Фалшиви моторни масла на пазара: Как да се предпазим?

Те най-често се продават в интернет, а цената им е три пъти по-висока
Обновена: 27 яну 2020 15:48 | 27 яну 2020 15:48, Нели Христова
61
Фалшиви моторни масла на пазара: Как да се предпазим?
Снимка: Pixabay

Сервизите отчитат все повече тежки повреди в двигателите на автомобилите, а причината е некачествени моторни масла. Фалшификатите заливат пазара, а веднъж попаднали в автомобилите, това води до износване на триещите части, трудно стартиране в студа и корозия на вътрешните елементи.

Но как да разпознаем ментетата на пазара?

След последната смяна на маслото Митко Динев усеща, че колата му се държи нетипично на пътя.

"Усетих неравномерна работа на двигателя, лампата на маслото присветваше от време на време, чуваха се разни шумове в двигателя, които не разпознавах”, разказва той пред Нова тв.

Откарва колата за проверка в сервиз. Там техниците потвърждават, че проблемите в двигателя вероятно идват от некачествено масло. Митко обаче се усеща навреме и се разминава с леки повреди и запушване на филтрите.

"Можеше да се стигне до повреда на турбината, разваляне на буталата и съответните части. Може да блокира и двигателят”, допълва Митко.

Автомонтьорите все по-често откриват увреждания в двигателите заради некачествени масла. Примамени от евтини оферти, шофьорите често избират цената пред качеството, разказват в този сервиз. И последствията не закъсняват:

"Двигателят започва да губи мощност, започва да чука и тъй като двигателното масло не може да покрие изискванията – голяма част от него изгаря, заминава през ауспуха, светва лампата за маслото”, обяснява Румен Дунев, собственик на автосервиз.

При по-новите автомобили последствията са необратими. Тъй като ремонт не е възможен. Тогава и ударът върху джоба на шофьорите е много по-сериозен.

"Двигателят просто става негоден, трябва да се търси нов. А един нов двигател струва в порядъка между 5 и 40 хил. лв. в зависимост от марката и модела на автомобила”, обясни Дунев.

Фалшивите масла се предлагат предимно в интернет, тъй като там контролът е по-труден, а цените са от 2 до 3 пъти по-ниски, разказват експерти.

Откриването на фалшификатите е трудно, защото уредите отчитат несъответствия само по показателите, изписани на етикетите, разказват експертите.

Така, ако са добавени непозволени добавки в маслото - изпитванията трудно могат да ги открият. Въпреки това тестовете показват и разминавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Този вносител коректен ли е: https://oils.orbico.bg/ ?
52
2
 
7
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Макскар са номер 1 по фалшиви масла.
51
1
 
9
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Да, заради такива балъци като теб тези сервизи свалят по 3 кожи.
50
0
 
22
 
! Отговори
жожи преди 4 години
маслото не е фалшиво само когато ви го продаде сервиза на тройна и четворна цена, от тази която го е купил. А че ще е същото, това е друг въпрос.Тогава като ви се разтропа двигателя, причината според сервиза няма да е маслото, а друго, примерно горивото. Трябва да си купувате и него от сервизаАбе, сервиз да си и да има кой да те слуша
49
2
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
И това, което казах по-долу, при условие, че автомобилите сеа, че те като цяло и отделните им компоненти са проекирани така, че да издържат максимум 10 години!
48
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Дааааааааааааааа, само маслата са виновни, да знаете! Да не помислите, че горивата не струват, че всеки купува на едро и кръщава както си иска, с биодизел или каквото там му попадне, кондензат, други леки фракции..... А дизела, дето сипахте, сигурни ли сте че е дизел, а не леко корабно гориво, или котелно гориво, или е само процент от тях добавен към дизела? А добавките, дето сипвате, сигурни ли сте че са полезни за двиател, цветни метали в нео и уплътнения?С каква хартия са китайските филтри?
47
0
 
10
 
! Отговори
usa преди 4 години
абе тука що няма ментета ??
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Механиците в сервиз Х казали, че ВЕРОЯТНО маслото било фалшиво. Ха-хааааа.
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той италянеця като я купи, докато я продаде масло не сменя, вие после мислете какво масло да слагате..... Само гас, не му мислете,... още много варели нов внос има.....
44
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днешно време трябва да си голям ***,за да си купиш моторно масло менте.Има много вносители и конкуренцията е жестока.
43
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе само маслата ли са фалшиви -нали на Б.Б зетя вкарва замразено месо -то не е ли фалшиво като го купувате за прясно
42
1
 
32
 
! Отговори
мерсиНоНе преди 4 години
Дунев не не благодаря, ама аз от Вашия оригинален сервиз съм си патил, точно от оригиналните ви продукти, ама хубаво е да светнеш другите може па да вържат. Успех !
41
2
 
33
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Жалка рекламка!Само да попитам: Кой осъществява контрола на продаваните в търговската мрежа масла и технически продукти? Къде е КЗП? Къде са институциите!? Спинкат ли, а!?Мъкаааа, мъка! Да ти таковам и ,,държавата,,!
40
2
 
19
 
! Отговори
Rmn преди 4 години
И какво излезе сега (сигурно се пита Дунев)? "Вместо да излезе една скрита реклама, то какво стана!!!" Отделно колко некадърно написано. Само заглавието ни стига за такава канстатация
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е този фамозен Митко Динев, който по-надолу става Дунев? Каква кола кара, какво масло и къде го е сипал? Защо трябва да вярвам на мнението на анонимни "техници"? Казва се "купих си такова и такова масло от еди си къде, колата почна да плаче, отидох в еди кой си сервиз и и човекът ХYZ направи тест на маслото" и т.н. А не тинтири-минтири дрън-дрън ярина.
38
0
 
12
 
! Отговори
Нинджа преди 4 години
Като стигнах до Дунев и спрях да чета....."Бихте ли да ми смените този тройник?" Сложихме ви американска добавка в антифриза.... Менте
37
2
 
31
 
! Отговори
цьць преди 4 години
Новите двигателчета са като напудрени девойчета. Ако духнеш в гърловината на двигателчето може да 'пресечеш маслото'. Същото е и с горивата. Още си спомням стария дизел с механична помпа - карал съм го с олио много пъти, зимата съм подкачвал ръчно гориво , за да се прибера от Балкана на няколко пъти. С нова кола - просто светва таблото като коледна елха и измръзваш на място.
36
0
 
21
 
! Отговори
божеееееейй преди 4 години
В заглавието "Те най-често се продават в интернет, а цената им е три пъти по-висока"в статията "Фалшивите масла се предлагат предимно в интернет, тъй като там контролът е по-труден, а цените са от 2 до 3 пъти по-ниски"
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Репортерчето на НОВА,гаранция е правил ремонт при Дунев,дали е лапнал голямата отстъпка.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако питаш Дунев Масло1 са менте.Иначе и аз само от там купувам.