Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците

След удръжките на белгиеца му остават 477 евро, на българина - 370
28 фев 2024 16:00, Петър Бойчев
70
Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците
Снимка БГНЕС

Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%, България остава в дъното на класирането по доходи на страните от Европейския съюз. Често правим сравнения с минималното заплащане на Запад и се питаме защо и у нас доходите не са такива. Също толкова често обаче спираме сравненията си дотук, за да добием ясна представа колко „тежи” една заплата у нас и в чужбина, предава Нова ТВ.

Минималната заплата и в България, и в останалите европейски страни върви с данъци. И като сравняваме заплати, всъщност би било да ги сравняваме чисти – според това, което влиза в джоба ни след удръжките, които държавите прибират. Ако България е в дъното на класацията за доходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро при 477 евро у нас. От тези почти 2 000 евро обаче трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на "Евростат", са 63%. Така нетният доход на белгийците се стопява до 737 евро. У нас удръжките са 22 на сто. Българският работник на минимална заплата се прибира у дома с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и сега получава пенсия, колкото минималната заплата. Казва, че 2 000 евро не стигат, за да живее нормално, но докато е работил, е заделял и сега си помага със спестяванията. Намира логиката във високите данъци.

„Може би сме решили, че трябва да инвестираме повече в здравеопазване, образование - нещата, за които държавата носи отговорност. И тя трябва да намери пари за това чрез данъци. Здравеопазването ни е на много добро ниво. Може би образованието не е толкова добре, но нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си щастлив”, посочва Кристиян, жител на Брюксел.

В София българският работник Стефан е категоричен - цените на Запад са като у нас, а заплатите - много по-високи.
„Често пътувам из Европа. И ми се струва, че специално в Германия е по-евтино, но може би само на пръв поглед. Имам колеги там, които плащат 50% данъци, но все пак цените са по-ниски. Съмнявам се, че ако ни удържат повече данъци, здравеопазването и образованието ще се подобрят. Съмнявам се, че по начина, по който се разпределят парите, всичко отива, където трябва да бъде”, коментира Стефан.

В Белгия на минимална заплата са под 10% от работещите. У нас този процент достига 40. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има и такива, които само се водят работещи на минимална заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Дяков преди 1 месец
Значи белгиецът като работи за 2000 евро минимално му оставали 773 евро чисто,с тези пари е живял добре,след като се е пенсионирал и взема 2000 евро чисто,живеел зле не му стигали вие за *** ли ни вземате???
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там данъка не е плосък, а прогресивен и написаното е лъжа. При нас най-много пари дерат от бедните.
50
0
 
1
 
! Отговори
Нали? преди 1 месец
В Брюксел са бедняци :D
49
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Статията е лъжа и измама.Данъците върху по-ниските заплати в Белгия са 25%.Максимално е 50% за най-високите доходи.Данък 63% НЯМА.Неграмотни *** в действие.
48
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
За протокола. В България всеки работещ упражнява трудова дейност в полза на държавата от 1 януари до 23 май.Тоест парите които е спечелил от труда си автоматично държавата ги прибира под формата на данъци и такси. Останалите 7 месеца работи за себе си. Ако някои се съмнява в написаното му пожелавам да се поинтересува, има обширна информация. И като заключение ......сравнението в материяла не е релевантно, идеята му е гражданите в България да си мислят че са в добра позиция .
47
1
 
7
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
България е след Беларус във всяка една класация, а те тръгнали с държава от запада да сравняват. Ами пътища, чистота, отношение и т.н., а и ябълките са 1,5-2 евро. Сравнено с Дойчланд тук е с 30% по-скъпо по магазините, като не включвам сладките и другите неща, които са в пъти. По-скъпото е наема/къщата/, токът и най-вече транспорта
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние си получаваме заплатите в левове. Това приравняване с еврото си е чиста спекулация. Ако продължат така, може да се окаже, че сме доста напред в ЕС. Там кило ябълки е 4 евро(техните левове) тука си е 3 лева! Не пазаруваме в Белгия, че да ги приравняваме.
45
1
 
6
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Оня ден се върнах от Белгия. Там по улиците ходят едни опърпани, намусен и гладни хора. Бъркат по кофите. Питам ги "що така бе Миме?" Ами /отговарят те /заплатите 700 евра. ДДС, БСП, БДЖ и те остават към 300.Като дадеш на Еврото и Натариуса и те ти чисти 100.Хляба 20 евро /филията /сиренето 30 и те свършиха. Ще се местим в България там минималната била 1000
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мисиирката не е чула за прогресивно данъчно облагане и за необлагаем минимум, ама тръгнала сравнение да прави, и как го прави, като взима минималния доход и максималната ставка, която сигурно се прилага за свръх високи доходи. Поне си оправете текста под заглавието
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедните бг пенсионери, хвърлят по 10 000 от терасата.....
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
месечните удръжки при минимална заплата в Белгия са 337 евро и това ако нямате деца и живеете сам, окъде ги взете тия 63 % данъция за МРЗ не ми е ясно, тотална дезинформация !
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да, удръжките в България са 22% за минималната заплата, по-точно пмалко над 22,4%. Удръжките са осигуровки и данък върху дохода и ги наричат задължителни удръжки.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В комунизираната дупка Българи умират от глад...! Иначе се изреждат да плюят капитализма... Мръсни КОМУНДРЕЛИ!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май единственото вярно нещо е, че в България нетната заплата при минимална заплата е 370 евро (370,16 евро, 723,98 лева).
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия кой лъжат? Какви 22 процента? Що поне не си направихте справка колко и какви данъци се плащат? Мисиркиииии това сте вие-неграмотен отпадъъък. По чия поръчка написахте тая боза? Добре ли ви платиха, запълниха ли ви добре?
37
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Ами, пари за " нищоправене" никой не дава.....ЕДИН, ТАКА У ХАСКОВО ----ДВАЛ, ДАВАЛ...И УМРЕЛ ОТ ДАВАНЕ!
36
1
 
13
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Ето за това ви наричат Стъкмистически институт. Тая лъжа сякаш от правителството са ви я поръчали. Минималната била 1000 лв??? Къде бе......? Страшни сте. Белгиеца ако се прибере с 700 евро ще иде в социална и ще му до платят до 1500.Кого лъжете? Вече много българи са там - ще се смеят на поръчките ви статии
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотална пропаганда и дезинформация. Още малко ще изкарате белгиеца по-беден от нас... Айде стига простотии вече. Данъка му бил 60%. Да де, ама после в училище не му казват плащай допълнително. В болницата не му казват плащай допълнително. Пътищата са хубави и не се налага всяка година да сменя окачване на колата...това не се отчита. Да, данъците тук са по-ниски, но като си доплатим всичко допълнително, все едно и ние имаме 60% данъци!!!!!
34
1
 
6
 
! Отговори
Герб сдс преди 1 месец
Какво ревете сега виденов ви бе виновен , че няма бананиОрешарски , че не са на промоцияСега има и банани и -тоал хартияИ пак сте недоволни
33
0
 
17
 
! Отговори
Пипи преди 1 месец
Нищо не става от България, но за това си е виновен народа, че позволява това алчно безхаберие в парламента.