Летящият автомобил се разби при полет

Пилотът и конструктор на AeroMobil се отърва невредим
Обновена: 11 май 2015 18:14 | 11 май 2015 18:11,
25
Летящият автомобил се разби при полет
Снимка: AeroMobil

Летящият автомобил на компанията AeroMobil, имащ амбициите да се превърне в първото масово подобно возило, се разби по време на тестови полет, съобщават от компанията.

Инцидентът е станал в района на словашкия град Нитра, като е бил причинен от проблем в едно от крилата. Аварията се е случила при височина от едва 300 метра, но въпреки това пилотът и конструктор на машината Стефан Клайн е успял да катапултира и да приземи напълно невредим.

От AeroMobil не са притеснени от инцидента, дори напротив. Неочакваната ситуация е позволила на инженерите на компанията да изпитат в реални условия системата за безопасност, включваща парашути. Разбилият се летящ автомобил е вече транспортиран до лабораторията на компанията, където ще бъде щателно изследван.

"Вече работим по подобряването на модела. Този инцидент не ни плаши, тъй като това е тестови полет с прототип. Целта на подобни изпитания е именно да се разбере как функционират всички системи", сочи прессъобщението на AeroMobil.

Компанията разработва модела вече 25 години, като разбилата се най-нова версия - AeroMobil 3.0, бе показана през миналата година. Очаква се завършеният летящ автомобил да бъде представен през 2017 година. По неофициални данни цената на машината ще бъде около 300 000 евро.

Самият AeroMobil е изграден на тръбно шаси и има сгъваеми крила, благодарение на което може да се използва както като лек автомобил, така и като самолет. Габаритите на возилото са дължина от шест метра и широчина от малко над два метра при сгънати криле.

Задвижването е поверено на бензинов двигател, доставящ максимална скорост от 200 км/час във въздуха и от 160 км/час на земята. С пълни резервоари AeroMobil може да прелети до 700 км.

AeroMobil не са единствените разработчици на подобно возило. Компанията Terrafugia вече направи редица успешни полети със своя Transition и дори показа летящата машина автосалона в Ню Йорк.

Още снимки на летящата кола вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Тия *** като почнат да ви падат по главите и ще завиете на умрело...
12
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е част от рекламата, строшили са го, за да си демонстрират парашутната система.
11
12
 
35
 
! Отговори
majorski преди 8 години
абе още ни е рано да летим персонално !!след 100-150 години може ...ам за сега по добре да си караме БМВ-тата !
10
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой разправя за титан по-долу. Даване на адекватно мнение е резултат от познаване на материята. Титана е скъп и изключително труден за обработка. Да не говорим че пък пилот от всеки не става по различни причини.
9
11
 
38
 
! Отговори
фииииууууу преди 8 години
A какво правим ако му свърши горивото по време на полет? :DИли системата за управление откаже?
8
9
 
34
 
! Отговори
старомоден преди 8 години
ми те самолети продават от 100г,аман от мултифункционални простотии
7
12
 
36
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Добре де, и викам: не би ли трябвало първо да се измисли начин за регулиране на движението във въздуха. Щото, то е ясно, че летящ автомобил не са измислили само, защото не са рекли (БМВ и Мерцедес със сигурност могат да го имат с едно щракване на пръсти), ама какви правила за безопастност ще се спазват там горе....не знам. То ние по магистралите си се трепеме, представете си във въздуха :Х
6
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години експерименти и накраят пълен погром. за тези 25 години трябваше да направят ракета не самолет. ама толкова си могат. от всяко дърво *** не става. тези крила от пластмаса ли са ги правили че са дефектира ли. тези незнаят ли че крилата трябва да са най здравото звено в самолета? тези чували ли са за титан?? крилата на пътническите и военните самолетите са направени от титан. това е най лекият и най здравият метал в целият свят
5
8
 
48
 
! Отговори
преди 8 години
Поръчах 240 парчета за родните депутати. Фъркайте си със здраве...
4
8
 
46
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Всяка жертва дадена в името на напредъка не е дадена случайно.Така че горе главата и успех
3
12
 
45
 
! Отговори
Мирен Рекси преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯСашеее Сашеее , бери ягоди и не давай мнение за Руските военни машини.
2
9
 
39
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
така са мислили и за автомобилите едно време - че никога няма да са масови и (сравнително) достъпни. Всичко е въпрос на време ...
1
9
 
38
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Въпреки всичко мечтите са реалност само за свободни общества