Заради вноса 50% от българския мед залежава

Все повече пчелари се отказват, браншът е в колапс
83

Понижено търсене на български мед отчитат производители. Статистиката показва, че половината от родното производство за миналата година стои нереализирано на пазара.

През последните години няма търсене  и реализация, продукцията стои по складовете. Това е проблем, който се нарежда сред останалите за сектора. Един от тях е катастрофалното намаляване на пчелните семейства. На този фон нереализацията на продукцията от миналата година е доста притеснителна. Това заяви председателят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов в ефира на "България сутрин".

По думите му една част от производството се изнася, а по-малко от 1/3 остава у нас и се реализира на вътрешния пазар.

"Българинът не е научен да консумира пчелен мед", отбеляза той, като допълни, че са наблюдава стремеж на млади пчелари, които се включват в отглеждането на семейства заради субсидиите, но пък по-възрастните и утвърдени такива се отказват от сектора.

"Държавата ни подпомага. Наред с другите въдства, ще имаме втора държавна помощ заради войната в Украйна. Макар ставката да е ниска - 10 лв. на пчелно семейство, тя все пак е нещо", поясни гостът.

Според него причините за изчезването на пчелите са това, че производителите са подценили заболяванията по пчелите. Освен това, използваните препарати за защита са използвани от дълги години, което води до резистентност.

"Не цената спира хората да купуват, а притискащото ги ежедневие. Вероятно медът е последното нещо, което биха купили. Изкупната му цена към момента е между 4,60 - 4,80 лв., докато през миналата година беше с лев повече", заяви Михайлов.

Пред Bulgaria ON AIR той открои сериозен проблем, пред който са изправени пчеларите - вносът на пчелен мед от други страни. Такъв пристига у нас дори и от Южна Америка.

"Произвеждаме над 12 000 тона - 3/4 да изнасяме, основно към страните от ЕС. Германия е най-големият вносител", каза още гостът.

Михайлов алармира, че площите с медоносните растения намаляват, а държавата не полага достатъчно грижи. "Лесничействата трябва да увеличат площите на насажденията като липа и акация", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: пчелимедкошери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Одеве копейкин каза, че заради ЕС цените били високи защото било скъпо там, а пък сега вноса убивал българските продукти. Е как става тоя номер при условие зе българина купува по евтиното - как по скъпата вносна стока е причина бългаската такава да изчезне, а тя е по-евтина.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иде ми на тези от ЕС да им извиня врaтлетата.Но те нашите продажници са по-виновни.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Медът преди 25 години струваше 5 лева, вие искате сега да го купувате под 10лв. Помислете си другите просукти колко пъти им се е вдигнала цената за 25 години. Цена под 15лв за килограм е абсурдна и в повечето случаи или си е на чиста загуба или ви продават нещо, което не е мед.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново на Урсула директивите,квоти за всичко.Купувайте още вносни щуротии.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анон преди 1 година
Как си представят все още тези хора килограм мед да е 5 лева? Това е подигравка с труда на хората. Кой пчелар с 50тина кошера ще си даде меда на такава цена? Никой. Само големите, и то защото точат програми и им е все тая. Малките едва оцеляват. А и като бонус, сега се пръска с неоникотиноиди съвсем законно и пчелите измират поголовно. Който си гледа пчели с останалите му живи кошери, ще си гледа само за него и семейството си.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен, въпросът за консумацията на мед е много лесен за решение: въвежда се в порциона на детските градини и се следи стриктно за произхода.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами намаляйте цените. Ако не ви излизат сметките значи сте избрали бизнес който не е за вас.
7
0
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
У Лидъл е 12 лв. за 900 гр. мушеници :)))
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам мед от трима проверени от мен производители. Български. Медът е много лесен за фалшифициране продукт, но лесно се проверява истински ли е. Е, истински е този, който аз купувам на 100%. Приятелски семейства изкупуваме наред българската продукция на наши производители. Доскоро беше 7лв./кг стана 8, а сега е 9. Говорим за истински на 100% мед. Вече по магазините е около 10-12лв. (пак много си струва), а има фантазьори, които искат по 18.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз под осем лева цена мед не съм срещал независимо от къде го вземам,било то от производител,пазар или търговски вериги!
4
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Дай 5 кила по 5 лева :)))
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносният мед не е мед! Купувайте от местните пчелари.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направете един буркан мед по 50 лв и се чУдете после..
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медът, ако е истински, практически няма срок на годност, може да се запази изключително дълго време.

Спонсорирани публикации