Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее

Цените на имотния пазар в България в момента са в застой
123
Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основният инструмент, с който централните банки борят високата инфлация, е цената на кредита. Тук основният въпрос е как да намерим баланса между високата инфлация, която все по-често в ежедневието усещаме по джоба си, като в същото време не задушим бизнеса. Това каза Борис Димитров от Кредит Навигатор в предаването "Клуб Investor" по BloombergTV с водещ Ивайло Лаков.

Лихвените проценти в България към момента не реагират по никакъв начин макар банките вече да затегнаха условията. Някои намалиха процента на финансиране, а други завишиха изискванията за дохода на кредитополучателите. На този етап в България високата инфлация не се отразява на цената на кредита, а се отразява на рисковите критерии на банките при отпускане на кредит. Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.

„Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Той прогнозира, че след третото тримесечие на годината лихвите по всички банкови кредити ще започнат да се покачват и хората още сега трябва да бъдат консервативни при кандидатстване за кредит.

„Ако сега някой желае да изтегли кредит, е добре той да си калкулира завишаване на вноската от порядъка на 30% до 50%, за да провери дали и тогава доходите му ще издържат”, каза той.

„Ако кредитните задължения не се обслужват, кредиторът има право да пристъпи към събиране и от неипотекирано имущество”, предупреди събеседникът и допълни, че увеличаването на основните лихвени проценти вероятно ще доведе до повишаване на лошите кредити макар банките вече да управляват добре този риск.

Средният ипотечен кредит в големите градове в България за 2021 г. е между 160 000-180 000 лева, което показва ясно изразена тенденция за покачване на размера. За първото тримесечие е регистриран ръст на отпуснатите жилищни кредити от 45% спрямо миналата година.

„Българинът не се притеснява да живее на кредит”, сподели Димитров.

В САЩ с повишаването на лихвените проценти последва рязко понижаване на търсенето на ипотечни кредити, посочи гостът.

По отношение на ваканционните имоти банките винаги са били по-консервативни и процентът на финансиране е 70 и надолу, защото се приема, че цената на ваканционния имот е по-волатилна.

„Малко или много това е луксозна стока. Ние като потребители стигаме до ваканционен имот, когато сме си решили проблема с основното жилище”.

Предвид усложнената глобална икономическа обстановка много инвеститори са заели изчаквателна позиция, сподели събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: имотиинфлациякредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До пепката Айнщайн казва, има две безкрайни неща, едното е вселената но това е под въпрос другото е човешката глупост. J. P. MORGAN казва когато всички тичат към един актив ти бягакй от него. Гн Бъфет казва не купува нещо което не ти трябва за да не се наложи да продаваш нещо което ти трябва. Толкоз за без пари, а ти продължавай да си лаеш по форумите.
96
1
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До Пепката, понеже виждам че си озлобял от факта че си се набутал на пик на балона, ще ти обясня нещо за без пари. От 200 г. Имотният пазар върви в цикли който са точни като мензис, с изключение на времената с катаклизми като например 1ва и 2ра световна война. Та този цикъл е 18г. Пика вече мина. Сега предстои спад. Обикновено масата купува на пик, като теб, и продава на срив. От такива като теб, играчите печелят, а някои се самоубиват. Хората сме като овцете, не се учим от грешките си. Айнщайн
95
0
 
13
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Не само това но ще има и доста оферти от пишман инвеститори на половин цена :)
94
0
 
11
 
! Отговори
дедо Гошо преди 1 година
Аре бе, Пепка, мини да пикнеш още малко газ, разбрахме, че си се набутал мощно с ''инвестиционни'' имоти и сега знаеш, че си се пре+/ал зловещо, мини да се самоубедиш как не си се прецакал, знаейки, че всъщност си! :D :D :D
93
17
 
1
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
Стискайте кеша, стискайте :D. Тоя, който ми обяснява, че съм бил бос по темата, няма да е лошо да се образова малко финансово преди да обяснява, кой бос и кой не, че такива като теб от 2017 го повтарят това и продължават да го повтарят, нищо че нищо от хвърлянето ви на боб не се сбъдва.
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един уикенд под наем в къща за 4 човека (+ кръчми хапване и пиене) е между 500-750 лв.току виж че тези 70к стигнали за 4-5 години."За последния век, индекси като S&P500, дават по 8-9% възвращаемост на година, без да смятаме дивидентие, кито може да стигнат и по 3% на година (но много рядко, често се надявадш на 1.5-2%). Представи си, че инвестираш 70000 там. След 20 години, ще са между 330 и 400 000 лева. И всяка година по 1-2% дивидент. А къщите имат и разходи...
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Караибрахим - 20% инфлация през 2008-***? Спрете се сглупстиите, моля ви!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лихвените проценти в България към момента не реагират по никакъв начин макар банките вече да затегнаха условията." - Да, с алката разлика, че вече фиксираните лихви минават 3.5% и са фиксирани за период до 3 години.
89
1
 
25
 
! Отговори
TRADER преди 1 година
До Лекар-Сега играта е друга. Плашат стадото с инфлация за да се разтовари от кеша- кой в имоти, кой в акции или шиткоини. После МЯУ! И това МЯУ се задава със страшна сила! Така, че докторе стискай КЕША.
88
3
 
27
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Който обяснява, че кеша нямал значение в идващите години може да вземе един пистолет и да се центрова. Инфлацията сега може да е 20%, то тя толкова беше и 2008 година и после знаем какво стана- 100к лева или евро пак ще си бъдат толква, но ще са по-скъпи. Та, устискайте малко да не си изгърмите кеша от банките заради безумни разбирачи и да изхарчите всичко в "инвестиционни имоти", които не е ясно какво ще ги правите и дръжте кеша. Парицата ще бъде царица и който я има ще поръчва музиката.
87
1
 
10
 
! Отговори
Галактика преди 1 година
Казах аз и половинката /2-ка, а не 5,7, 25 човека/ и казах къща за гости, а не цяла вила! Правете разлика! И да, както и да го въртя и суча пак ми излиза по-рентабилно от това, да купя кошара за 50К и да набия още 100К за ремонт и отделно по 1 туба бензин в посока. А колкото до след 20 години ... до тогава я камилата, я камиларя ;) Ако е за инвестиция - само финансово неграмотните си заключват парите в имот в бг, това не е инвестиция, особено на сегашните цени, а чиста шизофрения!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
https://banker.bg/pozicii/read/vajna-sedmica-za-centralnite-banki-v-svetaЧетете добре какво се задава !
85
7
 
4
 
! Отговори
До Галактика преди 1 година
Логиката е донякъде вярна само че пропускате факта че след 20г може и да имате имот който все пак ще има някаква стойност.Един уикенд под наем в къща за 4 човека (+ кръчми хапване и пиене) е между 500-750 лв.току виж че тези 70к стигнали за 4-5 години. Инфлацията даже не я смятам :)
84
1
 
29
 
! Отговори
Галактика преди 1 година
продължение ..Та за 70К можем да ходим в къща за гости всеки месец! За следващите 20 г. Няма чистене, няма готвене, няма поддръжка градина, ремонти и тн всякакви разходи. Отивам, спя, ям, пия и си тръгвам! При това положение вече не виждаме смисъл да търсим -то не е рентабилно! Така стана и наемите на апартаментите - къде са 600 лв/месец наем, къде са 1000+ лв и повече за ипотека! Аре, нема нужда! Мислете малко преди да се загробвате с неизплащаеми кредити. А цирка вече му се вижда краят.
83
0
 
21
 
! Отговори
Галактика преди 1 година
С половинката търсим прилична къща на до макс час и половина от София. За кесене събота и неделя и по празници. Бюджета ни е 70К лева. Последните години цените толкова скочиха, че на кирпичени кошарни за бутане им търсят по 50К и нагоре. Направихме си следната елементарна сметка. Ако ходим всеки, ВСЕКИ месец в къща за гости /което не се случва по принцип/ сметката е следната: 12 месеца х 300 лв = 3600 лв / година. За 70К можем да ходим ВСЕКИ МЕСЕЦ в къща за гости следващите 20 години!
82
2
 
20
 
! Отговори
КРКОДИЛСКИ СЪЛЗИ преди 1 година
ЩЕ ИМА СЪЛЗИ И СОПОЛИ .!!!
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано селяните най-сетне се сетят, че е пълна лудост да теглиш кредит, който да изплашаш 30 г. за апартамент в претъпканите градове, а къщите им на село да пропадат.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще скочат лихвите?
79
1
 
28
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Винаги съм искал да го имам този проблем - да се чудя какво да си правя парите, че да не ги изяде инфлацията.
78
2
 
30
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До 87 прав си но веднъж ми е жал за тези които са прецакани от строителите, брокерите и банките, а и се ядосвам на троловвете им които продължават да зарибяват хората. Пикът на Пазара мина в края на декември 2021, сега престой корекцията а и много вероятно срива. Централните банки опитват да кацнат меко но според мен няма да стане, ще се разбият

Спонсорирани публикации