Доларът се стабилизира близо до седеммесечно дъно

Освен с еврото, доларът се стабилизира и спрямо йената
10 яну 2023 20:39, Йоана Цонева
25
Доларът се стабилизира близо до седеммесечно дъно
Снимка: БГНЕС

Доларът се задържа близо до най-ниската си стойност от седем месеца насам спрямо еврото във вторник, след като през нощта двама федерални служители на САЩ се изказаха в полза на долара и му помогнаха да спре последните си загуби преди изявленията на председателя на ФЕД Джером Пауъл, които ще бъдат направени по-късно през деня, предаде "Ройтерс".

Еврото беше на ниво от 1,0736 щатски долара, без съществена промяна за деня, като се търгуваше малко под седеммесечния си връх от 1,07605, достигнат в понеделник. Стерлингът се понижи с 0,1% до 1,2165 USD, малко под триседмичния връх от понеделник.

Доларът поевтинява, тъй като пазарите все повече се съмняват, че ФЕД ще трябва да повиши лихвените проценти над 5%, за да намали инфлацията, тъй като ефектът от агресивното им повишаване през миналата година вече се усеща.

Докладът за заетостта от миналата седмица показа, че макар през декември икономиката на САЩ да е добавила нови работни места със солидни темпове, е отчетено и забавяне на растежа на заплатите.

Отделни данни показаха по-мека активност в сферата на услугите и сега инвеститорите очакват лихвените проценти да достигнат своя връх малко под 5% до юни, преди да започнат да се понижават по-късно през годината.

Въпреки това много служители на ФЕД продължават да твърдят, че лихвите имат да се повишават и ще останат на високи нива, като в понеделник се изредиха президентите на ФЕД в Атланта Рафаел Бостик и в Сан Франциско Мери Дейли.

"Пазарите осъзнаха, че са се придвижили доста далеч доста бързо и на хоризонта има някои рискови събития", каза Саймън Харви, ръководител на отдела за валутен анализ в Monex Europe, за спирането на спада на долара.

Харви посочи речта на председателя на ФЕД Джером Пауъл по-късно във вторник, макар че според него темата на изказването - независимостта на централната банка - не би трябвало да бъде движеща за пазара, както и по-важните данни за индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък.

"Пазарите осъзнават, че сме намалили експозицията си към долара преди CPI, и все още има значителен риск условията за инфлация в САЩ да останат по-устойчиви и ФЕД да се е обадил правилно и да се наложи да задържи лихвите по-високи за по-дълго време", каза Харви.

Още по темата
Индексът на щатския долар, който проследява курса на зелените пари спрямо кошница от валути с най-голяма тежест на еврото, беше стабилен на ниво 103,23, след като в предходната сесия се понижи с 0,7% и достигна седеммесечно дъно от 102,93.

Бързото отваряне на границите на Китай след ограниченията, свързани с пандемията, също даде още един тласък на по-рисковите активи и валути през тази седмица, далеч от привлекателността на зелените пари, особено на валутите, свързани с Китай.

Чувствителният към Китай австралийски долар достигна повече от четиримесечен връх от 0,6950 щатски долара през предходната сесия. Последно той се понижи с 0,4% до 0,68886 щатски долара.

Офшорният юан последно се търгуваше на ниво от 6,7889 за долар, след като по-рано през сесията достигна най-силната си стойност от пет месеца насам от 6,7590.

Доларът също се стабилизира спрямо йената, като се търгуваше с 0,2% нагоре до 132,2 йени. Японската валута като цяло се укрепва след изненадващата промяна на политиката на Японската централна банка по отношение на кривата на доходността в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе зарадвайте русофилите и напишете че доларът се е сринал под нулата. Стига са чакали, вече пето поколение русофили го чакат от 105 години да се срине.
19
1
 
0
 
! Отговори
Някой до 14 преди 1 година
Колко хиляди килограма злато имаш или тонове да поддържаш стандарт? Има цена, но в наше време доста обезценено ако нямаш мина.
18
0
 
3
 
! Отговори
Някой до 17 преди 1 година
Фалитите не са само заради газа и тока. Това е довършващото. Фалити и проблеми има в много браншове заради лошо управление в годините е кратало защото са имали глас и права и хората от ЕС. Сега сме чужди в ЕВропа и ЕС и сме християни значи, че не сме живи и изчезващи. Сега на власт са не само лоши управници, но + имигранти от не ЕС. Турци, албанци и косовци+всякакъв нов клон емигрантство. Бетон мързели и интриганти. Нямате си на идея колко е зле всичко. Сега е като балон който изиша тихо....
17
3
 
2
 
! Отговори
Ролс Ройс преди 1 година
Не бил фалирал? Аз що четох, някъде, че има масови фалити на запад, без руски газ?
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата е върхът.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язе съм мноо умен русофил че си сменя лева с рубла Путин ща победи оти Израел му дава най добрите хапчета за победа ,долара че девалвира оти само печатат на принтера хартия без покритие
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така доларът се стабилизира на дъното, а златото е истината не може да бъде печатано, а не хваща ръжжда и се използва в редица индустрии. Ако преди 50 години си могъл да и купиш хубав костюм за една унция злато, сега пак можеш, но за тези години доларът от 35 долара за унция злато сега е 2000 долара за унция. Това е доста голямо обезценяване на доларът за 50 години, а тепърва златото ще поскъпва още спрямо доларът.
13
7
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Ще пада доларът, а рублата ще се качва.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още една петилетка и долара потъва
11
7
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Силният долар винаги води до фалит на Блатната империя :))))))))))))))))))))))) Последно при Рейгън "великият" СССР даде фира :))))))))))))))))))))))))))))))))))
10
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Във въпросът ти липсва логика, едното не пречи на другото. Ето - любимият на всички ни Зеленски знае руски. Обаче е еврей:))
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БОРСОВАТА КАФЯФА И ЖЪЛТА ПРЪДНЯ ?!!!
8
4
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Ти знаеш ли български, или си евреЙ?
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повей, край, кравай... Това са все римски императори, само последния е химичен елемент. Повечко трябва да се знае българският език, за да не се излагаме. Също и икономиката трябва да се поназнайва, но истинската, не това, което в момента е из ЕС и САЩ. А нюйоркските еврей са си натурални лакоми еврей:)
6
7
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Закриването на монетарната система е неиэбежно, някой против!??...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредитните карти са с най-високото им ниво на задлъжнялост, а лихвите са рекордно високи, скоро ще им трябват пак евтини пари и понижение на лихвите за да не фалират домакинствата и бизнесите.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доларът е на дъното, а рублата е на върха. Купувайте рубли. Изгодно е!
3
3
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ако завършва на й, значи думата е или химичен елемент или римски император, твоето не е нито едно от двете. И от икономика яко разбираш обаче.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте рубли братя, капитализма скоро ще рухне. Скоро безаналоговия Москвич ще е най търсената кола
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Игрички с хартийките като за последно. Но едно е безспорно - Западът прецака яко икономиките си. И бомбастичните изявления на разни марионетки няма да помогнат. Ние не сме победители в безумната война с Русия и няма как да бъдем с глупостите, които правим. Накрая марионетките и стадата ще платят скъпо за тази авантюра на нюйоркските еврей.