Ще се отрази ли на бизнеса скокът на минималната заплата?

Застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори
43
Ще се отрази ли на бизнеса скокът на минималната заплата?

Правителството предлага от 1 януари минималната работна заплата да стане 933 лева. Това е със 153 лева повече. Депутатите в парламента също заговориха, че трябва да започне работа по Бюджет 2024 година.

"Най-вероятно идеята за минималната заплата ще е изпълнима, въпросът е дали ще е адекватна и логична. По-скоро не бих казал, че правителството я предлага, дава да се разбере как би изглеждала заплатата по методологията, която се прие по-рано в политическите турбуленции. Спорът за минималната работна заплата мисля, че е много изкривен в последните години. Не мисля, че е адекватна мярка, за това да стимулираме икономиката си да върви напред", коментира икономистът Преслав Райков в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По негови думи в момента имаме застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори и райони. "С оглед на нашата тежка демографска ситуация в страната и липсата на работна сила - може да повлияе негативно върху редица бизнеси. А те са в крайна сметка тези, които плащат и държавата разпределя", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев заяви, че това предложение е социална политика, която според него, няма да бъде платена от държавата, а от бизнеса. "Това ще натовари бизнеса, работниците, самоосигуряващите се лица, които имат собствени бизнеси, фирми, решили са да се осигуряват на тези пари. Това е пореден случай, в който държавата се намесва в реалната икономика и само вреди икономически", категоричен е той.

"Лош тренд е това, че държавата постоянно се намесва и свикнахме през последните години постоянно да има някакви субсидии, помощи, нещо, което изкривява изключително много пазара. За бизнесите, опериращи в страната, е хубаво да има предвидимост поне на държавната политика, ясна точна стратегия и визия, за да могат да планиран адекватно и да могат да правят бизнес, да вкарват нови капитали в страната, за да таргетираме повишаването на средната заплата, но с устойчив модел", посочи Преслав Райков.

По думите на Михаил Кръстев бюджетът в момента "гърми". "Това не е изненада, тъй като прогнозите, че няма да се осъществи в приходната си част, бяха дадени от мен и мои колеги още в началото на лятото. Приходите от косвени данъци от ДДС са по-малко спрямо предходната година. Няма как да наваксаме този растеж, който е заложен, държавата не иска да събира. Говорим за социални политики, за минимална работна заплата, но виждаме, че бизнеси, които са рекордьори, изведнъж започват да затварят своята мощност и заводи, защото държавата не им е разрешила да оперират. Държавата сама си пречи", каза още той.

Според Преслав Райков трябва да започне активен коментар по Бюджет 2024. "Надявам се и тази година да успеем да регистрираме положителен икономически ръст. Държавата не трябва да пречи, а да максимизира това, което има.  Нужни са максимизиране на потенциала, който имаме и връщане на пазарната логика", допълни той.

"Няма шанс да успеем да скалъпим нещата, няма да осъществим капиталовата си програма и оттам този дефицит от 3% ще бъде счетоводно под 3%, но това не носи нищо, тъй като ние просто не инвестираме парите, които са заложени там, за да спазим това изискване. Ние залагаме бомби, това, което се случва тази година в реалната икономика, се отразява следващата година в бюджета", коментира Михаил Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: бизнесзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 7 месеца
Бизнеса си тъпчи на едно място. Никакво надграждане/оптимизация. Искат да се сравняват с ЕС и да бъдат конкурентно способни... Разбира се това пряко допринася и до ниските заплати, а хората в магазините си плащат ЕС цени и не само там! Еми какво остава освен да реват за липса на кадри, нямало хора, слаб сезон и още подобни глупости за да оправдаят некадърността си !
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Минималната нали трябваше да не е по-ниска от 50% от средната заплата според директивата на ЕС?! Средната заплата за 2023 се очертава да е около 2500 лева. Тези 933 лева минимална заплата са доста малко на този фон.
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От доста години има недостиг на кадри в държавните структури, а вече и при частните фирми. В държавните структури между 12% и 30% от щата остава незает, защото няма желаещи да работят за ниските заплати при държавните служители и другите държавни структури. Ако уволнят работещите пенсионери, дефицитът на кадри ще е огромен - между 20% и 50%. Имаше един опит да пенсионират всички, които имат право на пенсия за стаж и възраст, но бързо се отказаха като видяха какво става и се опитаха да ги върнат
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че много пенсионери все още работят, че иначе оставаме без работници. А и за пенсионерите е добре, особено за държавните служители, че с техните пенсии под средната пенсия са за никъде.
37
1
 
3
 
! Отговори
Пенсии преди 7 месеца
Стари номенклатури пенсионери които са придобили право на пенсия вънка от системата с закон взел ли си пенсия вънка няма заварено положение няма вънка стига на държавна ясла хранилка!
36
2
 
5
 
! Отговори
Тенчо преди 7 месеца
Разбира се че минималната работна заплата трябваше да стане по голяма тя трябва да е поне 1000лв но България вече я няма такова падение и безхаберие от страна на всички корумпирани политици и мафията която ръководи изцяло това не е държава държат се на работа пенсионери които са държавни служители които са придобили право на пенсия от преди 7 ,8 години и си стоят на работа получават тавана на пенсиите и заплатите им вървят и те това е и как младите хора да стоят бягство това е решението!
35
0
 
0
 
! Отговори
Чистача преди 7 месеца
Здравчо падна в един *** и се удави. Мир на трупът му.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разбира се, че ще се отрази на бизнеса - ще остане с още по-малко работници, след като заради мижавото увеличение на минималната заплата, още млади хора ще избягат от България, в държави, в които се плаща за труда им.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Естествено, че трябва да се намесва държавата. И трябва не само в МРЗ а изцяло по браншове да има минимални прагове. Феодалите няма да вдигнат заплатите, само чуждите компании са с по-приличти заплати. Сато не пращаш, не правиш бизнес.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Картелите на беге бизнеса трябва да инвестират и да ограбват чужди народи и да донасят в България ограбеното, за да живеем като другите европейски богати държави. Нашите бизнесандрешковци експлоатират и ограбват собствения си народ. Истинските европейски бизнесмени ограбват чужди народи в Европа, Африка, Индия, и закарват плячката в собствената държава.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който иска евтина работна ръка - да отива в капиталистическите страни от Африка. Там данъците са ниски, няма държавни разходи за образование, здраве. Бизнесандрешковците ще бъдат доволни от либертарианските африкански държави.
30
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
В цялата статия се говори само за натоварването на бизнеса, а една дума няма, как работещи със 780 лева живеят с тези пари, даже с по-малко, след удръжките! Държавата остави хората да мизерстват още от времето на ковид пандемията и се грижи само за бизнеса, ресторантьорите и хотелиерите! А Гольо да оцелява! Сега пак същата песен пеете, а инфлацията расте и подлагате народа на геноцид!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре ще му се отрази - отрезвяващо. Няма вечни да смуче бачкаторска пот без пари.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Общ работник Производителнос не е възможно да скочи, защото работника няма да може да спи, почива, храна и т.н.
27
0
 
13
 
! Отговори
Общ работник преди 7 месеца
До Ром'с: Проблема у нас никога не е бил в производителността, а в адски неравномерното разпределение на добавената стойност между труда и капитала. Факт: в Европа стойностите се движат м/у 30 и 40%. В България никога не са надвишавали 10%. Останалото е за безмерната лакомия на нашите бизнесмени. Нека има изкривявания на пазара на труда. Един заварчик, един шлосер не можеш да намериш. Дори и за 5к лв. А едно време се гавреха. Хак да им е сега.
26
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Коментаторе номер 26 не пиши глупости. Първи смело по брой милионери ипоследни по заплати. Това как става? Засрами се.
25
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
В другите държави от ЕС, не е ли същото? Последни сме по заплати! Как не ги е срам пишман бизнесмените.
24
15
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 7 месеца
Не чух един път да говорят за увеличаване на производителността на труда на индивидите,които искат по 2000-3000 евро,защото някой си мислят,че ще продължават да си ходят на работа и ще си работят по-старому,а заплатата ей ткак ще трябва да се увеличи ,че не му стигали,еми като не ти стигат с ниска квалификация и знания,то работи на втора работа като в САЩ.(ЛЮБИМАТА на много тук недоволни..)Аз не съм против хората да получават добри заплати,но тез заплати трябва да имат покрите-а не искуствено..
23
1
 
13
 
! Отговори
Писна ми преди 7 месеца
И как натоварвате бизнеса господин "експерт"? Кой бизнес вкарва пари реално, че нещо, въпреки всички "експертни" приказки, такива люде се броят на пръстите на едната ръка за последните повече от 20 години? Що не зададеш на тия "бизнесменчета" някой и друг въпрос как успяват да стават милионери за година или две, как България с никаква или мижава икономика успява да поддържа хиляди милионери, че даже и по някой милиардер, докато тези, които им правят паричките, едва свързват двата края?
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" Бизнесът" като не може да плаща, да хващат лопатките и да работят търтеите!