Летящ старт в кариерата за млади таланти с А1 Лятна академия

Спонсорирано съдържание | 11 авг 2023 10:00, Красимир Ангелов
Летящ старт в кариерата за млади таланти с А1 Лятна академия

 Летните стажове са златна възможност за всеки, който желае да започне кариерното си развитие, да придобие безценен практически опит и да повиши шансовете си да израства професионално в бъдеще. Наскоро стартира петото издание на А1 Лятна академия, насочена към студенти и ученици, които са демонстрирали отлично представяне в различни образователни инициативи през годината. Това е едно от нещата, които отличават инициативата от стандартните стажантски програми, защото нейната цел е да развива млади таланти с изявени интереси в определена професионална област, като им предостави възможността да черпят от експертността на професионалисти във водеща компания от динамичната телекомуникационна индустрия.

Опитът, придобит в А1 Лятна академия, се превръща в ключ към дългосрочна и блестяща кариера. Интересен факт е, че 90% от участниците в предишните издания са си спечелили възможността за постоянна позиция като служители в A1, като мнозина от тях след това са постигнали професионално и кариерно развитие. От своето създаване досега инициативата е предоставила възможност на общо 62-ма талантливи младежи да усвояват на практика професионални умения.

Тази година, под експертното ръководство на своите ментори 20 младежи ще преминат през интензивно тримесечно приключение, в което ще придобият практически знания и опит в 3 от ключовите направления в А1: „Информационни технологии и дигитална трансформация“, „Мрежа и услуги“ и „Маркетинг“. Участниците в академията са студенти, представляващи водещи учебни заведения, сред които Нов български университет (НБУ), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Технически университет в София и Факултет по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и др.

Обучението в А1 Лятна академия започва с подробен въвеждащ план, в който менторите очертават стъпките, които участниците ще трябва да направят по време на своето обучение. По време на програмата те участват активно в екипни срещи, черпят опит от професионалисти в бранша и прилагат своите теоретични знания в практически задачи. Лятната академия включва 6 задължителни обучения с общо 20 часа, насочени към развиване както на технически, така и на социални умения. Освен това, младежите могат да се включват във всички вътрешни обучения, които организира А1 в „Клуб на знанието“, в които служители от компанията преподават и споделят своя опит по различни теми.

Основните обучителни сесии се провеждат за всички участници, а специализираните са съобразени с профила на всеки спрямо неговия избор за кариерна пътека. В резултат на това младежите получават целенасочени умения и знания, които съответстват на професионалните им стремежи. Така например, желаещите да се развиват в ИТ сферата се включват в проектиране, разработване и мониторинг на някои от ИТ системите на фокус в компанията. Участниците в направление „Мрежи и услуги“ ще работят по проекти за тестване и конфигуриране на базови станции за 2G/3G, както и задачи, свързани с изпитване на нови функционалности, устройства и създаване на мрежови топологии. Младите таланти в сферата на маркетинга ще проучват процеси и продукти, свързани с онлайн и видео магазини, както и ще бъдат ангажирани в изготвяне на маркетингови кампании, клиентски пътеки и технически изисквания за бизнес функционалности.

В допълнение, освен придобития опит, участниците в А1 Лятна академия се възползват от множество предимства, включително месечно възнаграждение, служебна SIM карта, достъп до фитнес съоръжения, организиран транспорт и възможност за участие в доброволчески дейности. Благодарение на тази младежка инициатива в А1 усилията и амбицията на младите таланти се отплащат, разкривайки пътя към една успешна кариера в света на телекомуникациите.