Продължават да се вдигат лихвите в световен мащаб

Експерти се притесняват, че може да се стигне до рецесия
23 юни 2022 20:08, Йоана Цонева
14
Продължават да се вдигат лихвите в световен мащаб
Снимка: БГНЕС

Централните банки по света продължават да повишават лихвите заради високата инфлация, следвайки примера на САЩ, Великобритания и други водещи световни икономики.

Чешката централна банка повиши вчера основния си лихвен процент до 7% в опит да овладее покачващата се инфлация в страната, предава ДПА, цитирана от БТА. Увеличението с 1,25 процентни пункта изстреля лихвата до най-високото й равнище от началото на 1999 година, отбелязва AP.

През май годишната инфлацията в Чехия достигна 16% на фона на поскъпването на горивата. Това е най-високото равнище на инфлацията в страната от 1993 година насам. Чехия се нарежда на четвърто място в Европейския съюз по-най-висока годишна инфлация през май, заставайки точно пред България, която е на пета позиция.

През вчерашния ден и централната банка на Исландия повиши основната си лихва с още един процентен пункт до петгодишен връх, за да гарантира, че инфлацията ще се забави в приемлив период от време.

В същото време във Вашингтон председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл подчерта, че в Фед са твърдо решени да намалят инфлацията в САЩ, която достигна най-високото си равнище от 40 години насам. Тя е много по-висока от заложената цел от 2%, към което централната банка се стреми.

Още по темата

В изявление пред Банковата комисия към Сената на САЩ Пауъл каза, че представителите на Фед действат "експедитивно", за да постигнат тази цел.

Това обаче поражда безпокойство сред редица анализатори. Те са притеснени, че начинът, по който централната банка се бори с нарастващите цени, може да вкара икономиката на страната в рецесия.

Самият Джером Пауъл призна вчера пред Конгреса, че бързо покачване на лихвените проценти може да доведе до рецесия, макар и това да не е желаният ефект, предава AFP.

"Определено е възможно", отговори Пауъл по време на изслушване в Сената на въпрос, свързан с безпокойството около рецесионните последици от паричната политика на Фед. "Това изобщо не е желаният ефект, но определено е възможно", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има кредити да му мисли във следващите 3-6 години....
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас при комунизма е било бясно печатане на пари и заеми, просто всичко е останало скрито, защото цените и пр. са контролирани и фиксирани от държавата. Но накрая всичко се е натрупало и избило наведнъж и ни излезе през носа, а държавата фалира. Вие сигурно сте забравили, че когато Луканов отвърза цените, всичко скочи масово с 3-4 пъти, а при Жан всичко тотално се оср@. Ама как ще признаят, нали при комунизма нямало кризи
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Даааа: Странно, ти явно не знаеш, че партията на хитлер се казва националсоциалистическа немска работническа партия и няма нищо ама нищо общо с фашизма. И като изключим национализма, има много общо със комунистическите партии от бившия източен блок - държавата прави огромни разходи за благото на народа. Но тези разходи са все от заеми и печатани пари и водят до фалит. При хитлер са си признали честно, че нямат при и трябва да се ограби полша и пр., при нас до последно БКП са крили фалита.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Централните банки по света продължават да повишават лихвите заради високата инфлация, следвайки примера на САЩ, Великобритания и други водещи икономики" __ Не всички централните банки по света повишават лихвите. "Банк России" непрекъснато понижава лихвения процент - от 14 на 11 на 9,5 - в борбата си с поскъпващата рубла - 53,36 рубли за $1 към 24.06.2022 г.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Юли тръгват и в България през вдигане на лихвите от ЕЦБ,заради това че се забавиха вдигането на лихвите ще бъде по агресивно и с по големи стъпки,който има кредити тепърва ще му е тежко,излизайте от пазара на имоти и не купувайте в момента жилища,цените са много високи,и не си струва,лихвите ще ги свалят на земята.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България нищо и инфлацията се качва.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и разпадане на евро саюза
7
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А в България кога бе?
6
1
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Още малко санкции и ще стане работата
5
6
 
7
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Когато капитализма фалира, на негово място капиталистите издигат фашизма за да го спаси. Така е било в миналото, така и става сега. Рецесията, фалитите във САЩ и Европа през 30те докарват Хитлер на власт. Сега капиталистите се опитват чрез Украйна да го възстановят. Лшото е, че сега СССР го няма все още но не е късно да свалят Путин и от недрата на Русия да тръгне всичко отново.
4
14
 
11
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
Ш.И.Б.А.Н.И.Я КАПИТАЛИЗЪМ ФАЛИРА. ОЧАКВА НИ НЕВИЖДАН ГЛАД, МИЗЕРИЯ, МОР ДОКАТО НАРОДИТЕ ПО СВЕТА НЕ СЕ ВДИГНАТ И ИЗБИЯТ ВСЕКИ ЕДИН БИЗНЕСМЕН, ВСЕКИ ЕДИН ЧАСТНИК, ВСЕКИ ЕДИН КАПИТАЛИСТ, ПРЕСТЪПНИК И НЕ СИ ВЪРНАТ СОБСТВЕНОСТТА. НОВ 9ти СЕПТЕМВРИ И НОВИ ЛАГЕРИ. НЯМА ДРУГ ИЗХОД
3
1
 
18
 
! Отговори
ЕЦБ преди 1 година
Статията е много интересна, но се чудя дали България е в този световен мащаб. Ние си нямаме централна банка, а просто българска народна, в която дори и не искат да ме пуснат. За да им разгледам сградата, а не за да я ограбвам. Честито на компетентните икономисти, финанисти и банкери, които сигурно вече са разбрали, че лихвите за депозитите трябва също да се увеличават. Не само тези по кредитите. В портивен случай, ще се повторят времената от края на 20 век.
2
7
 
6
 
! Отговори
А у нас се вдигат преди 1 година
цените на горивата и храните.Добре,махнаха Кокорчо.Но ще трябва да чакаме още месец,докато/ако се промени нещо.
1
0
 
26
 
! Отговори
От трън на глог преди 1 година
Ще става все по-интересно.

Спонсорирани публикации