Цените на имотите в София скочили с 66% за пет години

Пловдив се нарежда на второ място
45
Цените на имотите в София скочили с 66% за пет години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с близо 66% за период от пет години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 67,8%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 54% за период от малко повече от пет години. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 54,4% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 55,8%.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 42-47%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+47%), следвана от Русе (+42,2%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 61,3%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на първо място в класацията.

При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 42,4%, показват данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 46% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 20%. Русе е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 34% за пет години и три месеца. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с близо 25% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 26,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 18%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 35%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 45,7% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 48,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 40,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: жилищаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една единствена причина за това - банките раздават кредити на който влезе в офиса. Жилището е стока, която си купуваш сега и веднага, без да имаш пари, тоест към момента не зависи от доходи и възможности. Искаш-получаваш и затова цените скачат до небето. След време, като окапят, ще излязат много жилища на пазара, но това сега не е интересно
29
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
ĸoгaтo вcичĸo въpви нaгope, пaзapитe мoгaт внeзaпнo дa ce oбъpнaт, бeз пpeдyпpeждeниe и дopи бeз видимa пpичинa. Mнoгo aĸтиви, ĸoитo ca пpи бaлoнизиpaнa, cпpямo иcтopичecĸитe cи, cтaндapти тepитopия, мoгaт дa peгиcтpиpaт бъpзo и pязĸo пoeвтинявaнe, дopи и caмo зapaди мacoвaтa инвecтитopcĸa пcиxoлoгия (пoддaвaнeтo нa пaниĸa).
28
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 години
В България традиционно повечето имат собствено жилище, т.е. пазара за жилища под наем е сравнително малък. Чак такъв растеж на търсенето на наеми едва ли ще има и едва ли всички наематели са милионери или мениджъри в големи международни компании. Само в София център има над 1000 обяви за продажба, а това е годишното търсене на жилища. И някои обяви са за апартамент, но като погледнеш те продават всъщност цял вход с апартаменти, просто са си спестили от обявите .....
27
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Фед обяви че намалява изкупуването на активи още до края на тази година. Най вероятно 2022 ще започне да вдига и лихвите.Това рано или късно ще стане и в Европа а тогава много фирми и хора ще започнат да издишат. Освен това този пазар е като другите има цикли. Но най видимото е световният балон на активи които се наду. Ако няма гръм то ще дойде друг проблем я финансов я икономически и тогава кредитите и последните спекулантите по веригата ще изгърмят
26
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 години
До До Име: Абе който има много пари няма грижи. Ами все някога ще дойде момента, когато ще се наложи да продават. А и те жилищата стареят, ако не се поддържат, цената им пада.... И едва ли всички новодошли в софия са милионери, заплатите се радвам че растат, но е утопично да стигнем западните заплати, ще станем много скъпи и аутосорсването няма да има смисъл. Имам познати, които и сега имат празни жилища (едните в чужбина, другите просто не го дават под наем), като се построят още и ... бум...
25
1
 
4
 
! Отговори
мъката акт16 преди 2 години
Жилищата струват, колкото поеме пазара. Обаче се чудя, защо е толкова лошо уредено въвеждане в експлоатация? Колежка е новодомец. Досега не ги пускаха в апартамента, защото беше строеж. Изпълнено е по план, обаче има недомислени неща. Примерно, няма тръби в пералното, бойлерът е вътре в банята, а може да е в пералното. Сега трябва чисто нови стени да се разбиват и да се пускат кабели, тръби и т.н. Можело е да се направи, но са предпочели да е еднотипно, с по-малко документация и сега ще правят
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
49373 са зрелостниците през май. Колко са общо не знам. Моя съвет към желаещите да купят - ако гледате общата картина - демография, икономика и т.н. може и да стигнете до извод, че цените са високи, но дали е правилен? Гледайте - собственото си положение - толкова изкарвам, толкова съм спестил, толкова мога да платя за наем, толкова за ипотека и това ми трябва или не и тогава преценяйте скъпо или не, без да ви вълнува минималната пенсия в Австрия и у нас.
23
2
 
11
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 2 години
Очаквам още 76% скок в цените на жилищата следващите 5 г
22
1
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Ако някога стигнем стандарта на Чехия примерно натъртвам на Някога цените ще са като в манхатан сигурно.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката кърти
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе само тука финансови гении искат да борят високите цени като ограничат предлагането (намалеят разрешителните). Цените са такива каквито са - има и градове извън София. 4 спални, 2.5 бани, къща с двор с огромен хол за 50к евро. Всеки си преценява. В по-малки села и по-стари къщи излиза направо безплатно.
19
2
 
11
 
! Отговори
Dada преди 2 години
В тия копторина снимката никога не бих живял. По добре на село
18
2
 
12
 
! Отговори
Торлака преди 2 години
Скок на фона на едно огромно НИЩО - Кофия
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София град в който можеш да живееш мизерен източноевропейски живот и да ти се усмива запада но на много висока цена.
16
1
 
13
 
! Отговори
Име преди 2 години
Вижте на економик бг една статия със заглавие: София трябва да забави темпа на строителството. Според общината в момента се строи прекалено много, стоят празни жилища и това трябва да се намали, за да не паднат цените. Очаква се занапред търсене по около 1000 жилища на година, а само 2019 са дадени 8000 разрешителни... С тези темпове за 4 години ще се построят жилищата, които ще са нужни до 2050 г. А пък инфлация ако има ще изяде заплатите, и ще има по малко за ипотеката ....
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг ако не си ИТ, доктор, далавераджия спукана ти е работата, аз съм жичкаджия а моята е сестра, харчим само нейната заплата в Германия, моята е пестим тръгнахме от тука с заем и гладни, за няколко години си взехме два апартамента от Пловдив, сега съм тук защото ги продадох за да си купя един от Берлин, там си докарвам и допълнително парички, а тук чух , че на моята колежките сестри, работили за по 800 лева чисти ами работете си
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 90-те години ОН публикува доклад - БГ през 2050г ще е 5 млн население концентрирани в 6 града. Между градовете ще има КПП-та. Икономика, производство, сел стопанство няма. Има го онлайн който се интересува. Мисля че всичко върви по план, но вместо 2050 май 2030г.
13
3
 
3
 
! Отговори
Мдаммм преди 2 години
Аз 2013 взех тухла младост 1 90кв чисто за 56к ойро (среден етаж, не 1 или последен), сега под 1,5к квм няма. Смятайте колко % са това.
12
2
 
18
 
! Отговори
мадрид преди 2 години
Проблема не е в цената. Проблема е, че още щом го купиш си прецакан. Може ли на чисто нов апартамент след 3 месеца терасата да протече. Един прав ъгъл няма....
11
7
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Ако ще без пари да ми дадат апартамент в тази кална, опушена и олюпена дупка пак няма да го взема.

Спонсорирани публикации