Как да предпазим гумите на колата ни от бързо износване?

Съвети за грижа към гумите в проекта Girls on Tires
Обновена: 15 ное 2018 14:56 | 15 ное 2018 14:55, Александър Попов
33
Как да предпазим гумите на колата ни от бързо износване?
Снимка: Pixabay

Когато купуваме обувки рядко правим компромиси. Защото те са важна част от това да се чувстваме комфортно, стабилно, а и са неделима част от визията ни. При избора на автомобилни гуми трябва да подхождаме по абсолютно същия начин.

Известните марки автомобилни гуми са по-скъпи, но трябва да направим правилната преценка дали това е така. Защото те гарантират на ползвателите отлични показатели на пътя и дълготрайност, пише Tialoto.bg.

Правилната преценка при закупуване на нови гуми се взима въз основа и на това как и къде шофирате. В случай, че не шофирате рядко и само в града – насочете се към изпитаните модели на пазара. Най-важната характеристика при избора е сигурността.

Vision Zero или абсолютната безопасност на пътя са кредо на Continental и техните различни видове гуми.

Не по-малко важно е обаче да обръщаме внимание на всички сигнали за проблем с гумите и да предотвратяваме по-бързото им износване.

Грижата е важна за поддържане на тяхното качество, но често шофьорите не обръщат внимание. А се изискват не толкова големи усилия, просто трябва да са регулярни. Ето и част от тях, които предпазват от по-бързо износване:

Налягането в гумите

Спазвайте насоките на производителя на вашия автомобил. Обикновено налягането на предните и задните гуми е различно, затова не пропускайте информацията в ръководството. Неподходящо налягане води до износване на гумите, качване на разхода на гориво и може би най-важното – недобра управляемост на автомобила. Което е съпоставка за инцидент на пътя. Правете проверка на налягането поне веднъж месечно, в момент, когато не сте шофирали дълго. Така стойностите ще бъдат най-коректни.

Ако гумата е мека се получава по-бързо износване на външните части на протектора. Във вътрешността на мека гума се генерира голямо количество топлина, която може да увреди нейната структура. Ако гумата е пренапомпана се износва в по-голяма степен централната част на протектора. В този случай протекторът не осигурява подходящ контакт с повърхността на пътя и поведението на гумата става непредсказуемо.

Спазвайте индексите на гумите

На гумите има различни означения и индекси, които не са за подценяване. Например – 205/55 R17. Това е гума с широчина 205 мм, височина – 55% от широчината и размер на джантата 17 инча. Уверете се какъв размер трябва да са вашите и не експериментирайте – слагането на неподходящи джанти и гуми води до по-висок разход на гориво и несигурно поведение на колата на пътя.

На самата гума има още скоростен и товарен индекс. Те са важни при избора на нови гуми и зависят от вашето поведение. Ако ви се налага по-бързо шофиране – вземете си гума с по-висок скоростен индекс. Ако пък товарите колата си, спрете се на гума с висок товарен индекс.

Останалите съвети и какъв зимен комплект да имаме в колата - вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Зайо Байков преди 5 години
То със зимни гуми и баба ми Зайка може
29
1
 
4
 
! Отговори
hmmm преди 5 години
Пише tialoto...bgТук спрях да чета ха ха ха.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му се вика скрита реклама.
27
2
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Както някои съвестни граждани, в по предишните коментари,са казали че и с вериги на танк да караш по БГ пътища и "магистрали", пак ще се потрошиш в някоя дупка. Опитните знаят как и с какви гуми да карат и през лятото и през зимата.Така че акъл не щем а искаме аутобани като в Немско и пари за хубави коли,а не като асфалта на пътя София -Своге.Разбира се че ние не искаме да се самоубиваме.Искаме да сме поне като средните европейци а не като мат*рял.
26
1
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Лобизмът в БГ-тото трябва да се забрани със закон, защото той е причината за злините и за "търмъченето" на БГ-мат*риала.А и рекламите за някой стоки и услуги трябва да не се допускат в най-гледаното време по ТВ и най вече по сайтовете.
25
2
 
13
 
! Отговори
БМВ фен преди 5 години
Няма опазване ни на гуми ни на джанти на окачване!!!!Докато има неравност и дупки по пътното платно,отворени шахти и остри бурдюри!!!Ние сме за танкове,и пак не е гаранция че няма да им паднат веригите!!!!
24
10
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Далаверата е да купиш запазени втора ръка и да са "опечени" , защото един път като се "опекат" - стават вечни, на буса преди 5-6 години сменихме задните с такива и са навъртяли 60-70 хиляди км и все още минават прегледа без забележки. ПРОБЛЕМЪТ е че ако завали и трябва да свалиш максималната скорост НА ПОЛОВИНА, защото спирачния път се умножава по ТРИ.
23
0
 
9
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Много лесно:Не караш колата и готово.
22
2
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Аз карам вече 32г с ВИДА СПОРТВсесезонни.Нямат изтъркване
21
2
 
3
 
! Отговори
BG преди 5 години
Ся Tialoto.bg съветва за гумите - за по-малко износвне и дълготрайност.Имам гуми за тяло и приемам всякакви съвети за по-малко износване и повече дълготрайност, че на опаковката пише да се извърли след употреба."Грижата е важна за поддържане на тяхното качество, но често шофьорите не обръщат внимание" - ето това въпросЪт!!!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жоро---------------------Да ти припомня един стар виц.Американски сайт-задаваш въпрос-получаваш отговор.Руски сайт-задаваш въпрос-получаваш въпрос кой си,какъв си и защо питаш.Български сайт-задаваш въпрос-поулучаваш десетки упреци че си голям ол..френ.
19
1
 
5
 
! Отговори
До Жоро преди 5 години
Защото не можеш да четеш. Съвети има, поне пет на брой.Ти да не искаш като на бавноразвиващ се, да ти се обяснява съвет по съвет какво да правиш.
18
2
 
7
 
! Отговори
Форт найт преди 5 години
Слагайте ги като дойдат минусите и снегът има още месец и нещо до зимата какъв ви е зора да ги скапете та да купувате е това искат
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нескафе
16
8
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Никога няма да спре да ме изненадва форумния интелект!!!Задавам въпрос и някой ми цъка минус?Защо?!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една дума в статията ни съветват да си купуваме гуми Continental.
14
11
 
4
 
! Отговори
плевенски преди 5 години
5 години карам с всесезонни гуми и нямам проблеми.Все пак най важен е водача.
13
7
 
28
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Някой видя ли наистина съвет как да предпазим гумите от износване?
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като допълнение към статията - не използвайте зимни гуми на топло време и летни гуми на студено време.
11
24
 
7
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Зимните гуми са за жените. Истинските мъже карат майсторски и без всекакъв грайфер. Майсторлъка си е майсторлък. Аз въртя геврека 30 години, намерил кой да ме учи какви гуми трябвало.