Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове

До 6 месеца шофьорите ще трябва да извадят новите лични карти
384
Гласят нов удар по джоба: Всяка кола – с паспорт, издаван в специални пунктове
Снимка: Булфото, архив

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др.

Още по темата
Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега". В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.

Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.
 
Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде. Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.

Разходите съвсем не свършват дотук.
 
Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.

Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Аз пък съм ЗА. На мен Мото-пфое дето УЖ официален представител ми пробутаха кола на истински 100 000 км, която си беше за капитален ремонт. бяха скрили от мен голяма част от сервизната история. Ако имаше такъв закон, щях да мога да ги осъдя. Същото важи и за джамбазите, които яко превъртатВие ако искате да си трепете семействата заради мърлящината на някой друг, аз не искам!---Автомобилът е двутонен снаряд. От какъв зор всеки ще може да го бърника и да трепе другите с него?
335
2
 
18
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Време е тези, които измислят подобни закони да си ходят.
334
1
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Нали Боко трябва да осигури работа на коалиционните си партньори.ВМРО-то трябва да назначи братчеди,шуренайки,бивши любовници и калинки от партията,а пари те само от пашепортини не стигат.
333
0
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
В Русе градския транспорт е от 1952г. Разпадащи се, изгнили, ръждясали ама иначе по документи изрядни. Само като го гледаш хващаш тетанус, носачите още малко и ще се скъсат, през час влачат някои изгнил дарак които е предал богу дух някъде по улиците с един Камаз, ама иначе на личните автомобили паспорт щели да вкарат. Е как другари политици искате да ползваме градски транспорт които е 2 пъти по дърт от нас и е очеизвадно, че е живото застрашаващ? После защо имало много коли, еми ще има!!!
332
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично не съм чул да е станала някоя катастрофа заради неизправен личен автомобил,но иначе с неизправни автобуси има всеки месец и то при положение ,че всеки ден излизат от гаража след техния.прелед!
331
1
 
12
 
! Отговори
USA преди 4 години
Поле да им направим по една здравна книжка и имунизация против катастрофи
330
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Всички тук с техните помиари из парковете и колелета, дет се правят че са над нещата и неискали да им разхождат стари коли под прозорците. Вземете погледнете себе си първо. Всяко колело лети из парковете с нз колко км/ч, всички кучета пуснати и без наморници, после що хората ви мразят и искат с колата си да се движат.
329
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шшшш, какво ревете? Имате да изплащате супер изтребителите!
328
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната агенция, дето ще назначим калинки, а иначе по пунктовете си знаем - срещу съответната сума може да се запише всичко в тоя "паспорт"... то човек със 100% слепота изкарал книжка в КАТ, вие за един паспорт ли се съмнявате? :)))
327
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не сте разбрали отдавна трябва да се вдигне народа и да наложи пряка демокрация. Никакви народни представители - сам народът, който има поне 12-ти клас, да може да решава.И да видите тогава, дали ще има такива като ДКЕВР и всякакви подобни агенции които да вдигат цени и да ни дерат по 10 кожи.
326
0
 
32
 
! Отговори
SS преди 4 години
ХВЪРЛЯМ КОЛАТА И НЯМА ДАНЪЦИ НЯМА ВИНЕТКИ ПРЕГЛЕДИ ГРАЖДАНСКИ ГОРИВО ДДС ОТ ГОРИВО МАСЛА РЕМЪЦИ РОЛКИ ТЕЧНОСТИ АНТИФРИЗ ЗА ЧИСТАЧКИ ГУМИ ЗИМНИ ЛЕТНИ ЗА ВСИЧКО ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЛУЧИ ЕДИН ГОЛЯМ ГОЛ К Р. И НЕКА ДА НЕ СЪМ САМО АЗ А 90 ПРОЦЕНТА ОТ ХОРАТА ДА ГИ ВИДИМ ТОГАВА УМНИЦИТЕ КЪФ ЩЕ ГО ЯДЪТ. И НА ПОЧИВКА НЯМА ДА ХОДЯ ДА СЕ ЗАТРИЕ ДАНО И ТУРИЗМА....
325
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАДЛИВА ГЕРБАДЖИЙСКА С.***
324
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 4 години
И сега, става много интересно, след като данните за "всички автомобили в България" и "техните собственици" вече са излезли "на светло", за какво би служил подобен паспорт? Имаше една народна песен - слънце пече, град бий... ////
323
0
 
12
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До Анонимен 345Аз знам това, работил съм в Даи, махнаха ме, защото не искам да прибирам, но искат и официално да прибират, не само неофициално, все пак и в държавата трябва да влиза нещо.
322
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КонстантинДАИ прибират по 2бона на книжка без диплома, без курс и без явяване. Оригинална фалшива, но оригинална от тях. Отделно всеки превозвач им се отчита и получава имунитет камионите ги пускат из цяла България претоварени. Минимум няколкостотин милиона прибират, оставят си процент и другото отива нагоре. Въпроса е че овцете намаляват, и вече с вълната за пуловерчета за внуците, "инвеститора" почва и кожа да реже.
321
0
 
23
 
! Отговори
Коки преди 4 години
И тук взимаш 800-1000 лв. и трябва да платиш, данък смет, данък апартамент, данък автомобил, винетка, техн. преглед, регистрация, пререгистрация, прехвърляне на апартамент и т.н, на мен колата ми върши работа, иначе мога и да не карам, ама мъкна едни неща и ми трябва. Иначе паркинги (общински) не се изградиха, инфраструктура също разбита, градски транспорт също. Само данъците и държавните хрантутници вървят.
320
0
 
17
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Аз си взех мотор тази година, минах 3 прегледа и всичките бяха фиктивни, само на периодичния преглед нещо се провери. Иначе в пътна полиция и технотест нищо не провериха, но съответно ми взеха към 200 кинта за услугите. И сега след всичко, още такси и бюрокрация, губене на време и нерви. Но когато си избираме мутри, които само далавера правят, без никакво производство, така ще е. Пак ще го глътнем.
319
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и с какво този паспорт ще помогне на хората,те ли го искат това,ако не то кой има интерес от това,любопитно ми е,нещо не вървят новите части и сервизите ли,хората вече и скоростните кутии взеха да си ремонтират сами,заради цените по сервизите
318
0
 
17
 
! Отговори
Константин преди 4 години
То и нали и сега минават МПС на периодичен технически преглед, защо ще минават по три пъти в годината на три различни места. Защо не се съкрати държавната администрация. Даи в момента си създава работа за пари, без реално да има полза. Така и при обучението на водачи, въвеждаха камери и камерки, да са спрели продажбите на изпити, да са намалели катастрофите, не са. Но някой фирми и чиновници се нагушиха яко. Така ще стане и сега, пишете бе, законът е за обществено обсъждане пуснат.
317
0
 
8
 
! Отговори
Константин преди 4 години
По принцип законът трябва да е пуснат за обществено обсъждане, не пишете тук, а напишете там където е пуснат, защо не трябва да се приема официално. Че българинът е беден и ще му наложат още данъци, така стана с таксиметровите водачи, как им сложиха и патент при работата, те не протестираха, плащат, сега ще сложат и паспорти на колите и пак няма протести и никой не пише при общественото обсъждане.Аз също съм против тези паспорти, те ще се плащат и ще има и система за тях и те ще се плати от нас.