Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

"Той трябва да е до момента, в който системата заработи"
21
Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките
Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки.

Още по темата

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани, въпреки че трябва да карат с винетки. Според Манолова обаче срокът е "несправедливо и некоректно определен".

Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която "се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се".

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

Заради провала с е-винетките тази сутрин премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, който малко по-късно я е подал пред регионалния министър.

Преди това заради проблемът, който продължава и до днес, премиерът разпореди двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър да понесат отговорност заради недобрата организация.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" бе освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 2 месеца
МАЯ ВИНЕТКИТЕ СА ДОПЪ.НИТЕЛЕН НЕЗАКОНЕН ДАНЬК КОИТО ГО НЕМА В ДРУГИТЕ ДЬРЖАВИ АКО ИЗЛЕЗЕШ ИЗВЪН НАСЕЛЕНОТО МЯСТО ИМА ПП ---ПРОП ПУНКТ ПЛАЩАШ И ПОТЕГЛЯШ ----ТОВА Е ЕДНОКРАТНА ТАКСА У НАС Е----НАСИЛИЕ
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече е ясно , др. Радев , др. Нинова , др. Манолова реват в една тоналност, а именно колко е лошо правителството и ГЕРБ . Те са в състояние да запалят цялата Държава , но да дойде БСП и ген. Решетников на власт. Целта е България да излезе от ЕС и НАТО .
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Язе, това отиди да го обясниш в КАТ, след като ти вземат книжката за неплатени глоби, не на мен в коментарите на некъв жълт сайт.
17
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
Такова нещо да приемаш бъдещи наказателни постановления и да нямаш право на обжалване НЕ СЪЩЕСТВУВА в българското законодателство!
16
0
 
4
 
! Отговори
Дд преди 2 месеца
Бъг доклад.

1. Създаваш си ел. поща в qq
2. Изпращаш писмо от gmail до qq
3. Писмото е получено
5. Плащаш за винетка и ползваш ел. поща на qq
6. Писмо дудук!!! Тази грешка винаги става!!!
15
2
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
Не го мисли Язе, за 3 минути си дал съгласието да приема без право на обжалване актове и фишове. Умен гущер е той, не е *** патица.
14
0
 
1
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
За майла..
А дано, ма надали! Този мейл го ползвам от памтивека, пише го на всички декларации, които подавам в НАП, при издаване на документи от МВР и въпреки всичко продължават да пращат писма чрез пощата.
А и предпочитам мейла.
13
1
 
3
 
! Отговори
До 12 Язе преди 2 месеца
Казваш, че си си дал имейла, което не е "само", както се изразяваш. На този твой имейл, вече ще ти пращат всякакви известия и ще считат, че са те уведомили. Аз ако нямам имейл или не искам да го дам, ще мога ли да си купя винетка за 2 минути?
12
2
 
0
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
До до 6
Само майл, на който получих пдф с потвърждението, номер на колата и номер на винетката, срок на валидност. Номера на картата ми е скрит със звездички и се виждат последните четири цифри само.
При плащането не съм въвеждал име дори(поне на 06.01.19 не искаше). Поличих смс от банката, но получавам при всяко движение по сметката. Всичко за 3 минути.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Системата за продажба на винетки явно не е в работоспособно състояние. Ако работеше, нямаше да има оставки, а като гледам скоро и министъра ще подаде оставка заради неработещата система за 180 милиона лева.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашта омбусманка си работи за руските болшевики. Лъже , че нещо прави, имитира деиност. НО СИ Е на българска заплата
9
6
 
8
 
! Отговори
Х преди 2 месеца
Мая Галева иска, КУРнилия Импексова иска, Румен Грипенов иска....Банев, Миньо, Очите, Бенчо, Черепа, Домуса, Донев, Дуган, ***, БКП, ДПС, Цв. Василен, олигарсите, Л. панов и т.н. искат, искот, лапат, крадат, мамят, лъжат, отново искат.... Никой от тях не е направил дори едно нещо полезно за България, но за сметка на това" Демокрацията им е отнела...".
8
5
 
6
 
! Отговори
1926 преди 2 месеца
Некадърниците и година време да им се даде пак ще мрънкат, съвсем елементарно се купува винетка.
7
2
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
Като си си купил винетка през телефона, какви лични данни даде? По принцип освен номера на колата, нищо друго не би трябвало да искат, а доколкото разбрах, не е така.
6
4
 
6
 
! Отговори
Язе преди 2 месеца
Язе си взех винетка през приложението за телефона. При положение, че вече се продават и в пощите, при мобилен оператор и в интернет, не знам защо въобще ще чакат още седмица?
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
180 милиона за нищо. Краде се жестоко!
4
3
 
13
 
! Отговори
щш преди 2 месеца
тя е като независимите профсъюзи - нищо не зависи от нея.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставети ги герберастите бе - те не искат безплатни винетки.
Те искат скъпи винетки, както повелява Вождът им.
Какво тук значи някаква си Мая ?
2
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както винаги майчето нищо не върши, само яха най-популистите идеи за момента.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майче еми дай да караме без винетки и да се свършва с казуза с винетките