Спре ли вносът на руски петрол, спира и работата на "Лукойл Нефтохим"

Вносът на суровината от други срани ще отнеме време
Обновена: 9 май 2022 14:19 | 9 май 2022 13:49, Камелия Цветанова
91
Спре ли вносът на руски петрол, спира и работата на "Лукойл Нефтохим"
Снимка: БГНЕС

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа. Това каза председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов пред БНР. По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време.

По  думите му засега не съществува заплаха „Лукойл Нефтохим Бургас“ да спре работа.

"Но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технологии са отработени", каза той и допълни, че, ако спрат танкерите, спира и "Лукойл".

Според него е възможно да се осигурят доставки на петрол от други държави.

"За кратко, може да има алтернативни, но дали ще извадим 90 или 93 или 95 процента никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва", посочи още Шарафутдинов, според когото, ако руският петрол спре внезапно, ще има проблем.

"Нефтовете са много голяма смеска и с много широк диапазон на качество. Преработвали сме някои нефтове и можем да го правим, някои не сме. Има и такива, които не могат да се доставят. Те са битуминозни и изобщо не могат да текат - венецуелският, например. Никой не може да каже дали е възможно или не, докато не кажат: "Ето ти нефта, виж дали можеш", обясни той.

"Ние имаме много сложни системи за инженерните разчети, за да кажем теоретически дали е възможно. После трябва да бъде отработена логистиката, технологията, цената на въпроса, да се намерят танкери, някой да ги застрахова и да ги докара дотук. Накратко - можем да преработваме алтернативни, но дали ще извадим 93 или 95%, никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще работим", допълни Шарафутдинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Лукойлпетрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да спре Нефтохим без руски нефт, само плашат!Ако искат, да го върнат на България за без пари, както им го подари Костов!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купете си електромобили и ще сме независими от руския нефт.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... освен всичко и хиляди остават. Ез работа...
66
5
 
3
 
! Отговори
Нефтохим преди 1 година
Лукойл кога ще се маха от България?То и без туй никакви данъци не плащат...
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До val ей комплексарче личи си ,че не са ди дали шофьорска книжка и затова така лаеш от злоба
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще спре катастрофално икономиката а от там и работата и всичко тогава ще ядете Украински знамена сутрен,обед и вечер с пължен олиз тъпанал такъв.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич това от хАмерика за *** ли го чу?
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нещо хубаво да направят кат го затворят!!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пройчо, България я е имало много преди сащ да се създадат, ама много от нас им се подлагат..
60
6
 
8
 
! Отговори
Пройчо преди 1 година
Спирайте го. Няма да се продаваме на Северна Македония! България я е имало и когато го е нямало Нефтохим. А на оня продажен Харвардски *** му казвам да изчезва от България завинаги и колкото се може по-далеч. Ти не си българин бе ***. Имаш вашингтонско самосъзнание. Ти си позор за България и българската нация. В тебе няма нищо българско, даже и 1300 годишната история не си ни прочел *** мръсен.
59
4
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Голяма работа колко ще стане горивото. Важното е че сме Евроатлантици със ценности и ще ни хареса и заобича САЩ!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време беше да ви го набутат , като сте се научили да ходите и до тоалетна с таралясника !
57
2
 
2
 
! Отговори
НЛО преди 1 година
До Пич"Имах приятел бургазлия", случайно да са го отвлекли Анунаките.
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E като спре нефтохима просто ще ходим да зареждаме в Гърция по 2.20 евро. Българите са богати, защо да не плащат по 4.50 за литър заради Кирчо и Кокорчо
55
1
 
5
 
! Отговори
До Пич преди 1 година
А случайно прЕятелят да ти е обяснявал, що с години и най-вече лятос нощем в Бургас с години си мирише на Нефтохим?
54
10
 
7
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Имах приятел бургазлия, който понякога вечеряше с шефовете на Нефтохим. Та ми разправяше, че на практика тези нищо не "преработват". Танкерът пристигал натоварен с бензин директно от Русия. После го държели няколко дни на пристанището в Бургас и уж "преработвали" петрола в бензин. Слагали си една яка надценка в джобчетата и ни го пробутвали, като ни обяснявали как "цената няма как да е по-ниска" :) Та сега хленчат, щото цялата им далаверка увисна.
53
12
 
7
 
! Отговори
val преди 1 година
Горивото трябва да стане 10 лева за да слезнат *** от дъртите мерцедеси , аудита, бмвта ! Вдигат много пушилка в Столицата и убиват деца ! Да имат пари само за 5,6 литра и да се юрат само на село пред хоремага за да ги гледат селянките!
52
19
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи то е ясно! руския ботуш ни е нариснал вече 77г. Но лукоил е единствената рафинерия в света, руска при това! която годишната и печалба е 100-200лв. Вижте в интернет има го преди да почнете да ми ревете разни опорни точки! После е ясно, че щом таз рафинерия не може да обработва никъв друг петрол освен руски значи това ще да е неква супер рафинерия! даже не знам дали има измислени такива! дето обработват петрол изкопан само в русия и то само от определени кладенци сигурно!? Абе ...
51
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще фалира държавата! Това ли е целта на американските марионетки от Голямата Измама?
50
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа. Спира вноса на руски нефт, спира и Лукойл. Гориво ще има само за автомобилите на политиците и мутрите. Останалите ще ходим пеша и с волски каруци - напредък по капиталистически.