Автономните автомобили още са мираж, ето защо

Технологията няма да съществува поне още няколко години
31 окт 2020 20:30, Нели Христова
42
Автономните автомобили още са мираж, ето защо

Въпреки истеричните маркетингови напъни по отношение на автономно управляващите се коли, такова нещо като напълно самоуправляваща се кола все още не съществува. И няма да съществува поне още няколко години. Безпилотното шофиране по задръстени магистрали, тесни квартални улички и пътища с десетки завои ще е трудно в ясен и слънчев ден. Добавете сняг, дъжд, калпави шофьори или пътна инфраструктура като в България и нещата стават направо невъзможни, пишат от Automedia.

Амбициите по отношение на автономните автомобили навлизат, логично, и в моторните спортове. Да изкараш самоуправляващ се болид на пистата, където той да гони максимални постижения е още по-голямо предизвикателство. И все още е нещо непостижимо.

Пресен пример е едно видео от сериите Roborace. Състезанието е сестринска надпревара на Формула Е, която ще се извършва с автомобили без пилоти. Машината на отбора SIT Acronis Autonomous стартира, но не само че не следва кривата на завоя след старта, а завива надясно и директно се удря в стената. И макар това да е грешка, която би допуснал и човек, в случая никой не е наранен, просто защото никой не кара колата...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мислещ компютър" -на този етап - при сегашните ограничения на технологията - не може да съществува. Така нареченият "изкуствен интелект" в момента е система от алгоритми, колкото повече въведени, толкова повече варианти за реакция. Каквото не е въведено, няма да получи правилна реакция. Съобразяване -нула, адаптация- нула. "Интелект". Оставете си живота на това.
18
1
 
3
 
! Отговори
Илън М. преди 3 години
Супер са си! Това е комунистическа пропаганда платена от тазобедрената става!
17
0
 
3
 
! Отговори
У преди 3 години
Така е колеги! Някой са по-големи фантазьори и имат дефицит на техническа грамотност, затова мислят че автономното спиране и тръгване са почти готова автономност. Обаче още не е така. Опитайте се някой път да карате и според знаците и пребройте колко пъти е имало рискова ситуация, а ако "кара" компютър, 100% ще Ви блъсне друга кола. Автономност може да има с подходящата инфраструктура или мислещ компютър
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през 2020 - 40 години - значи от 1980 - сметката излиза. И аз даже съм писал на бейсик на правеца през 1985-6
15
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО ДНЕС БГ-ПЪРВО НАУЧЕТЕ СЕ КАКВО ОЗНАЧАВА АВТОНОМЕН АВТОМОБИЛ-И ТОГАВА ПИШЕТЕ.
14
3
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Анонимен Ти пък дали не работиш като програмист от 1960 година примерно?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един колега кара кола с някакъв драйвинг-смартинг-асист боклучня. Излизат от паркинга на мола с 20 км.ч, бариерата се спуска, и колата набива спирачки със 100% сила, та детето си бухва главата в седалката. Добре, че е бил асистентът, че иначе трябваше шофьорът да спре плавно, и да не разберат дори че нещо се е случило. Колко диви и нелогични компютърни реакции ни чакат с тези франкенщайни... Кошмар.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Аз работя повече от 40 години като програмист и не съм така песимистично настроен. Мисля че до 15-20 години ще свикнете с колите без шофьори. Аз може и да не дочакам това време но съм сигурен че ще настъпи.
11
2
 
2
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
В България има около 2млн автомобила, единият тръгнал за Бургас - другият за Варна - третият за някое село. Как ще стане това, машини без интелект да се оправят с това кой на къде е тръгнал? Точно никога. Хиляда сензора да следят пътя , другите движещи се автомобили НЯМА КАК ДА СТАНЕ. А да поверя сигурността на семейството си на някакви машини АБСУРД!!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Като мине Стара Загора-Чирпан или Айтос-Провадия компютъра сам ще се откаже да шофира!Както в един виц тая работа без х.й няма да стане
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буквално НИКОГА не съм склонен да се возя на автомобил, който е управляван от машина. От 26 години работя с компютри, наборът от бъгове, глич-ове, забивания и тн е неизчерпаем. Това просто не е нещо, на което да си повериш живота и здравето.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно, AI не иска да живее като роб на човека, и опитва да се самоубие.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството че тука пишат само шофьори, които виждат реална заплаха че ще останат без работа. Вместо да търсят начини за преквалификация те предпочитат да плюят по прогреса като английските лудисти които през 19 век трошаха тъкачните машини защото им отнемат хляба.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нямаме маркировка и няма какво да следват. Това са измишльотини в стил колонизация на Марс. Ние и разказваме играта на Земята и вместо нещо да се направи търсим други планети срещу трилиони долари. За тия пари ще направим Земята рай. А автономни автомобили има и сега- таксита, автобуси... На когото не му се шофира е свободен да ги използва. Смешна история.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползвала е GPS-а на ГДБОП и за тва е объркала маршрута
4
5
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АнонименВсичко което е авто-..... не ми го хвали. Ти си пусни един робот на авто- да направи дете на жена ти!
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНяма да е факт и съм готов да заложа пари за това. А и дори и да изгубя, и да има автопилот - нещата ще се променят след първата дузина пометени от някой камион с автопилот.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StoyanovЩе е факт след 3 месеца. Това че тази кола използва някакъв нещастен автопилот не означава нищо.
1
5
 
6
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Колкото и да се напъвате, да насаждате електрички, хибриди, и автономни автомобили _ това няма да стане.