Холандия също спира колите на бензин и дизел

От 2025 г. в страната спира продажбата дори на хибриди
1 апр 2016 19:42,
51
Холандия също спира колите на бензин и дизел
Снимка: Ройтерс

Холандия последва примера на Норвегия и започва постепенно отказване от автомобилите, задвижвани с бензиново и дизелово гориво, съобщи изданието NLTimes.

Забраната ще влезе в сила от 2025 г., като тя ще засегне дори превозните средства с хибридни агрегати. Новият законопроект вече бе гласуван от Долната камара на холандския парламент. Според него след 9 години в страната ще може да се продават единствено автомобили, задвижвани с електричество.

Законопроектът предизвика нееднозначни реакции в правителството на страната. Министърът на икономиката Хек Камп нарече инициативата „напълно нереалистична”. Според него през 2025 г. продажбите на електромобили ще заемат едва 15% от пазара.

Кемп получи подкрепа от лидера на „Народната партия за свобода и демокрация” Халбе Зейлстра, който бе категоричен, че подобно решение противоречи с подписаното от страните в ЕС споразумение за енергетиката. „Ако този план се осъществи, това ще е пълно безумие”, обяви Зейлстра.

Лидерът на партия PydA – Дидерик Самсом, обаче не е съгласен с опонентите си. Той е на мнение, че технологиите в областта на електромобилите се развиват достатъчно бързо. Както и че подобно решение ще подобри значително екологичната обстановка в Холандия.

Реализацията на проекта трябва да стартира поетапно от 2019 г. По същото време в Норвегия ще започне сходен проект за намалява нивата на парникови газове в атмосферата. Скандинавците също планират пълна забрана на бензиновите, дизеловите и хибридите автомобили от 2025 г.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automeida.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Кар преди 7 години
Да спрът камионите и рейсовете и тогава ще повярвам, че го правят заради замърсяването
38
0
 
1
 
! Отговори
Zorko преди 8 години
и реалността е винаги по различна от това което са ни обяснявали в училище и в университета по физика и електричеството, толкова по различна че машини за енергия са възможни с напълно достъпни и екологични средства при това тази енергия няма край практически ... И американците са прецакани доста изобретатели като руснаците не са толкова лоши но също са зависими от Ойл бизнеса и не одобряват скорошна поява на такива машини но Китай не пита никой ...
37
1
 
1
 
! Отговори
Zorko преди 8 години
та Тесла забърка тази каша с free energy и отнесе тайната със себе си, но духът вече е пуснат от бутилката ... Тесла е водел преговори с производител на кораби за използване на тази безплатна енергия... Е това не е точно безплатно, електрониката и кутията за ток струват не малко но като цяло е 10000 пъти по изгодно и евтино от бензина и дизела и това няма свършване ... Сега силно против тази технология са руснаците и Америка заради петрола и парите но Китай не им дреме и от там ще дойде чудо ...
36
0
 
1
 
! Отговори
Zorko преди 8 години
А за Никола Тесла чували ли сте? Елон Мъск взема името на великият изобретател с цел печалба.Колите са добри но името е крадено... Та има една история за Никола Тесла от 1934та за кола с електродвигател, 80kW и една дървена кутия доста обемиста но лека и пълна с бобини и електронни лампи и това сглобено от Тесла и захранва електродвигателя с ток и са карали колата всеки ден за тестове с до 90 мили в час в околностите на Бъфало, Ню Йорк, и с каква енергия и принцип на работа никой не знае досега
35
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Необмислени решения на хора, които не са заработили и 1 Е пез живота си !!!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До fthtИ като угасне тока, ко прайм---------Като угасне тока го пускаме у.шанка.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха,ха,ха... Ще гледаме на живо "летящите холандци".... Ще се придвижват със силата на мисълта или горещото южно слънце ще захранва батериите им. Навремето и един украйнски селянин заложи като програма, че личния транспорт няма да се развива, за разлика от обществения. Така развиването на инфраструктурата беше заложено погрешно. Докато не измислите нов двигател на екологичен принцип не планирайте глупости. В този вид електромобила не е решение.
32
0
 
3
 
! Отговори
Рик преди 8 години
До АмстердамТо всеки трети е емигрант , максимум 2ро поколение а всеки 5 ти турист . Ти не знам за какъв се броиш но ако сметнеш бройката на напушените електрокаристи и велосипедисти Хич не е малка .
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
porednata IDIOTSHTINA !!! s tova niama da spasiat zemiata. triabva da se kontrolira razmnojavaneto. togava shte ima za vsichki vsichko na taia zemia.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ftht 32Ако стане война и спре тока с тези електрички "Тичаш бос по асфалта" с Роси Кирилова и си пееш.
29
1
 
16
 
! Отговори
zetko преди 8 години
Те норвежците, малко тарикати излязоха - спират колите, но не и добива на петрол, който да продават на "балъците" с коли! С печалбите от петрола могат да си купуват всякакви електрички! А холандците се хванаха.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идва лято, холандците масово заменят колите с велосипеди, влакове и лодки. А у нас масово се увеличава трафика, задръстванията, катастрофите, прахоляка и мръсния въздух. Защо ли? Ами защото сме обратна държава. У нас всичко нормално, общоприето, логично и практично се случва наобратно...!!
27
1
 
30
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
2025 в България още ще е модерно и актуално да си с 1.9 ТДИ,без катализатор да се чува ряз...
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е хубава работа! след време откъде ще ни носят коли втора ръка?
25
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краят на бензиностанцията наближава. Скоро и други страни ще последват примера.
24
1
 
27
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 8 години
Търгашите от горубляне търкат ръчички в очакване на закон за забрана на МПС-та с дизелови и бензинови двигатели. Ще ги купуват на безценица от там и ще ги продават на балъците тука за по 2-3 хиляди
23
1
 
37
 
! Отговори
! преди 8 години
А производството на батерии и рециклирането им да не би да е екологично, или ако умират деца в дригия край на света това не е наша работа!
22
4
 
6
 
! Отговори
sasho преди 8 години
te horata shte se opravqt ami nie .pone oshte dve tri strani shte priemat sashtiq zakon do kraq na 2016
21
3
 
20
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Супер, оставяте на балъците да се возят на скъпи електрокари цената на тока скача, на бензина пада и ние в Америка си юркаме шестиците и осмиците за някакви центове на галон!
20
2
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ta amerikancite samo zatva pitat kato gi napravqt na tok koi 6te im vzema petrola