,да има ниска безработица.
17
7
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Безработица има за нискоквалифицирани кадри. Тези, които са вложиили малко време да се квалифицират вместо да трият столовете по кафенетата са добре.
А за първите не ми пука.
16
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз работя в София,и в моята фирма 90% са от провинцията:Плевен,Враца,Перник,Варна и мн.други градчета.Понеже има "много" работа та хората са принудени да се блъскат в квартири и да плащат по 500-600лв наем за пробити панелки по София.Ако слушаме тиквуна,тука сме по-добре от Швеицария.Пу да ви...м...
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О, моля ви, стига с тази безработица... Прелива от работа! Прелива. 90% от безработните връзките не могат да си вържат, обаче с претенции, че 1500лв. за работа в склад били малко. Е ти колко искаш?! При нас, например, от година и половина сме наели около 30 души, а реално ни трябват поне 150. Просто няма... Даваме над средните заплати на пазара в технологичния сектор, много прилични, търсим предимно хора без опит, но идват разни, които не знаят език, нямат никакво чувство за н... Абе трагедия.
14
1
 
16
 
! Отговори
доообре преди 1 месец
Може...............обаче аз съм един от многото безработни.............които НЕ са регистрирани.
13
5
 
2
 
! Отговори
Междувременно преди 1 месец
Междувременно вижте какви с какви пари се нагушват програмистите:

"varna24 най-добрите български програмисти доходи"

Защо за програмистите няма криза и безработица?
Защото са връзкари и не направиха електронно правителство въпреки парите дето им сипаха
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България няма безработни. Всеки които иска да работи си е намерил работа.
Има работа за всички. От най ниската квалификация до най високата. Сайтовете и вестниците са пълни с обяви. Фирмите винаги търсят работници. Отделно сега има много възможности човек да работи за себе си и да продава в интернет.

Проблема че хората станаха много капризни и мързеливи. Или парите все им се виждат, малко или работата не им харесва абе все си измислят някакви оправдания само и само да не работят.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистиката е абсолютно точна. Щом ви казват че безработните са 6.7% значи са толкова.
Хората в статистическите институти си вършат работата и нямат никаква сметка да лъжат.

Все пак важно е да се отбележи формулата и начинът по който се изчисляват тези проценти. Например в статистиката за безработица попадат само пълнолетни граждани които които са декларирали че са безработни и активно си търсят работа. Тоест хората които не работят но и не са регистрирани в бюрото по труда се изключват.
10
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Лъжливата крава-сачева,днеска беше в народното събрание,но никой не я попита по тази важна тема.Нито уялите се депутати,нито мисирките.Срамота.
9
0
 
15
 
! Отговори
Лъжа преди 1 месец
Всичкото е пунта мара следствие на уйдормата на Банкяския факирм
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7
Така е. Жена ми е по схемата с 24 лв. До сега никакъв превод, вече втори месец. Не са за затвор. Малко е. Фирмите за бързи кредити доизпиват кръвта българска с помощта на държавата. Такова нещо не е било. Живков беше светец пред сегашните бокклуци
7
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Лъжци.Щяха да изплатат обещетението по 24 лв за декември на хората от затворените бизнеси още началото на януари(по думите на сачева).Ние още си чакаме.Кога ще ги дават...за великден ли?!
6
0
 
14
 
! Отговори
каквосънувахмеснощи преди 1 месец
Агенцията по заетостта е крайно време да се закрие, поне за една година, а след това да кандидатстват наново, на общо основание. Да видим тогава каква статистика ще икарат.
5
0
 
15
 
! Отговори
Татко Карло преди 1 месец
Еййй не се спряхте. Сигурно всеки месец ходите при др Енчев да ви намалява носовете от перманентното лъгане
4
2
 
4
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Имах предвид 600-700 ХИЛЯДИ без здравни осигуровки.
3
0
 
12
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Безработицата се изчислява, като се вземат предвид само регистрираните в БТ. В България има 600-700 души, които са здравноненосигурени. Сиреч безработни без право на обезщетение. Тези числа се получават, след като се премахнат живеещите в чужбина. 30% от трудоспособното население между 20 и 64 г. е икономически неактивно. Сиреч трайно безработни без регистрация в БТ. Данните са на НСИ.
2
0
 
21
 
! Отговори
трънки преди 1 месец
безработицата е поне тройна.

много фирми са пуснали хората в принудителен неплатен отпуск заради помощите по ковида. като приключи това няма да имат друг избор освен да ги уволнят.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната стъкмистика.