Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец

Българинът може да си позволи половината от това, което германецът
158
Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз. Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от отново ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите.

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", допълни Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е защото немците и французите обедняха рязко, всички от ЕС начело с акушерката, както и джуджетата на кладата съвсем скоро.
58
21
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
По времето на соца България бе на 23-то място по благосъстояние в световната класация (по данни на ООН ) . Днес се хвалим, че сме достигнали покупателна способност на половина в слравнение на най-бедният германец ! Т.е. деградацията е най-голямото постижение на демокрацията!
57
12
 
5
 
! Отговори
Фейкомат 56 преди 1 година
Заплатите по времето на соца масово бяха по 200 лв.-- Колко струваше един апартамент тогава ??? -- Какви беха цените тогава ???
56
0
 
1
 
! Отговори
100 kila преди 1 година
Според мен е повече от 99.9999999999
55
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, имаше едни времена, когато бяхме на средно европейско равнище, ни нямаше банани и тоалетна хартия.
54
0
 
5
 
! Отговори
Да бе Да преди 1 година
Не ми се вярва казвам аз от една европейска държава различна от България.
53
0
 
4
 
! Отговори
Симеон Сакса преди 1 година
Мислете позитивно, ама много позитивно и скоро ще станем на 100% средни херо-ропсе!;))) И то без да се движим ич, нагоре, дори и да падами надолу! Ама, как така? Ми, така... Просто херо-ропсите понеже са по-дебели, падат по-бързо от нас!;)))
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашко, Антигуа и Барбуда не е в Африка.
51
2
 
5
 
! Отговори
Дали преди 1 година
В София може да е вярно, но излезеш ли от столицата и те удря реалността. Моята трошка на 13 години изглежда като Ферари в почти всички градове, а в София се чувствам клошар. Социалната ножица е бездна направо. Има хора с по 10+, които са и на 160% от европейското, ама масово хората не взимат и 2, което е 25% от европейското и сумарно пак сме на 60%
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виц след виц в този сайт ,че и във всички БГ медии- "колко сме добре" целокупната БГ списваческа група , пардон - джурналистика на амбразурата да изпълни зъръките на вождуфти - "ей , нема са оплаквати , жувейти добре"
49
1
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Изберете си някоя Африканска държава, която и да е тя.... На мен ми дойде първо на ума Антигуа и Барбуда, ами там се оказа че е 9 долара на час, а ние "европейците" извън големите градове вземаме по 3-4 евро на час (с късмет)....
48
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите по времето на соца масово бяха по 200 лв. При официален курс едно към едно с долара (а неофициално 2 лв. за долар) се получава, че сме работили за 200 долара. По това време в САЩ взимаха 2000 долара. Въобще не можем да сравняваме комунистическата мизерия с животът в САЩ. Тези които жалят за соца не казват,че те крадяха като луди (има един български филм от онова време,в който се обясняваше как се крадеше - "Да обичаш на инат"). Затова жалят за соца.Ако останеха само на заплата умираха.
47
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей мишоци стига с тая Русия.Все Русия си е виновна,че сте такива шушляци.Путин ви е виновен че сте нещастни,грозни и лековерни.Шушляка колкото пари да има и на Луната да отиде пак си остава шушляк.
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989 г. нямаше стандарт. Какъв стандарт с дефицит на всичко? За кола съветска трошка се чакаше 10 г. Сега всеки Кауфланд е по-зареден от най-добрият Кореком. И всичко е достъпно. Може да се пътува навсякъде. няма политически затворници, няма концлагери.
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първи април е след седмица,много сте избързали с шегите...
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно с "русофили" (путинисти", пък никой не отива да живее в Путинландия? Защо така? всеки бяга в лошите капиталистически страни,където се печелят пари, и стандартът на живот е по-голям. Сега ако се върне НРБ като някоя съседна държава, с мизерията, репресиите, концлагерите, дефицита,и никой няма да отиде да живее там.Само приказки...А сме зле защото народа не знае какво иска. Иска да живее като на Запад,но не иска да се освободи от комунистическите мекерета.А трябва усилие в правилната посока.
43
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1989 година стандарта ни на живот беше над средния за Европа. Какви ги приказват тези?
42
1
 
1
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен И кое и беше "най-доброто"?
41
0
 
6
 
! Отговори
Е, и? преди 1 година
В настоящата публикация има препратка към друга със заглавие "И след 16 г. членство пак оставаме най-бедните в ЕС". Та тези 60 % стандарт на живота, сравнени със средния европеец, пак са възможно най-ниското ниво на съществуване в европейска държава. Така че логично "Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре". И е логично обикновеният човек да отчита, че "разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 г. или спрямо преди 20 г. наистина е чувствителна."
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да Смятай как ни вземат за канарчета.По цени даже ги задминахме ама по доходи сме в пъти назад.Новините за Украйна същата работа даже още по разкрасено е там.