Как правилно да "продухваме" двигателя в максимални обороти

Това моментално почиства запушените канали
21 сеп 2020 18:23, Нели Христова
34
Как правилно да "продухваме" двигателя в максимални обороти
Снимка: Pixabay

Двигателят на всеки автомобил се отличава с ресурс. Ако собственикът правилно експлоатира превозното средство, то неговите агрегати му отговарят по същия начин – повреждат се рядко, а срокът им на годност се увеличава. Правилната експлоатация обаче не означава само правилен режим на работа, пишат от Automedia.

Много важна роля в случая играе състоянието на двигателя. С течение на времето по неговите стени се отлага нагар, който постепенно поразява основните детайли. Затова и почистването на мотора е много важна процедура, която води до увеличаване на ресурса на двигателя. Това се отнася дори за малолитражните агрегати, които също трябва да бъдат почиствани.

Ако шофьорът залага на спокойно движение, вътре в самия агрегат се образува плака по стените и затова специалистите препоръчват от време на време моторът да се „продухва“ на високи обороти. Не всички собственици обаче са наясно с това. Много от тях поддържат 2000-3000 оборота при движение, като това не помага на мотора. Плаката в него си остава, като тя не може да бъде изчистена нито с промивка, нито със сипване на добавки в горивото.

Това е причината, поради която двигателят периодично трябва да бъде вкарван в максимални обороти, но за кратко време. Това помага за премахвани на всички отлагания, натрупани в мотора, като основното предимство на този подход е, че не се налага изваждане и ремонт на самия агрегат. Отказът от подобна проста процедура води до понижаване на компресията, в резултат на което спада динамиката и се увеличава разхода на масло.

Вкарването на двигателя в максимално високи обороти води до няколко неща. Първо, повишава се налягането в самия двигател, което води до моментално почистване на запушените канали. Заради увеличената температура в горивната камера пада и натрупаният нагар.

Експертите препоръчват развъртането на двигателя до високи обороти да става приблизително 5 пъти на 100 км (при движение на дълъг път може и по-рядко, тъй като при изпреварване това се случва само). Задължително обаче моторът трябва да е загрял преди това. При бензиновите агрегати със среден работен обаче периодично трябва да де достига до 5000 об/мин, като много важно е да се следи за температурата и да се поддържа баланс. В противен случай може да се стигне до сериозна повреда.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
24 до 27 преди 2 месеца
Първо : никъде не казвам, че не може да се направи. Второ: не казвам че аз не знам, а че не е написано в статията. Трето когато искате да помогнете обяснете го конкретно без обиди. Колегата над вас с 1 изречение е по полезен за незнаещите от вашия "кик". Не съдете по написаното за моите знания а покажете, че вие имате такива и помогнете на хора, които сега започват да карат и нямат опит. Със здраве!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Всяка съвременна автоматична скоростна кутия има положение S, както и ръчна смяна на предавките.

Не е необходимо нищо повече...
27
7
 
5
 
! Отговори
... преди 2 месеца
До Анонимен 24
Че кво като е автомат бе льольооооо, затова има "кик" да сваляш скоростите. Можеш да караш със 70-80 на втора спокойно, ако искаш да вдигнеш оборотите.
Аман от такива разбирачи като теб. То вместо да попита "Как?", взело да се обяснява че не можело. Това че не можеш ти, не означава че няма как. Льольоо такъв.
26
2
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 2 месеца
А ти правиш ли изобщо разлика между скорост и обороти ?
25
5
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Всеки ден гледам как слаломират някакви зомбита,които искат да продухат кухите си безотговорни лейки.Някои не успяват да достигнат ...правилните обороти,и завършват щастливо,прегръщайки я стълб,я дърво...Та можеше да ни спестите такива "компетентни"съвети,как правилно да се пребием-всички зомбита го знаят по рождение.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако караш случайно автомобил с автоматична скоростна кутия, че и дизел трябва ли да хвърчиш с 200 за да я вкараш в необходимите според автора обороти или може да има и други начини. (моля споделете ако знаете такива - интересна ми е темата)
Опит за полезна тема, ама накрая ще се окаже като Тръмп и белината...
не е лошо за разказ ама тука си трябва и малко повече конкретика.... колко оборота, за колко време, има ли алтернативи, колко често(всеки ден, месец на година?) и други подобни
23
0
 
23
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Сега на пишете една статия как като хванеш 'тапа' на Витиня,посока София може да износиш съединителя !
22
4
 
19
 
! Отговори
тигъра преди 2 месеца
Мани мани.Дъщеря ми като пише нещо и после си го проверява.Как може да пишете с такива грешки и после не си го проверявате.И ако Нели е шофьор ,няма да пише такива глупости.Да гледаме при бензиновите за температурата.А при другите дето не си ги споменала какви са,да гледаме ли температурата?Или при дизела няма датчик за температура и не може да прегрее?Нямате ли шефове да гледат какви глупости пишете и да ви махат от работа?Или те ви продухват един път седмично и затова ви държат?
21
3
 
18
 
! Отговори
тигъра преди 2 месеца
Нищо не разбрах.5 на 100км,ама до колко оборота и за колко време и това за дизел ли е?5000 оборота за бензин ,ама на колко километра и за колко време?Смешници.А за електричките до колко оборота и колко често?
20
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-редовно продухвам комшийката от долния етаж,като иде мъжа и на работа.
19
2
 
22
 
! Отговори
off преди 2 месеца
Глупости на търкалета.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ха-ха

Нелиии, за кои съвременни бензинови мотори 5к са критични? Или просто трябва да се напише нещо...

Аз пък моите ги развъртам достатъчно често, бензинови или дизелови все тая. Кюнците трябва да се продухват
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не Нелито май скоро не са й продухвали изпускателния колектор...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 12
Ти колко коли си произвел в живота си?
15
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
Аз моята я карам само на високи обороти за да не и се запушват каналите.
14
13
 
1
 
! Отговори
пепи преди 2 месеца
Не знаех че като караш на по високи обороти и увеличаваш температурата.Все си мисля че увеличаваш количеството температура.
13
2
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
Кола втора,или...трета употреба,не се...продухва;тя е...издухана на максс.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хаха на умствено изостаналите връзкари чалгаджии които не могат да произведат даже една кола им обясняват как да експлоатират правилно двигател хаха
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така както БКП-то ви продухва народните ауспуси вече 76 години!
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Търся: млада, руса да продуха двигател на макс. Не е нужно да има предишен опит, може да е гледала дееп троат 6.