Зимата и газовата уредба: Какви проблеми може да имаме

България е от страните с най-голямо разпространение на АГУ
30 ное 2020 22:50, Нели Христова
5
Зимата и газовата уредба: Какви проблеми може да имаме

За и против автомобилните газови уредби: ето ви още един от вечните интернет спорове. Нямаме никакво намерение да навлизаме в него, защото правилният отговор е различен за всеки потребител според житейските му нужди. Монтирането на АГУ няма особен смисъл в малки и икономични автомобили, които се карат в града. И обратно, може изцяло да осмисли живота на хора, които карат големи коли и навъртат ежедневно по 80, 100 и повече километра.

България е от страните с най-голямо разпространение на газовите уредби (говорим за тези на пропан-бутан, или още втечнен петролен газ - LPG). Но все още много хора не познават добре принципите на техниката, която ползват, и не знаят, че тя изисква допълнителни грижи, за да им служи вярно. Това е особено валидно през зимния сезон.

Проблемът с АГУ през зимата

При минусови температури твърде студеният газ често не успява да се загрее достатъчно в редуктора, особено при градско шофиране. Попадането на леден газ в горивната камера може да задави двигателя. Затова блокът за управление в такива случаи превключва на бензин. Това е нормално, но при определени условия в градски режим може да се случва непрекъснато. И до голяма степен заличава икономията, заради която сте инвестирали в газова уредба.

Как да го решите?

Начин да се предотврати това е да се отопляват компонентите на АГУ. Има три различни метода за това, достъпни в зависимост от двигателя:
- Може да се подмени старата мембрана в редуктора, която в студовете се втвърдява прекомерно, с нова.
- Може да се доведе топлина от охладителната система на двигателя за отопляване на редуктора и/или дюзите. Това се прави паралелно на системата за отопление на салона, но не намалява прекалено много капацитета й. На снимката е показан един от вариантите.
- Редукторът и дюзите могат да се изолират, но задължително с негорими изолационни материали.

Внимавайте със зареждането

Внимавайте с качеството на газа. Надеждните газостанции през зимата предлагат специална смес за ниски температури, в която обичайната пропорция - 35-40% пропан и 60-65% бутан - се променя до 60:40 в полза на пропана (в някои северни държави - и до 75% пропан). Причината е, че пропанът има много по-ниска температура на кипене - минус 42 градуса по Целзий, докато бутанът още при минус 2 градуса става течен.

Газът изгаря при по-високи температури...

Според един разпространен мит карането на газ удължава живота на двигателя. Това е именно мит. Специфичните качества на пропан-бутана носят и някои плюсове в това отношение, но носят и съществени минуси. Когато става дума не за фабрично подготвен за газ автомобил, а за допълнително монтирана система, трябва да имате предвид, че компонентите на двигателя не са предвидени за по-високите температури на горене на LPG (46.1 MJ/kg срещу 42.5 MJ/kg за дизелово гориво и 43.5 MJ/kg за бензин).

Още по темата четете на сайта на Automedia.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Така си е преди 1 месец
Япончетата са капризни откъм газ. Впрочем, всичко ново е капризно към агу. Компонентите са сметнати без резерв. Имах Рено Сеник 1 и на 60 хил. км. - реглаж клапани. На третия път вече нямаше на къде - бяха за смяна и я продадох за без пари!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Караме си на бензин и нямаме никакви проблеми с газ или дизел.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1
Ауди 80?
Това по-дърто от тебе бе.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Ланди Ренцо никакви проблеми.
1
13
 
15
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Ауди 80 с АГУ :
Пали и работи само на газ. Зиме, лете... само на газ!
Само преди години при -25°С го бях запалил от втория път на бензин, но след 2км на бензин го обърнах на газ и си продължих без проблеми.

Вашите модерни компютъризирани автомобили не могат да минат 5км без да изс*рат някое го*но.