Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси

Най-търсени са майсторите узбеки и киргизи
Обновена: 26 май 2024 09:10 | 26 май 2024 07:10, Петър Бойчев
132
 Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси
Снимка Пиксабей

Нови професии изникват по морето според търсенето и предлагането. В курортите вече се плаща на човек, за да ти направи коктейл от ухания за наргилето. Длъжността се води наргилист и се упражнява в баровете, където се предлага това удоволствие. Популярна е от 2-3 години, но според хора от бранша търсенето на такива профилирани “специалисти” вече отмира, пише "24 часа".

Запознати твърдят, че преди пандемията и първите години след нея, когато туристите отново се раздвижиха, един наргилист в популярно заведение в Слънчев бряг си е докарвал чисто до 3 бона и нагоре на месец в пиковия август.

Повечето собственици на наргиле барове наемат персонал за тази услуга на 4-часов работен ден срещу скромно заплащане и процент от всяка поръчка. В повечето случаи надникът варира между 30 и 40 лв., като освен твърдото в зависимост от категорията на заведението наргилистът получава и от 2 лв. до 4 лв. за всяка забъркана смес в стъклените ориенталски колби. Обикновено това се прави от един или двама души в заведение, които работят предимно след 22 ч, когато има най-много хора в този тип заведения. Някои работодатели им осигуряват и квартирите, но повечето наргилисти си ги плащат от джоба. Немалка част от тях са местни, но има и от вътрешността на страната.

За позицията на наргилист се цанят предимно млади хора от 18 г. до 25 г., с опит и умения
от баровете в големите градове. Владеенето на език е за предпочитане. Напоследък обаче съдържателите на барове са орязали “щата” заради увеличените разходи за заплати на други по-важни позиции като сервитьори, бармани и чистачи, за които все по-трудно се намират хора вече.

Затова пък наргилисти колкото щеш, въпреки многото барове по морето. Това са предимно българи, но понякога уменията си показват и узбеки и киргизи, които бизнесът по морето все повече наема през последните години, за да попълни липсата на работна ръка. Гастарбайтерите от тези държави, където пушенето на наргиле е неизменна част от културата им, обаче не се наемат за наргилисти. Хотелиери и ресторантьори ги пазят за други по-полезни длъжности като миячи, сервитьори, рецепционисти, тъй като за тези дейности от години вече няма достатъчно хора.

Най-много наргилисти има в Слънчев бряг, където е пълно с барове и такъв тип заведения. Срещат се и в Несебър, Созопол, Приморско и Лозенец, но там са малко и рядко и не са така популярни като професия, както е в най-големия ни морски курорт. Там клиентелата е предимно от западняци, склонни към този тип разпускане след вечеря, но и немалко българи си доставят това удоволствие. Зареждането на едно наргиле с ароматен тютюн варира според категорията на заведението - има за 30 лв., по-скъпите стигат и до 200. Понякога наргилистите изпълняват функцията и на викачи, за да привлекат клиенти за омайващите си ухания.

Нова професия е и т. нар. балонеса, която обаче е на ръба на закона. Практикува се по негласно споразумение със собствениците на заведения, тъй като предлагането на райски газ с балони е забранено. Обикновено за балонеси се хващат красиви момичета, които продават балоните. Те струват между 10 и 15 лв., а пълначът прибира между 50 ст. и левче на парче.

Работи се предимно пред дискотеки и клубове с жива музика, където има най-много клиенти, желаещи да си покачат адреналина с райския газ, преди да влязат и да разкършат тела. Пласиращите райския газ са млади и красиви момичета, владеещи западен език, които държат стоката си в чантичка на кръста със зараден флакон за пълнене. За добро постижение на вечер се смята, ако си докарат 150 лв.

В повечето случаи момичетата не се отчитат на собствениците на заведения, за които е достатъчно да им се осигури клиентела с приповдигнато настроение, която с щедра ръка да харчат вътре за алкохол. Комбинацията на спиртни напитки и райски газ е изключително вредна и често се е случвало млади хора да припадат на една водка.

Съдържателите на заведения не сключват договр с балонесите, а просто ги оставят да работят необезпокоявани пред локала, затваряйки си очите за предлагането на забранения райски газ. Употребяват го предимно англичани и скандинавци, но и все повече българи посягат напоследък към балоните да си “завъртят”. Младите го смятат за безвредна дрога и не се замислят какви вредни последствия има при вдишването на диазотния оксид.

Професията балонеса е популярна сред най-оборотните нощни заведения по Черноморието, но най-често се среща в Слънчев бряг. Мълвата носи, че наскоро дискотека в Китен е обявила свободно място за такава позиция.

Миналата година след серия инциденти с чужденци и българи по морските курорти парламентът забрани продажбата на райския газ в заведения, като определи глоби от 500 до 12 хил. лв. за повторно нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от Миш-маш
Наздраве с новия експеримент – бира от отпадни води
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Away преди 3 седмици
И аз не се учудвам че туризма по морето ни е на това ниво. После защо болшинството почива далеч от Черноморието? Аз за последно бях на нашето море преди16г.Тогава се зарекох че повече няма да стъпя там. Като гледам години по късно нещата съвсем са забатачени и нищо не съм изпуснал. Алкохол, дрога, наргилета, балони, малони...ами сори не е моят вкус. Въпрос на приоритети.
102
0
 
11
 
! Отговори
Търся работа преди 3 седмици
Лепилар на 14г, с ромски произход и с голям опит търси работа по морето. Предлагам собствени найлонови торбички и Канцеларско лепило на разумни цени. Наемете ме за заведението си за да Дишат Свободно клиентите ви.
101
0
 
3
 
! Отговори
за духалки преди 3 седмици
хит са наргилисти и балонеси
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нашия мутробизнесмен още си мисли че като плаща по 1000 лв на някой дори му прави услуга! Баровци, една баня в София отива на над 5к, само за труда на плочкаджията за седмица!
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Непалците нема ли да ви помагат, или се отказаха да ви слугуват :)))
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откакто провинциалисти завзеха журналистиката в Бг стана многУ дУбре и България се превърна в Бантустан!!!
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в българските кочини перални за парички укрити от данъци и дошли от чиста корупция и контрабанда. персонал не им требва само "гости". е сега ако се намери някоя камериерка да лющи тръби и да я ритат за 20 евро няколкото се излъгали наглосаксонеца няма да е зле. да идват булдозерите и барабар с перките да тикат боклюка към столицата на печенегите, а останалите да започнем на чисто.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пешо, ти за каква жена би се оженил? - Паранормална! - Е как така? - Ами, като тая горе на снимката! Да изкарва пари сама и да пуши нормална негиле, без емоции и да ги продава лесно по хотелите, за да може и бизнеспотурите да имат пари!
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У ТКЗС-то копачи с мотиката също няма :)))
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Черно море балонеси наркотеси протитесси дро га реси бегайте далеко
93
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно, нашите все реват за персонал по морето, а в Гърция от години се работят едни и същи хора през сезона и те са българи, сърби и др. Чудно как там искат да работят, а тук не искат. Работодателите тук не спазват никакви закони. Работата да е 8 часа, да има регламентирана почивка, да може да се вземе отпуск когато му се налага и да получи достойно заплащане, а не минимална заплата.
92
0
 
19
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙ преди 3 седмици
ТЕЗИ СРЕДИЩА НА НАРКОМАНИ, ПРЕСТЪПНИЦИ И НЕ-ПЛАЩАЧИ НА ДАНЪЦИ
91
1
 
8
 
! Отговори
манастира ляолин преди 3 седмици
по панелните квартали у секо второ мазе мешат амфет, пиян пешо громи балонесите на непонятен жаргон.
90
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
До Анонимен и аз така вика, като забухаем с преателе от балхаристан, като сварши ракия - сервитьорка, дай друга
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко е точно!Нали това е целта!Дай на народа друга,алкохол,секс и спектакъл и си го върти на пръста:)
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Та един цингурел у село, открадна, закла, одра, опече на шиш и изяде един катър, като закопа кокалите по морето с всички магарешки почести и ги затрупа с камъни. Комунцингурелата забогатя от кражба на катъри. Но времето лети, не прощава. Минали години комунцингурела умрял и го затрупали с камъни до катъра. След 100г. учени откриват човешки скелет прегърнал скелета на катър и една червена петолъчка. Ноходката я кръщават КатърКомунист от епохата на разврата след епохата на клатикуреца - Чалгата.
87
1
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 3 седмици
И аз не се Очудвам, ама ти защо не се Очудваш?!
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ли глупрндери които да слугуват за тоя дето kлати гората?Ами няма и да има!!
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Четейки статията не се очудвам че туризма ни е на толкова ниско ниво
84
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
тва че половината статия е написана на турски и е пълна с чуждици, и че райския газ (диазотен оксид) се използва свободно за 10000 неща, като почнеме от универсален анестетик и свършиме с ускорителите за двг (втч на самолети с бутални двигатели) не ни прави впечатление.