Къде стъргането на лед от предното стъкло може да ви донесе глоба?

Работата на ДВГ на празен ход е забранена в някои държави
12 фев 2023 17:18, Нели Христова
54
Къде стъргането на лед от предното стъкло може да ви донесе глоба?
Снимка: Pixabay/janeb13

В момента навън е сковаващ студ, който през нощта прави сутрешното остъргване на лед от прозорците на автомобила задължително за много шофьори. Мнозина оставят двигателя да загрее през това време, за да може да им е по-топло, когато влязат в купето. Едновременно с това те стартират и отоплителната система на колата си.

В момента навън е сковаващ студ, който през нощта прави сутрешното остъргване на лед от прозорците на автомобила задължително за много шофьори. Мнозина оставят двигателя да загрее през това време, за да може да им е по-топло, когато влязат в купето. Едновременно с това те стартират и отоплителната система на колата си.

Всички тези действия обаче удрят по джоба на шофьора, при това сериозно. В някои държави в Европа – като Германия, например, работата на автомобила на празен ход означава глоба, тъй като то този начин се вреди на околната среда и се притесняват съседите. Последната актуализация на санкцията е от 2021 г., когато тя е повишена на 80 евро.

"Работещ двигател с вътрешно горене винаги причинява шум в допълнение към изгорелите газове. За да защити другите човешки същества от тормоз, който може да се избегне, законът в Германия забранява ненужната работа на автомобилен двигател. С двете прилагателни "ненужно" и "избежно", законодателят също изрично изключва работата на превозно средство, когато е спряло", обяснява Ахмед Лезер, експерт от TÜV.

В Германия не се прави разлика между това дали двигателят се използва за затопляне на купето през зимата или за работа на климатичната система през лятото. Тези, които пренебрегнат забраната, биват глобявани, без да се прави разлика, кога е направено нарушението.

Експертите предупреждават, че не само глобата е проблем в случая. Стъргането на лед от предното стъкло, докато двигателят работи, няма голям смисъл от техническа гледна точка.

Още по темата четете на сайта на Automedia.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Хари преди 3 месеца
В Германия работят здраво германките с черната и цигааанската манивела!Е всеки си плаща,а глоби йок!
41
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Нищо вярно. Немския закон StVO казва съвсем различно нещо, но авторката толкова е разбрала.
40
14
 
19
 
! Отговори
Deutsch преди 3 месеца
Статията е достоверна, а фактите са реалност. Което е и абсолютно правилно! Старите дизелови джипове в България бълват отрови, стоят на улицата, а мутрата вътре, или мутресата, си телефонират със скапаният си телефон!
39
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Силно се съмнявам в достоверността на тази статия...
38
1
 
38
 
! Отговори
Абаджиев преди 3 месеца
Ей, автора/ката. Пак ли не си си пил хапченцата. Заглавие: "Къде стъргането на лед от предното стъкло може да ви донесе глоба? " Никъде в тъпата статия не се разбра специално за " стъргането на лед" а било то работещ двигател. Не компютри а компоти.
37
5
 
5
 
! Отговори
Булгар преди 3 месеца
*** сър!
36
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако зимно време влезеш в колата, запазиш я и веднага тръгнеш след като е стояла неработеща цяла вечер - няма да изкара дълго двигателя. Колата трябва да поработи на обороти няколко минути поне за да се загрее маслото за да има смазване. Явно законите им са писани от специалисти за които знанията им за кола стигат само до шофьорската седалка, което за пореден път ме убеждава, че повечето политици са ограничени хора. Липсва им широкия поглед за да видят цялата картина.
35
3
 
32
 
! Отговори
Хасан преди 3 месеца
Явно на авторите им плащат за безмислена статия повече.И като колата ми няма преден подгрев при -10 какво да правя с горелката ли да я мина да се стопли предното стъкло и да се разтопи леда и да се махне влагата от купето? Или да спра да дишам вътре за да не ми се запотява стъклото Палиш колата пускаш климатика да изсушава въздуха и докато изчистиш стъклата вътре се е стоплило 5 мин преко сили да го д.хат швабите
34
15
 
30
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Интересно, екозащитниците дали могат да изчислят един танк Леопард 2 колко замърсява? Но кога дразниха мечката... Сега да видин как ще я укротят.
33
1
 
14
 
! Отговори
мастера преди 3 месеца
до купуващите специални спрейове за размразяване. Не си харчете парите! Купете си един литър течност за чистачки, концентрат на -60 градуса, за 3,50лв. Пръскайте с него! Ефекта е 100℅ успешен. За 1,25лв половинката.
32
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
По нашия ЗДП е забранено и : "При движение в тунел, началото на който е обозначено с пътен знак, водачът е длъжен: да изключи двигателя при принудително спиране в тунела, ако това спиране не е кратковременно" , но някой виждал ли е кола с изключен двигател при задръстване към София в тунел ... ?
31
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съвременните дизели по принцип не е добре да работят на място. Особено с цел да загреят. На празен ход няма да загрее. Единствено ще работи студен двигателя и ще има голямо износване. За да загрее трябва да е под товар, т.е. да се движи колата. Затова и слагат допълнително разни електрически подгреви за водата, за въздуха, само и само да вдигне темература по-бързо.
30
2
 
22
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
До 20-тия гьон. А да му прибая, да обиколя три пъти колата и да кажа заклинание против замръзване на стъкла не искаш ли.
29
1
 
29
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Нелито пак е списвала небивалици. Няма такова нещо в Германия, нито ако имаше някой щеше да го следи. Обаче така написана статията дава повод за коментари от хора, които вярват на Нелито. Още веднъж: Законът казва ТОТАЛНО различно нещо от това, което *** твърди. Прочетете оригинала и ще разберете що за пасквил е сътворила Нелито за пореден път.
28
1
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
До Някой И като помпиш при сгъстяването на въздуха се отделя топлина, която спомага за глобалното затопляне!
27
0
 
23
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Даже трябва и да забранят помпенето на гуми.Взема се въздух и се слага в гумите.Така ще настане вакуум и хората ще страдат.А относно на пишещите за колите на 20 г.Травестити има и неподдържани коли и на 7-8 години ***
26
1
 
30
 
! Отговори
Евро-ЛИБЕРАСТИЯ преди 3 месеца
Тези глупости са продиктуване от Евро-Либерастията. Също има глоби и ограничения за използване на шумни и мощни прахусмукачки. Също и секса трябва да е безшумен, за да не смущава случайно преминаващи пешеходци и съседи. Ако намерите пари на земята изгубени то те били собственост на държавата. Ехйй таквиз неща.
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стъргането на лед от предното стъкло, докато двигателят работи, няма голям смисъл от техническа гледна точка - освен че още в парвите една-две минути духалките започват да повишават, макар и малко, температурата на стъклото и се отлепят цели парчета лед в пъти по-лесно и бързо. И същевременно започва да загрява парното, за да може да ти е по-комфортно, когато седнеш в автомобила. Освен тези големи и ясни ползи, други няма. Абе как стана основно правило да се казва на черното-бяло??!?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ам чи бай Миле ке си пали дизелката по 5 минути пред блока, боли го
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това щом са го преглътнали крепостните сеееляни, следващото е забрана за "ненужна употреба на климатик и отопление" какъв е тоя климатик при под 34 градуса температура, какво е това парно при температури над нулата, вие тая природа ще я опазвате, или какво? ГЛОБИИ! И като се остави автомобила за престой повече от 45 минути, да се свалят гумите и да се прибират на закрито! Понеже иначе се състаряват от слънцето и трябва да се сменят по-често! Ще я опазите тая природа, ако ще да ви утрепят първо!