Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец

Българинът може да си позволи половината от това, което германецът
158
Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз. Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от отново ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите.

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", допълни Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От съдедите ми само 1 семейство са беди и още еди но той е пияница и бекярин. Сигурно живея у мега богат квартал. Ако ги питаш обаче всички ще кажат че са бедни даже тия с по 2 джипа.
118
0
 
0
 
! Отговори
Левун Надупарян преди 1 година
Я да проверим; Средната минимална за ЕС 1000 , минималната у нас 380 , казано просто 38 %. Сметнах минималната щото средната е много спекулативно понятие.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достигнахме по цени само
116
1
 
1
 
! Отговори
Миндил преди 1 година
Урна, урна да ви го турна.
115
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ха,за 30 години в ЕС
114
1
 
2
 
! Отговори
Бай Сандо преди 1 година
Цели 60%??!! Ех, хора! Все още не сме първи април, та да ме разсмивате!
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това пак заглавие от афиш на Сатиричния ли е ?!
112
8
 
9
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Странно като влезна във фейса всички са баровци и снимките им са от топлите страни, като влезна във форума всички са сдухани бачкатори. Истината е , че сега живеем най добре от подледните 80 години. Аз помня как в началото на 90те 100 долара заплата беше супер, сега се мръщиме на 1000 долара. И не ми излизайте с глупостите как се е живеело при Тато, щото баба ми взимаше 30 кинта пенсия за 30 години стаж в ТКЗС, брат ми като млад вишист 120 лв
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запад им дават компенсации за общуване с чужди култури и чужди религии, чужди граждани, дошли от Третия свят. За да не се бунтуват срещу мултикултурното общество.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с големите заплати изкривяват стойностите. Едно е да взимаш 10 000 съвсем друго е да взимаш 1000.
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За либертарианците икономисти бедните никога не са достатъчно бедни, а богатите не са никога достатъчно богати.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го достигна това - пенсионерите ли, работщите бедни ли или дипутатите?Мотивирайте се с таблица на средните заплати и пенсии у нас, заплатите на депутатите да да ви се верва.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искаме да сме "Бяла държава", трябва доходите ни да са по-ниски от европейските. Или богат, или бял - това е въпросът. Никакви пари не могат да компенсират гледането на бурки, шалвари, индоарабоафрикански европейци.
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво съвпадение, точно една седмица преди изборите. Ако бяха казали 6 процента, щеше да изглежда по-правдоподобно, но при такава стъкмистика и децата от детската градина няма да им повярват!
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно сега ли ги минахме, когато се скапа всичко и цените са тройни и продължават да растат? Може би трябва да изчакаме още няколко години западните марионетки на САЩ да докарат страните си до пълен фалит и тогава ще ги изпреварим, без да правим каквото и да е? Да ама не - те ще ни накарат да сме като тях - в киреча, защото нямаме национална независимост.
104
5
 
9
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 1 година
АЗ СЪМ С 30 ГОДИШЕН СТАЖ КАТО ЛЕКАР. БИЛ СЪМ НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕ ПО БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ И НА ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ. ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА МИ Е 1000 ЛВ, А КОГАТО БЯХ НАЧАЛНИК-1350 ЛВ. КОЛЕГАТА МИ ОТ СТУДЕНТСКИТЕ ГОДИНИ ИЗБЯГА В ШВЕЙЦАРИЯ. СЕГА Е ПРОФЕСОР И ЗАПЛАТАТА МУ Е 35 000 ФРАНКА. АДРУГ СЪСТУДЕНТ С ГРЪЦКИ ПРОИЗХОД ОТ ШВЕЦИЯ, СЕГА ИМА НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧАСТНА ОЧНА КЛИНИКА В ЕС.
103
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
достигнахме 60-те процента,благодарение на спада на жизненият европейски стандарт.В БГ не сме мръднали и сант.благодарение на приватизацията която ни занули и тръгнахме от нулата
102
4
 
7
 
! Отговори
морски преди 1 година
Последните дни баровци с луксозни автомобили обикалят на оглед брега. Ще наемат обекти на много висок наем, неизплатим за средния българин.После Ричо АлченГЕРБов ще реве, че ресторантьорите фалирвали...по много.Не е истина какви пари се въртят на Черноморието само!
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на 13 годишното управление на Г*Е*П*И. Още не искаме от него!!!!!
100
2
 
8
 
! Отговори
др.Тодор Живков преди 1 година
Тази година 60%, догодина 160%...

Спонсорирани публикации